Щорічно, у третю суботу квітня, в Україні відзначають День навколишнього середовища. У містах і селах відбувається загальна весняна толока - заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об'єктів, упорядкування узбіччя, набережних, популяризація дбайливого ставлення до природи…
Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.
Напередодні великого прибирання мешканці гуртожитку Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості влаштували свою толоку.
Майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Вікторія Рибальченко здобула важливу та бажану перемогу. Над собою. Педагог, досвідчений перукар, яка працює із майбутніми перукарями на базі Млинівського навчального відділення, взяла участь у грандіозних майстер-класах видовищного Конгресу індустрії краси у Києві.
Вікторія Рибальченко поділилася: «Отримано ще один цінний досвід! Більше 200 глядачів, майстрів перукарської справи з різних куточків України спостерігали за динамічним дійством. Активно вели діалог із аудиторією, ставили запитання із залу до спікерів майстер-класу. Це особливий стан для майстра – підтверджувати професійність, доводити самому собі спроможність дивувати і долати нові вершини».
До Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості звертаються кухарі-самоучки з усіх куточків України. Саме цей навчальний заклад отримав право оцінювати результати неформального навчання осіб, що мають практичні навички і знання з кухарської справи. Так склалося, чимало робітників різних закладів працює нині без відповідних документів про професійну освіту. Все частіше роботодавці та й самі кухарі прагнуть змінити ситуацію, підтвердити робітничу кваліфікацію, отримати новий статус і нові можливості, тому й звертаються до навчального закладу державної служби зайнятості На базі навчально-виробничого комплексу РЦПТО, що на вул. І.Підкови,17а у Рівному, претенденти готуються до здачі теоретичного матеріалу та виконують кваліфікаційну роботу – готують кваліфікаційні страви на відповідний розряд. Такий іспит триває 2 дні. За його ходом спостерігає досвідчена кваліфікаційна комісія із числа роботодавців та педагогів. Після здачі тестів претендент на навчальній кухні-лабораторії, строго дотримуючись рецептур та відповідно до меню, працює над практичним завданнями.
70-й претендент, кухар Клітна Руслана приїхала із м. Броди Львівської області.
Для безробітних із Рівного, Здолбунівщини та Волині професійне навчання у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості стало стартом нового, вмотивованого професійного життя, адже професія «Кравець», яку вони обрали, була й залишається однією з найзатребуваніших на ринку праці. Часи змінюються, мода диктує свої правила, з’являються нові тканини, стилі, фасони, приваблюють принти і тенденції…І в усьому цьому світі яскравих дизайнів, сміливих рішень та сучасних ліній лише професіонали - кваліфіковані та талановиті майстри знаходять шлях до втілення наших мрій, дарують відчуття довершеності, гармонії і комфорту.
Меседжем державної кваліфікаційної атестації у групі кравців, що відбулася на базі навчального відділення РЦПТО ДСЗ у Рівному (вул. Пирогова,8), стали комфорт, зручність та стиль. Кваліфікаційні роботи, над якими працювали слухачі під час виробничого навчання, стали яскравим підтвердженням чудових професійних якостей, передали увесь спектр знань і навичок, якими має володіти професійний робітник. Якісні вироби тішили присутніх роботодавців, кваліфікаційну комісію та педагогів. Слухачі втілили свої мрії – виготовили цікаві, стильні, модні, універсальні та унікальні сукні, костюми, брюки, сарафани, блузи, плащі, кардигани, спідниці, а також лляну вишиту столову білизну та навіть пальто.
У Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості група слухачів за напрямом «Створення тривимірної графіки у програмі Autodesk 3ds Max» на підсумковому занятті впевнено представила свої підсумкові роботи. Дизайнери прокоментували покрокове виконання завдань, поділилися враженнями від навчання, вболівали та підтримували один одного. Злагоджена командна робота – важливий показник успішності і комунікацій слухачів, їх відкритості та прагнення вдосконалюватися. Представлені графіки підтвердили високий рівень знань, продемонстрували індивідуальність кожного.
Старший майстер Віктор Красовський представив присутніх, привітав слухачів та зауважив, що це один із найяскравіших напрямів навчання у РЦПТО ДСЗ, яке проходить у навчальному відділенні на вул. Пирогова, 8 у Рівному і триває 3 місяці. За цей період безробітні із Рівного, Рівненського району і м. Чернівці навчилися розробляти і моделювати об’єкти, налаштовувати освітлення сцен і камер, візуалізувати об’єкти та імітувати зовнішнє середовище, розробляти матеріали, створювати складні системи частинок та об’ємних деформацій.
У Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості триває виробниче навчання майбутніх кваліфікованих кухарів. Безробітні Рівного, Рівненського, Дубнівського районів і з Волині опанували важливий і «духмяний» курс із випікання хлібо-булочних виробів.
Першою була робота на навчальній кухні-лабораторії із гарбузовим тістом.
Майстер виробничого навчання Світлана Клімчук поділилася: «Слухачі не лише відмінно впоралися із першою самостійною роботою, але й ініціювали наступну! Команда взялася за випікання багетів. Гречка, пшоно, пшениця висівки – ось складові хрусткого корисного хліба! Дегустували усі разом, дісталися окрайці і педагогам» (усміхається!).