Провели презентацію Ресурсного центру інформаційно-комунікаційних технологій

dsc 0036 1 136603244012 квітня 2013 року у Рівненському ЦПТО ДСЗ відбулася презентація Ресурсного центру інформаційно-комунікаційних технологій. Робота по створенню центру велася протягом усього 2012 року, нині він об’єднує навчальний ресурс, інформаційно-методичний ресурс, інформаційно-бібліотечний ресурс, ресурс організації та підтримки відеоконференцзв’язку, ресурс створення мультимедійних засобів, поліграфічно-видавничий ресурс та інші. Ресурсний центр інформаційно-комунікаційних технологій – єдиний інформаційний простір, призначений для оптимального виконання функцій навчання, у тому числі – дистанційного, управління, комунікації підрозділів закладу, взаємодії з іншими навчальними закладами служби зайнятості, структурами ДСЗ.

 

У презентації взяли участь роботодавці, соціальні партнери, працівники служби зайнятості, представники навчальних закладів, засобів масової інформації. Уперше Рівненський ЦПТО ДСЗ відвідали голова Всеукраїнської громадської організації «Рада з конкурентоспроможності індустрії ІКТ в Україні» Ігор Лисицький та голова секретаріату Ради Станіслав Діденко. Під час екскурсії навчальним центром гості високо оцінили матеріально-технічне оснащення кабінетів та лабораторій, рівень підготовки викладачів, актуальність представлених у закладі професій та напрямів навчання.

Під час спільної прес-конференції директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук підкреслив важливість розвитку сфери інформаційно-комунікаційних технологій саме для Рівненщини, яка не має достатньо розвиненого індустріального виробництва. Ігор Лисицький підтримав цю тезу, зауваживши, що за статистикою, Рівненщина є трудонадлишковим регіоном, а індустрія ІКТ – поки що трудодефіцитною сферою. Сторони сподіваються на подолання цього розриву, у тому числі і шляхом підготовки компетентних кадрів у сфері ІТ з числа безробітних на основі навчальних закладів служби зайнятості. Великої уваги було приділено новоствореному Ресурсному центру, як прикладу сучасного підходу до вирішення цих питань.

У другій половині дня на базі навчального відділення з підготовки фахівців сфери туризму, готельного господарства та ресторанної справи відбувся круглий стіл, присвячений питанням співпраці представників індустрії ІТ, навчальних закладів, що забезпечують цю галузь кадрами із ВГО «Рада з конкурентоспроможності індустрії ІКТ в Україні».

Голова Ради Ігор Лисицький у своєму вітальному слові окреслив цілі і завдання громадської організації, створеної для захисту інтересів усіх учасників галузі ІТ. Він зауважив, що першочерговим завданням Ради є зменшення податкового навантаження підприємства і компанії сфери. Звільнення від сплати ПДВ та встановлення особливої ставки на прибуток для суб’єктів ІТ-індустрії зафіксовані у Законі № 50911 від 05.07.2012 року, реалізації норм якого була присвячена перша частина круглого столу.

Також обговорювалося встановлення бази для нарахування ЄСВ на рівні двох мінімальних зарплат та зниження ставки податку на прибуток працівників ІТ-компаній – норм, які передбачені у Законопроекті №2063 від 21.01.2013 року. Ігор Лисицький зазначив, що саме ці норми були викреслені Президентом при прийнятті попередніх змін до податкового кодексу. У разі їх прийняття індустрія ІТ отримає, як і планувалося, оптимальні умови для ведення бізнесу. Він запропонував присутнім відвідати у травні форум на підтримку законопроекту, який відбудеться у Києві, з тим, щоб підкреслити консолідованість ІТ-галузі, продемонструвати владі, що існує маса компаній, які працюють «по-білому».

Голова Ради зазначив, що Україна має достатньо потужний потенціал у сфері ІТ і може конкурувати зі світовими компаніями, особливо враховуючи досвід аутсорсингу. Адже аутсорсинг – важлива ланка індустрії, завдяки якій фахівці вивчають стандарти західного бізнесу, особливості бізнес-процесів, які існують у країнах, де ІТ-сфера достатньо розвинена. Цю тезу підтвердила представниця компанії «Софтсерв» Олена Коновал, зазначивши, що програмісти компанії є цілком конкурентоздатними фахівцями порівняно із колегами з інших країн.

Директор компанії «Рома ЛТД» Василь Романюк попросив роз’яснень щодо того, які послуги і продукти підпадають під зниження оподаткування. Головний інженер рівненського представництва «Уарнету» Максим Сіренко вказав на проблеми, пов’язані із лобістськими процесами в українському бізнесі. Підприємець Володимир Плескачов зазначив, що значно ускладнює роботу невігластво споживачів програмної продукції та послуг.

Ще однією важливою темою стала тема вдосконалення системи підготовки кадрів для індустрії ІТ в Україні. Ігор Лисицький повідомив присутнім про нараду, яка нещодавно відбулася у харківському університеті імені Каразіна за участю віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка. Нарада була присвячена проблемам освіти, за її результатами планується створити робочу групу при Міністерстві освіти і науки України з метою підвищення стандартів у галузі ІТ. Ця робота цілком може призвести до зміни державних стандартів, більш гнучких підходів до підготовки фахівців галузі, адже саме у сфері ІТ вимоги до компетенцій працівників змінюються надзвичайно часто.

Олена Коновал із «Софтсерву» поділилася досвідом освітньої діяльності компанії, наголосивши, що усі великі компанії у той чи інший спосіб тренують фахівців. Але, зрештою, ця діяльність не є притаманною для бізнесу, тому оптимальним був би варіант створення потужної освітньої платформи, яка у свою чергу, «обростатиме» бізнес-процесами.

Наприкінці зустрічі Станіслав Діденко ознайомив присутніх із процедурою приєднання до обласного осередку Ради з конкурентоспроможності індустрії ІКТ в Україні, висловивши сподівання, що Рівненщина стане активним учасником перетворень та розвитку галузі.

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6787169
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2230
2748
16133
6746389
95047
105507
6787169

Ваш IP: 3.145.19.0
На сервері час : 2024-07-27 12:17:27
return_links(3); ?>