Перші професійні вироби кравчинь оцінюють роботодавці

DSC 0814Ірина Чудінович, м. Здолбунів:

«Я працювала вчителем початкових класів, виховую трьох дітей, отож, чого-чого, а терпіння мені не займати. Саме воно і допомогло здобути цікаву професію кравця. На державній атестації я продемонструвала різноманітні вироби, але найулюбленішою стала трапецієвидна спідниця в односторонню складку. Спідниця з шерсті, на запах і на поясі. Мій улюблений колір - блакитний. Моя улюблена тканина – та, яку відчуваю. А ще я – «плюшкін»: складаю клаптики тканин, а згодом перетворюю їх на виріб. Моя мрія - виготовити дизайнерський універсальний плечовий виріб! Я – практична людина, отож виріб має «виручати» у будь-яких ситуаціях. Найважче для мене було навчитися точності, скрупульозності, адже маю творчу вдачу... Обов’язково працюватиму за обраною професією! У нас були найкращі педагоги! От тільки попрактикуюся якнайбільше на родичах і знайомих...».

Із подібним натхненням і наполегливістю працювала уся група слухачок, які обрали навчання у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за професією «Кравець».

Різних за освітою, характером і уподобаннями жінок об’єднало прагнення опанувати цікаву перспективну справу. Днями, після 9,3-місячного навчання на базі відділення РЦПТО у Рівному на вул. Пирогова,8, слухачі успішно склали державну кваліфікаційну атестацію (ДКА), на якій продемонстрували знання, вміння, поділилися враженнями та планами. Увазі державної кваліфікаційної комісії та роботодавців були представлені брюки різної складності, літні блузи, зручні сукні, сукні-сорочки, оригінальні сарафани, топи, спідниці, модні худі, кардигани, плащі, пальта, куртки.., а також святкові комплекти постільної білизни, серветки, скатертини, аксесуари – яскраве підтвердження творчої вдачі майстринь.

DSC 0877

Олена Салашник, м. Здолбунів.

«Перші роботи давалися непросто. Особливо попрацювала над поясними виробами. А загалом, радію, що можу одягнути вже не лише себе».

DSC 0799

DSC 0816

DSC 0818

Ніна Поліщук, м. Рівне.

«Моя попередня професія медсестри вже не приносила бажаного результату, отож, я вирішила її змінити. Стати кравцем я мріяла ще в дитинстві, коли спостерігала за роботою бабусі. Мені приємно, що я можу представити власні вироби! Верхній одяг, спідниця з кокеткою, шліцою, блуза з пишним рукавом-регланом… Навчилася працювати із трикотажем. І для доньки зробила подарунок - літній плащ».

DSC 0822

DSC 0807

DSC 0808

Наталія Самчук, м. Рівне:

«Обираю класичний та міський стилі. Пишаюся першими класичною прямою спідницею, блузою із тканини алюр-софт. Навчилася працювати на оверлоці. Прагну «набивати» руку та вдосконалюватися».

DSC 0810

DSC 0824

Галина Бондарчук, м Рівне.

«Подобається комбінувати, поєднувати текстури. Цікаво працювати із складними, зокрема, трикотажними тканинами. Свій чорний комбінезон вже одягала на свято, і його оцінили!».

DSC 0749

DSC 0849

DSC 0811

Тетяна Гордійчук, м. Рівне.

«Мені подобаються сучасні тканини, стриманий стиль, моделі, що підкреслюють фігуру. Усі вироби виготовляла так, щоб можна було поєднувати, змінювати та експериментувати із презентацією».

DSC 0812

DSC 0829

Наталія Гундер, м. Рівне:

«Найважчим була дистанційна ...примірка! Але цікаво було працювати над виробами власного конструювання. А також поєднати в одному показі, приміром, спідницю з льону та комбіновану блузу – котон, органза, оригінальні рукави… «Здолала» і верхній одяг. А несподіваний принт «перчики» додав моїй сукні грайливого настрою!».

DSC 0830

DSC 0813

Антоніна Шаблевська, м. Здолбунів:

«У минулому я – вчитель англійської мови, а тепер – кваліфікований кравець! Брюки – моя перша робота. А улюблена модель – шорти. Подобається стиль бохо. віддаю перевагу «затишним», комфортним речам. Сама розробила всі моделі. Вважаю, що речі цінні не лише грошима, але й тими емоціями, що вкладені у виріб!».

DSC 0815

DSC 0831

Надія Стасюк, м. Рівне.

«За освітою я вчитель математики і фізики, отож, надаю перевагу точності і розрахункам. Виявляється, і у професії кравця ці якості знадобилися. Мої роботи – це лише початок професійного шляху. Працюватиму над розвитком і набуттям досвіду».

DSC 0823

Роботодавці, які завітали на державну кваліфікаційну атестацію, об’єктивно оцінювали вироби, радили та підказували, а також ділилися власним досвідом.

Підприємець Леся Огороднік (справа) вперше у навчальному закладі на іспиті. Рівненська підприємниця вибаглива до роботи, адже дбає про імідж свого підприємства. «Мій головний критерій оцінювання роботи кравця – кишені. Якщо вони виконані бездоганно, це професіонал! Маю потребу в кваліфікованих кравцях, адже наші клієнти вимагають оперативної, якісної та творчої роботи».

DSC 0744

Підприємець Наталія Ліпінська (зліва) свого часу також навчалася в Рівненському центрі ПТО ДСЗ за направленням служби зайнятості, тому особливо розуміє слухачок – своїх майбутніх колег. «Ми отримали чудову професійну базу знань, вірили у власні сили, тому разом із подругою створили власну справу. Якщо почати з малого, мати мету, підтримку, то крок за кроком прийдете до головного у своєму житті», - поділилася пані Наталія.

DSC 0764

Майстер виробничого навчання Поліна Долганська (зліва)зауважує, що всупереч особливим умовам навчання під час карантину, слухачки успішно опанували базові знання, відповідально працювали над викройками та деталями, проявили зацікавленість та сміливу вдачу. «Усі сміливо конструювали власні моделі, використовували цікаві ідеї професійного журналу «Бурда», ініціювали оригінальні поєднання».

DSC 0740

Викладач Людмила Якута додає: «Група вивчала матеріалознавство, креслення, професійне обладнання. Ми робили огляд сучасних тенденцій швейної галузі та націлювалися на професійний підхід у роботі».

Майя Грицюк, майстер виробничого навчання, розповіла, що під час ввиробничого навчання слухачки спочатку опановували технологію виготовлення усіх виробів на зразках, і лише після цього переносили операції на кваліфікаційні вироби.

DSC 0803 копия

«Важливо, що безробітні адаптувалися до умов навчання, здобули навички командної роботи, проявили індивідуальність та добрі комунікації із педагогами», - коментує психолог навчального закладу Оксана Кондратюк-Якимець. – Ми традиційно опитуємо випускників щодо їхніх вражень від навчального процесу, вивчаємо критичні думки, дослухаємося до побажань – вдосконалюємо разом освітній процес». До порад психолога дослухаються Олена Салашник і Ніна Поліщук.

DSC 0761

Відмітила особливу атмосферу на ДКА, а саме, конструктивний діалог та професійні обговорення кожного кваліфікаційного виробу кравчинь, заступниця директора Рівненського центру ПТО ДСЗ Руслана Бодренко: «Я щирю заздрю вам, адже відтепер ви можете створювати свій настрій, моделювати свій образ. І пишаюся вами, адже у непростих умовах карантину ви досягли результатів, націлені на професійну роботу та готові до нових викликів. Нова професія – це обов’язково новий шанс!».

DSC 0862

Випускникам вручили свідоцтва державного зразка, отож, кваліфіковані та націлені на роботу відтепер вони впевнено комунікуватимуть із роботодавцями та замовниками своїх професійних послуг.

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6478277
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
555
2898
11441
6436083
79805
69298
6478277

Ваш IP: 18.223.20.57
На сервері час : 2024-04-26 07:18:29
return_links(3); ?>