Семінар-практикум з питань підготовки підприємців

predprinimateli-210 1 1338195231Подолання безробіття є комплексною задачею, яка має багато варіантів вирішення. Одним з напрямів є розвиток малого підприємництва – виду економічної діяльності, коли громадяни створюють робочі місця для себе та декількох найманих працівників, сплачують податки, забезпечують необхідними товарами та послугами місцевий ринок. Державна служба зайнятості не перший рік підтримує бажаючих розпочати власний бізнес шляхом надання одноразової виплати допомоги по безробіттю.

 

Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості забезпечує навчання безробітних за напрямом «Підприємець-початківець», під час якого майбутній підприємець навчається складати та захищати бізнес-план. Однією з основних задач, яка стоїть перед викладачами, є постійне оновлення та доповнення навчальних програм курсу, адже від цього залежить успішність бізнесу, що проектується, а, отже, і ефективність використання державних коштів.

 

24 травня Рівненським центром професійної-технічної освіти було проведено семінар-практикум для викладачів предметів «Бізнес-планування», «Маркетингова стратегія», «Основи обліку, оподаткування та звітність приватного підприємця». Семінар був запланований у зв’язку зі зміною податкового законодавства, плануванням змін до навчальних програм курсу «Підприємець-початківець», необхідністю більш тісної співпраці із органами місцевої влади заради соціально-економічного розвитку регіону. Окрім викладачів у залі були присутні завідувачі навчальних відділень РЦПТО, керівництво закладу, представники Рівненського ОЦЗ, управління економіки Рівненського ОДА, Державної податкової адміністрації, Пенсійного фонду та інші.

Відкрила семінар та ознайомила присутніх із його програмою заступник директора з навчально-методичної роботи Людмила Абрамова. Вона окреслила основні задачі та проблеми, що вирішуються навчальним закладом у процесі підготовки підприємців.

Начальник управління економічної політики та регіонального розвитку Головного управління економіки та інвестиційної політики ОДА Костянтин Мокляк ознайомив присутніх із програмами соціально-економічного розвитку, що втілюються місцевою владою. Зокрема учасники семінару могли почути про підтримку розвитку підприємницької діяльності в межах Середньострокового плану реалізації Стратегії економічного та соціального розвитку Рівненської області на період до 2015 року «Західна брама» та стратегії економічного та соціального розвитку Рівненської області на період до 2015 року. Окрім цього з 2010 року в регіоні діє програма розвитку малого підприємництва, яка передбачає усебічну підтримку підприємців з боку влади, оскільки у малому бізнесі задіяна чверть працездатного населення області - близько 100 тис. чоловік. Доповідач наголосив, що сприяння розвитку підприємництва є одним з пріоритетних напрямів, адже у розвинених країнах світу саме мале та середнє підприємництво є локомотивом економіки. З огляду на це підприємці також будуть активно залучатися до іноваційних та інвестиційних проектів.

Головний державний податковий інспектор Тетяна Вакольчук ознайомила присутніх зі змінами у спрощеній системі оподаткування. Основними темами доповіді були нарахування податків, подання звітності, та сплата штрафних санкцій. Особливо корисною ця інформація була для підприємців-початківців, оскільки стосувалася тих вимог і ризиків, які ставить перед громадянином необхідність сплачувати податки до бюджетів усіх рівнів.

Головний спеціаліст управління надходжень доходів Головного управління Пенсійного фонду у Рівненській області Оксана Ткач присвятила свій виступ обчисленню суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у підприємницькій діяльності.

Іванна Тимчук, головний спеціаліст відділу організації сприяння працевлаштування та надання послуг роботодавцям окреслила правові засади надання одноразової виплати допомоги по безробіттю.

Присутні викладачі із великою зацікавленістю поставилися до усіх виступів, практично кожен з доповідачів відповідав на безліч уточнюючих запитань.
В рамках семінару-практикуму викладач економічних дисциплін Ольга Дроб’язко провела показовий відкритий урок з бізнес-планування для групи підприємців, що навчаються у центрі. Урок був присвячений написанню 5 розділу бізнес-плану «Виробничий план». Під час заняття слухачі виконували вправи, які розкривали суть вимог до написання розділу. Присутні фахівці високо оцінили рівень підготовки викладача, застосовані методики, використання в уроці інноваційних підходів, роботу групи слухачів.

За результатами обговорення було прийнято зміни до планів навчання з предмету «Основи обліку, оподаткування та звітності», зроблено значний крок у напрацюваннях методичних рекомендацій.

Організатори семінару задоволені результатом. Інформація, що прозвучала, була корисною для подальшої роботи центру. Адже проекти соціально-економічного розвитку, що втілюються на Рівненщині, потребують швидкої підготовки кадрів, у тому числі і підприємницьких. Викладачі та методисти отримали найсвіжішу інформацію стосовно оподаткування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування. І надзвичайно приємною виявилася оцінка професійного рівня викладачів та методистів центру.

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6478281
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
559
2898
11445
6436083
79809
69298
6478281

Ваш IP: 18.191.234.62
На сервері час : 2024-04-26 07:22:09
return_links(3); ?>