Металеве серце України

img 7347 1 1377612919Рівненський центр професійно-технічної освіти ДСЗ традиційно бере активну участь у святкуванні Дня незалежності та Дня міста. Найретельніше ж до цих свят готуються ковалі, адже саме на ці дні припадає щорічний фестиваль ковальського мистецтва «Металеве серце України». І хоча фестиваль ще досить молодий – цього року він проводиться у Рівному вдруге, але вже встиг стати популярним та зібрати учасників не лише з України, але й з усього світу. У дійстві, яке відбувалося у парку імені Шевченка, взяли участь представники різних ковальських шкіл з шістнадцяти областей України, а також – з Нідерландів, Фінляндії, Японії, Чехії, Болгарії.

 

Протягом двох днів учасники фестивалю виготовляли ковані рослинні елементи – квіти, листя, плоди, які згодом прикрасили зачіску металевої Даринки, створеної відомим Рівненським скульптором Романом Велігурським. У кожній палатці експонувалися справжні витвори мистецтва, деякі з них відвідувачі мали змогу придбати. Ковалі привезли до Рівного не лише найкращі вироби, але й конкурсні скульптури – ангелів-охоронців, за кожну з яких мали змогу віддати свій голос рівняни. Перемогу у конкурсі здобула скульптура архангела Михаїла, виготовлена ковалями кузні «Росич».

У палатці РЦПТО ковалі-початківці разом із Сергієм Торулею та випускником навчального закладу Дмитром Кубкою презентували глядачам свої уміння «вживу», виготовляючи вироби на очах у численних відвідувачів фестивалю. Їх приклад викликав велике зацікавлення, адже місць, де можна навчитися мистецтву ручного кування, тим більше – безкоштовно, на Західній Україні не так багато. Додатковим аргументом став представлений на конкурсі металевий ангел, виготовлений у Гощі. І хоча він не здобув призового місця, але отримав високу оцінку з боку ковалів, які визнали техніку, у якій він виконаний, бездоганною.

Під час закриття фестивалю організатори висловили щиру подяку директору обласного центру зайнятості Івану Ткачуку та директору РЦПТО Олександру Калюху за надану допомогу та вручили дипломи і пам’ятний сувенір – ляльку рудого коваля, який був символом цьогорічного фестивалю.

 

 

 

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6787241
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2302
2748
16205
6746389
95119
105507
6787241

Ваш IP: 3.145.14.30
На сервері час : 2024-07-27 12:32:46
return_links(3); ?>