Кадри для "вербової енергетики"

original-1330699368 1 1339758852Зростання цін на природній газ та сиру нафту, прогнози науковців щодо обмеженості та конечності цих ресурсів ставлять перед світовою економікою задачу пошуку альтернативних джерел енергії. Першими над цією проблемою почали працювати розвинені країни, що не мають достатніх запасів вуглеводнів, зокрема Швеція. Успіхи вражають – адже у загальному енергобалансі країни на долю нафти та газу залишилося лише 32% (замість 77% на початку 70-х). А до 2030 року шведи планують відмовитися на користь альтернативних джерел енергії і від АЕС. І це при тому, що шведська економіка продовжує невпинно зростати.

 

Справа у тому, що ще на початку 80-х у Швеції з’явилася програма «енергетичного лісівництва». Суть її полягала у тому, щоб засадити тисячі гектарів землі швидкоростучими деревними породами, спалювання яких може дати максимальний енергетичний ефект. Головною перевагою є те, що рослина при спалюванні виділяє тільки ту кількість вуглецю, яку поглинула з атмосфери раніше. Тобто, з точки зору екології метод максимально безпечний для довкілля.

 

Найбільші надії покладалися на вербу, оскільки ця порода не тільки енергетична, але й швидкоростуча. Шляхом експериментування із різними сортами вдалося вивести оптимальний варіант на основі сибірської кошикової верби. Цей сорт отримав назву «енергетична верба». Подальші експерименти із енергетичними лісами примножили список сортів енергетичної деревини, сьогодні ведуться дослідження «енергетичних» трав та злаків.
Рівненщина – регіон, що має оптимальні умови для вирощування енергетичних порід деревини, трав та злаків, спираючись на досвід країн, що вже впровадили цю технологію.

Наприкінці 2011 року шість районів Рівненської області, що мають у обігу малородючі і надмірно зволожені грунти, розпочали участь у програмі облдержадміністрації з вирощування енергетичної верби.

Для отримання садженців рослини були виділені кошти з обласного бюджету. Вирощування посадкового матеріалу взяли на себе науковці з Інституту сільського господарства Західного Полісся, що знаходиться у селі Шубків Рівненського району. Загальна площа, відведена під ці цілі, становила чотири гектари. Для догляду за рослинами інституту знадобився додатковий персонал, що знається на технології вирощування енергетичної верби, тому було прийняте рішення підготувати необхідних працівників з числа безробітних, що постійно проживають у Шубкові.

Безробітних, направлених Рівненським районним центром зайнятості, підготували у Рівненському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ. Протягом двох тижнів по спеціально розробленому навчальному плану шістнадцять слухачів вивчали особливості вирощування біоенергетичних культур, зокрема основи агротехнології та відновлювальної енергетики. Далі вони працюватимуть із садженцями енергетичної верби на експериментальній ділянці та обслуговуватимуть передачу посадкового матеріалу шести районам області. Планується, що вже цього року загальні площі, відведені у області під цю культуру, сягнуть тридцяти гектарів. Подальше розведення енергетичної верби господарствами залежатиме від їхньої ініціативи. Проте, враховуючи те, що ця чагарникова рослина росте в 14 разів швидше, ніж звичайний ліс, а виробництво теплоносія з неї вдвічі економніше, ніж із газу, перспективи блискучі. Отже, і досвід навчання відповідних кадрів залишиться актуальним ще довго.

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6478734
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1012
2898
11898
6436083
80262
69298
6478734

Ваш IP: 13.58.151.231
На сервері час : 2024-04-26 12:33:54
return_links(3); ?>