Свято ковалів

zm8u7gb2gaw 1 1336463852«Свято ковалів» - один з найбільших у Східній Європі ковальських фестивалів, який традиційно проходить у Івано-Франківську в межах святкування дня міста. Його організатором виступає Спілка майстрів ковальського мистецтва України, яка відроджує, підтримує та розвиває традиції ковальської майстерності. Кожного року десятки ковалів, що презентують різні країни та ковальські школи, експонують власні вироби на майдані Шептицького, демонструють прийоми виконання різних технологічних операцій, дарують місту виготовлені у межах заявленої теми вироби.

 

Ковальська команда Рівненського ЦПТО не перший рік бере участь у фестивалі. Майстер виробничого навчання Сергій Торуля стверджує, що досвід участі у подібних заходах надзвичайно важливий для майбутньої кар’єри майстра. Адже слухач отримує можливість побачити різні напрями ковальського мистецтва, поспілкуватися із українськими та зарубіжними колегами, продемонструвати власні вироби потенційним замовникам та роботодавцям.
Зрештою, цей підхід дійсно дає результати, адже цього разу серед організаторів фестивалю можна було побачити випускника Рівненського ЦПТО Андрія Кучера. Цей коваль прекрасно зарекомендував себе на минулорічному фестивалі, тому отримав пропозицію про працевлаштування від однієї з відомих франківських майстерень, де працює вже близько року.

 

Цієї весни у заході взяли участь слухачі нової групи за професією «коваль». Для участі у виставці вони виготовили елементи лицарських обладунків – кольчугу та шолом. Окрім цього, були експоновані кваліфікаційні вироби попередніх випускників та майстрів центру. Підтримати наших ковалів до Франківська приїхала ціла делегація – представники колективу РЦПТО, знайомі та друзі.

Кожного року ковалі вітають Івано-Франківськ із днем міста та дарують місту подарунок - пам’ятний знак, прикрашений виробами усіх учасників. Тому перший день фестивалю розпочався відкриттям виготовленої у 2011 році «Арки на честь 350-ліття Івано-Франківська» - справжньої окраси майдану Шептицького. Програмою цьогорічного фестивалю було передбачено виготовлення пам’ятного знаку «Із глибини віків» та дзвоників від кожної команди, що прикрашатимуть композицію. Буде серед них дзвоник і від майстрів та слухачів нашого центру.

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6388386
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1714
2483
13873
6359095
59129
87467
6388386

Ваш IP: 44.197.116.176
На сервері час : 2024-03-29 10:01:22
Счетчик joomla
return_links(3); ?>