Кваліфікаційні атестації кухарів проходять у Рівненському ЦПТО на незмінно високому рівні. Адже кожного разу випускники презентують свої коронні страви, за якими можна оцінити увесь набутий під час навчання багаж знань і практичний досвід. Доброю традицією стало вже і те, що кожного разу для дегустації та оцінювання робіт запрошуються найпотужніші роботодавці і керівники ресторацій Рівненщини. Цього разу присутніми на іспиті були представники ресторанів «Фламінго», «Каштан», «Віденський», виїзної ресторації «Кульбаба» та інших.
Слухачі презентували свої страви особисто, ділилися із роботодавцями рецептами приготування, технологіями прикрашання, способами викладання на тарілки. За результатами дегустації трьом випускникам одразу запропонували робочі місця, ще декілька отримали запрошення на співбесіду та випробний термін роботи. Ті ж з випускників, хто приїхали на навчання з інших регіонів, також упевнено дивляться в майбутнє. Одна з них, Галина Шиманська-Кириш приїхала на навчання з Одеси разом із сином. Жінка розповідає:
- Давно збиралася вивчитися на кухаря, тим більше, що досвід маю, а от без підтверджуючого документа влаштуватися важко. Хотіла пройти в Одесі платні місячні курси, проте їх ціна виявилася «не підйомною» для мене. Адже за тиждень навчання мусила б сплачувати 3200 гривень, за місяць – близько 13000 гривень. Тому з радістю погодилася поїхати до Рівного – і не жалкую. Адже навчалася у прекрасних умовах, в кваліфікованих майстрів. Нам присвоїли третій розряд по результатах навчання, проте я упевнена, що фактично усі мої колеги демонструють набагато вищий рівень кваліфікації. До того ж, умови проживання в гуртожитку просто казкові, та й вартість проїзду відшкодували.
Так вийшло, що до Рівного ми приїхали разом із сином – Вадимом Шиманським. Він завершив навчання за професією «бармен» тиждень тому, причому єдиний у групі – із відзнакою. Дуже пишаються результатом. Сьогодні Вадим розглядає пропозиції від декількох ресторанів Рівного і поки що планує залишитися працювати тут. Я ж повернуся до Одеси – там на мене вже чекає робоче місце, та й можливостей, чесно кажучи більше. Рівне – хороше місто, але рівень зарплат лишає бажати кращого.
Щаслива, що зустріла тут людей з усієї України, це дуже збагатило мою кулінарну «палітру». У кожному регіоні свої особливості кухні, тепер знаю набагато більше про напрями національної кухні. Раджу усім своїм знайомим цей навчальний заклад, адже він – унікальний.