Запрошуємо навчатися ковальському мистецтву

Коваль – одна з найдавніших відомих професій. Без перебільшень можна сказати, що підвалини нашої цивілізації створені руками ковалів. З тих пір як людина навчилася обробляти метал, минули тисячі років. Ремесло коваля із життєво необхідного для кожного поселення перетворилося на рідкісне мистецтво. Сучасні ковалі майже повністю відійшли від виробництва товарів широкого вжитку, попит на їхні вироби формують ті, хто цінує естетичний бік життя.

 

У наш час коваль повинен поєднувати накопичені тисячоліттями традиції із ультрасучасними технологіями, розумітися на дизайні, властивостях матеріалів, уміти комбінувати різні матеріали для створення художнього виробу. Іншими словами – бути всебічно розвиненим фахівцем, що синтезує різні грані різних професій.

 

Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості навчає ковалів багато років. Для забезпечення досягнення слухачами високого рівня майстерності тут було створено справжню професійну кузню. Окрім традиційного ковальського інструменту та приладдя придбане сучасне обладнання фірми «Металкрафт». Слухачі забезпечені усіма потрібними матеріалами. До послуг бажаючих – інформаційно-бібліотечний центр, Інтернет.

Проте матеріально-технічне забезпечення навчального процесу є лише фундаментом, на якому слухач може побудувати власний професіоналізм. Не менш важливий чинник – постать майстра виробничого навчання. Адже секрети майстерності передаються не інакше, як від майстра до учня. Справжній майстер передає не тільки досвід виконання тих чи інших технологічних операцій. Він здатний власним прикладом зацікавити, надихнути, продемонструвати те ставлення до професії, яке неодмінно приведе до успіху. Слухачі, що навчалися у гощанського коваля Сергія Торулі, саме так характеризують свого викладача.

Сергій Торуля – досвідчений майстер, що багато часу та зусиль приділяє власному професійному розвитку. Окрім щоденної роботи в кузні, він відвідує фестивалі ковальського мистецтва, виставки, спілкується з відомими у світі ковалями. Приміром, рік тому Сергій Михайлович на запрошення відомого голландського майстра Хууба Сенсена перебував в Нідерландах, де вивчав нову для себе технологію кування дамаської сталі. Нині це мистецтво він передає вже своїм слухачам.

У травні цього року пан Сенсен перебував із візитом у Рівному. Чергова група ковалів, що навчалася на той момент у Гощанському відділенні, мала змогу побачити майстер-клас від всесвітньо відомого майстра.

Фестивалі ковальського мистецтва – потужна мотивація для розвитку. Слухачі Рівненського ЦПТО ДСЗ за ініціативи Сергія Торулі традиційно беруть участь у подібних заходах, що проводяться в Україні. Тут вони мають змогу поспілкуватися із колегами з усього світу, «підживитися» ідеями, і, звісно, скласти на фестивалі своєрідний іспит. Адже такий захід вимагає гідного професійного рівня, що дуже дисциплінує навіть початківців.

Наприкінці літа Сергій Михайлович відвідав знаменитий фестиваль ковальського мистецтва, що проходить щороку у чеському місті Гельфштин. Тут, у залах старовинного замку, діє постійна експозиція ковальських художніх виробів. Зібрана за роки існування музею колекція вражає як кількістю експонатів, так і високими художніми якостями виробів. У музеї можна побачити ковані скульптури, зброю, зразки архітектурного металу, оригінальні ковані елементи. У фестивальні дні Гельфштин презентує майстер-класи патріархів та знаменитостей ковальства, проводить семінари за їх участю. Сергій Торуля планує у майбутньому відвідувати фестиваль разом із слухачами, адже враження від участі такої події – чудовий старт у кар’єрі.

Отже, тим, хто хоче опанувати професію коваля, Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості забезпечує і хорошу матеріально-технічну базу, і високу якість викладання, і можливості вивчення досвіду знаних майстрів.

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6470875
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
775
3264
4039
6436083
72403
69298
6470875

Ваш IP: 18.117.81.240
На сервері час : 2024-04-23 10:31:56
return_links(3); ?>