Тут кують таланти

p2010136 1 1296649896Мода на ковані вироби не мине ніколи. Вишукані, аристократичні металеві мережива завжди будуть викликати захоплення, а, отже, зростатиме і попит на працю ковалів. Адже мало який метод декорування балконів, камінів, огорож, лавок, сходів, ліхтарів, рекламних вивісок може порівнятися з естетичної точки зору із ковальськими виробами. Тому ця професія завжди буде і престижною і затребуваною. Люди приходять до ковальської справи різними шляхами. Проте ковалі визнають, що величезною перевагою у професійному становленні є шанс навчатися у майстра високого класу.

 

Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості надає безробітним унікальну можливість отримати професію „коваль ручного кування”. У Гощанському відділенні ЦПТО функціонує навчальна майстерня, оснащена новітнім ковальським обладнанням. Тут викладає майстер Сергій Торуля, на навчання до якого прагнуть потрапити слухачі з усієї України.

 

1 лютого кваліфікаційну атестацію складала чергова група випускників за професією „коваль ручного кування”, що навчалася тут чотири місяці. Група складалася з восьми чоловік. Двоє слухачів, з Одеси та Дніпропетровська, навчалися за власні кошти. Решту було направлено на навчання центрами зайнятості з Чернігівської, Херсонської областей, Сарненського та Дубенського районів Рівненської області, міста Рівного. Атестація проходила за звичною схемою – іспит на знання теоретичних основ та презентація кваліфікаційних виробів, виготовлених руками слухачів: вазонних підставок, камінних наборів, підсвічників, декоративних панно. Проте цього разу кваліфікаційна комісія також мала нагоду оцінити новацію. Один зі слухачів, коваль з Дніпропетровська Володимир Гандурін, за період навчання у Гощі опанував нову для себе технологію кування дамаської криці. Це – новий напрям у викладацькій роботі Сергія Торулі.

Отримавши кваліфікаційні свідоцтва, ковалі охоче розповіли про подальші плани. Більшість з них зізналися, що мають наміри і можливості не тільки працювати за здобутою професією, але й згодом відкрити власну справу. Адже на ковальські вироби дійсно існує значний стабільний попит. Отже, якщо виріб зроблено якісно і професійно – вартість його може бути високою. Та й знайти замовників – не проблема. На запитання, чи потребуватиме таке рішення його слухачів значних інвестицій, Сергій Торуля зазначив: навіть найскладніший виріб може бути виконаний без застосування складного обладнання. Лише за допомогою ковадла, молота, горна та деяких видів ручного інструменту.

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6450087
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
787
2668
14003
6415669
51615
69298
6450087

Ваш IP: 18.223.107.124
На сервері час : 2024-04-18 12:11:52
return_links(3); ?>