Підкорювачі ландшафту

klumba 1 1309782602Серед безлічі напрямів, за якими навчають у Рівненському ЦПТО ДСЗ особливе місце займає ландшафтний дизайн. Ця професія відносно нова на українському ринку праці, адже професійне садівництво пов’язане із наявністю достатньої кількості заможних клієнтів. Проте інтерес до неї зростає, оскільки люди завжди прагнуть оточити себе красою та затишком.

Ландшафтний дизайн – задоволення не з дешевих. Для створення прекрасної оази на місці звичайної присадибної ділянки необхідно застосовувати різні типи рослин, кущів та дерев. А також - різноманітні матеріали, пристрої для штучних водойм, садові прикраси. Сам фахівець повинен мати бездоганний художній смак, багату уяву, в ідеалі – уміти малювати. Одночасно дизайнер повинен бути: інженером, дендрологом, топографом, хіміком в одній особі. Треба добре розбиратися в рослинах, грамотно використовувати особливості рельєфа місцевості для створення садового пейзажу, відводити зайву воду з ділянки та багато іншого.

 

Група ландшафтних дизайнерів навчається у Олександрійському відділенні ЦПТО один чи два рази на сезон, тому до неї прагнуть потрапити безробітні з багатьох областей України. Навчання триває один місяць, протягом якого слухачі вивчають теорію, отримують основне поняття про напрям. Виробниче навчання відбувається тут же, на спеціально облаштованому майданчику для ландшафтного дизайну.

 

Днями здала фінальний залік група слухачів, у якій навчалися безробітні з Хмельницької та Рівненської областей. Теоретичну частину випускники здали успішно. „Кваліфікаційні вироби” були створені колективно. Ними стали: клумба, прикрашена знаком служби зайнятості, декілька альпійських гірок, штучна водойма з фонтаном, оздоблення майданчика для ландшафтного дизайну.

Випускниця Ірина Варжель – одна з тих, хто вже знайшов роботу. Жінка розповідає:

- Маю договір із фірмою „Смерека”. Це будівельна компанія. Коли здається готовий об’єкт, необхідно оформити прилеглу територію. Поки що буду практикуватися на невеликих площах, тому що я не такий великий професіонал. Ну і звичайно – багато замовлень від знайомих, друзів. Я беруся із задоволенням, адже треба постійно практикуватися.

Навчання сподобалося надзвичайно. Я про нього мріяла і дуже чекала. В нас декілька чоловік чекали рік, півроку, тому що група набирається лише в сезон. Вразило відношення до нас колективу, колектив тут прекрасний. Матеріали були надані найкращі. Ми вперше працювали із професійними матеріалами, побачили, що це дуже недешево. Викладачі підказували, як і де можна зекономити, зімпровізувати, замінити. Це суттєво, оскільки працюючи з клієнтом, мусиш одразу думати про економію.

Мрію зробити кар’єру у ландшафтному дизайні. Я усе життя працювала в банку, робота була складна, відповідальна, з людьми. Поверталася додому пізно і знаходила хоч трохи часу, щоб подивитися в Інтернеті роботи ландшафтних дизайнерів з усього світу. Відпочивала психологічно. Нарешті маю змогу присвятити себе улюблені справі. Коли часом кажу про повернення до банку, чоловік вмовляє: „ні, шукай клієнтів, досягай своєї мрії, у тебе усе вийде”. Упевнена, з часом ця професія буде дуже затребуваною.

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6479613
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1891
2898
12777
6436083
81141
69298
6479613

Ваш IP: 18.223.196.59
На сервері час : 2024-04-26 23:25:43
return_links(3); ?>