Тарас Шевченко – пророк і співець народної свободи

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

stroitelnaya smeta

Ім’я Тараса Шевченка ще за його життя стало символом нескореності. Поета називають провісником  нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний Заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду.
У Рівненському центрі ПТО ДСЗ стало доброю традицією щороку у березні вшановувати пам’ять поета, праці якого ототожнюються із боротьбою за Незалежність і людську гідність. У бібліотеці закладу освіти з нагоди 210-ї річниці з дня народження великого українського поета завідуюча бібліотекою Антоніна Лисенко розгорнула виставку, присвячену його творчості. В експозиції виставки було представлено понад тридцять «Кобзарів» різних років видань, починаючи з 1949, а також вишиті портрети Тараса Шевченка, які люб’язно надали члени трудового колективу.

Свою глибоку пошану і любов до творчості Т.Г.Шевченка працівники РЦПТО та слухачі передали читанням його поезій. Ірина Оніщук та слухачка Євгеня Лимар читали уривки з поеми «Сон», Тетяна Яроцька – «Мені тринадцятий минало», Наталія Ткач порадувала присутніх поезією «Зоре  моя вечірняя», Юлія Бородавка декламувала вірш «Село», Валентина Балицька – «Ой по горі роман цвіте», Олена Суліма – «Росли ми у купочці, зростали…», Валентина Гичун «У нашім раї на землі», Оксана Вербицька – улюблені усіма нами рядки «Садок вишневий коло хати», Вікторія Переходько трепетні рядки з поезії «Доля»..

Тарас Шевченко – це вічний вогонь української незалежності, що ніколи не згасне в серці нашого народу. Його творчість пророче перегукується з подіями сьогодення, а далекоглядні поетичні рядки просто вражають. Зокрема у поемі «Кавказ» дуже влучно описано «братську» любов рашистів до українців, яку ми вповні побачили з перших днів широкомасштабного вторгнення:

«По закону апостола
Ви любите брата!
Суєслови, лицеміри,
Господом прокляті!
Ви любите на братові
Шкуру, а не душу!
Та й лупите по закону
Дочці на кожушок,
Байстрюкові на придане,
Жінці на патинки.
Собі ж на те, що не знають
Ні діти, ні жінка!».
Із сивини століть Кобзар пророкує Україні Перемогу у цій війні, бо за український народ сам Бог і справедливість:
Борітеся — поборете,
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6536142
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
154
3067
3221
6508066
43382
94288
6536142

Ваш IP: 3.135.187.106
На сервері час : 2024-05-14 02:28:09
return_links(3); ?>