Кухар – незмінно популярна професія серед безробітних Рівного та області. Навчатися за цим фахом приїздять до РЦПТО навіть слухачі з інших регіонів. Це й не дивно – адже потреба у повноцінному харчуванні – одна з базових потреб людини. Вміння готувати смачно цінувалося в усі часи, а надто – зараз, коли кулінарія перетворилася на високе мистецтво. Сьогодні страва повинна бути не лише смачною та поживною, але й творчо виконаною і віртуозно оформленою. Тому кухар повинен постійно навчатися, розвиватися, практикувати і вдосконалюватися. Проте не менш важливий перший крок у професії – навчання.
У Рівненському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ створені усі умови для швидкої та ефективної підготовки кухарів високого професійного рівня: кухня лабораторія з усіма необхідними цехами, оснащена найсучаснішим обладнанням, лабораторія з приготування їжі, де майбутні кухарі відпрацьовують основні навички, навчальний ресторан з бенкетним залом, який дає можливість працювати разом із офіціантами, барменами, адміністраторами, тобто - злагодженою командою ресторану в умовах, що максимально імітують реальний заклад.
Днями завершила навчання перша група, що здобувала у стінах закладу інтегровану професію «кухар-кондитер». Зміни до програми були внесені за побажаннями роботодавців, які прозвучали під час засідання консультативної ради за професіями ресторанної справи та готельного обслуговування. Ресторатори наголосили, що хотіли б бачити у своїх закладах кухарів-універсалів, здатних готувати страви і доповнювати їх випічкою, якщо її передбачає рецептура.
Кваліфікаційна атестація проходила у присутності роботодавців, представників адміністрації навчального закладу, штатних та позаштатних майстрів виробничого навчання. Випускники презентували власноруч виконані та оформлені страви, розповідали про основні прийоми та тонкощі рецептури, оцінювали рівень підготовки у навчальному закладі та на місцях проходження виробничої практики. Члени кваліфікаційної комісії дегустували кожну страву, серед яких були: салати «Грибна галявина» та «Соняшник», декілька варіантів фаршированої риби, крученики, рулети, курячі ніжки, запечені в пиві, хачапурі по-аджарськи, грузинський пиріг, солодкі млинці, торти.
Найвищу оцінку роботодавців отримали: беф-строганов у виконанні Максима Машлая, порційний судак у вершковому соусі, представлений Тарасом Приступою та куряче філе у кисло-солодкому соусі з болгарським перцем, яке приготував Дмитро Смірнов. Під час кваліфікаційної атестації декілька випускників одразу отримали пропозицію пройти співбесіду та випробний термін у ресторанах Рівного.
Насамкінець на усіх присутніх чекав справжній сюрприз – смажене морозиво, яке за технологією молекулярної кулінарії приготував Максим Машлай. Хлопець цікавиться принципами молекулярної гастрономії не перший день, отже, зміг дійсно вразити навіть вибагливих дегустаторів.
Заступник директора з навчально-методичної роботи Оксана Зигалова привітала випускників та нагородила найкращих з них пам’ятними подарунками. Серед відзначених нею випускників – четверо жителів Млинова: Тарас Приступа, Василь Дячук, Максим Машлай та Роман Дзеса. Саме ці слухачі під час навчання продемонстрували високий професійний рівень у приготуванні різноманітних страв. Роботодавці одностайно зауважили, що ці кухарі могли б стати справжньою окрасою навіть елітного ресторану.