Анонси подій

 *поточна інформація змінюється. Слідкуйте за оновленням
Із 24 лютого 2022 року військове широкомасштабне вторгнення росії спричинило особливі умови роботи.
Заклад освіти не припиняє надавати освітні послуги та запрошує до співпраці роботодавців!                                                     

Наші кращі слухачі: Чанхітха Дуангкео

dsc 0415 1Чанхітха Дуангкео – слухач, який не раз проходив навчання в РЦПТО ДСЗ. Уродженець Лаосу, він ще в далекі дев’яності вирішив залишитися в Україні, отримати громадянство. Його знайомство з навчальним закладом служби зайнятості відбулося, коли після закінчення гідротехнічного факультету Інституту інженерів водного господарства хлопець декілька років не міг знайти роботи.   Тоді, ставши на облік в центрі зайнятості, він отримав пропозицію про перекваліфікацію за професією «монтажник експозицій та художньо-оформлювальних робіт», на яку охоче пристав. Навчання в РЦПТО дуже сподобалося і запам’яталося: ставленням  колективу, викладачів, ефективністю підготовки, великою кількістю практичних занять. Після завершення навчання Дуангкео працював в багатьох місцях – помічником монтажника рекламних конструкцій, продавцем на ринку, кухарем в кондитерському цеху – випікав пиріжки і булки. Саме тоді почав замислюватися про своє покликання, адже готування різних страв завжди йому вдавалося і приносило задоволення. Отже, коли потрапив під скорочення і знову став на облік в центрі зайнятості, не вагався ні хвилини, обираючи навчання за професією «кухар» в Рівненському ЦПТО.

Кео, як його тут називають, навчається вже декілька місяців. За цей час освоїв багато рецептів та технологій, навчився працювати з різним кухонним приладдям і обладнанням. Про досвід навчання каже так:

- Чудово, що в Україні людина може прийти і от так, за рахунок держави отримати ще одну професію. Та ще й в таких прекрасних умовах, які забезпечені в цьому навчальному закладі. В Лаосі, приміром, існують лише комерційні кулінарні курси, досить дорогі. Там слухач усе оплачує сам: послуги викладача, оренду навчальної кухні, щоразу із викладачем ходить на ринок або в супермаркет купувати продукти за власні кошти. От і порахуйте. Зазвичай навчатися можуть або заможні лаосці, або іноземці, яким цікаво опанувати екзотичну кухню. Але аж ніяк не безробітні.

Для мене, коли я опинився в скрутному становищі, ця можливість є критично важливою. Скажу по секрету: я вже зараз шукаю роботу, дуже активно, і деякі кроки зроблені. Ось нещодавно проводив презентацію своїх кухарських навичок в одному з відомих ресторанів Рівного. Звісно, ще треба завершити навчання, але вже зараз я маю змогу заявити про себе, як про майбутнього професійного кухаря. Як слухачеві РЦПТО це легко, а от раніше зі мною навіть не розмовляли б.

Тим більше, в кулінарії я маю перевагу, адже я – лаосець, тобто окрім української, можу готувати страви національної кухні. Отже - маю ширший вибір при працевлаштуванні. Українська кухня смачна, хоча не усі страви подобаються мені особисто. От, наприклад, я вмію готувати борщ, але не дуже розумію таке поєднання продуктів. Можливо тому, що звик до лаоської традиційної кухні – гострої, солоної, пряної. Моя улюблена лаоська їжа називається  «Страва пана» і готується винятково з гострого перцю. Українцеві це може видатися неприйнятним, але якщо я куштую страву і в мене не течуть сльози, ця страва – не смачна (сміється). Проте не уся лаоська кулінарія настільки екстремальна. Я мрію приготувати для своїх колег з групи чудовий лаоський салат з фаршу, арахісу, листя зеленого салату. Він дуже смачний і дуже вишуканий.

В Україні  надзвичайно вдалі м’ясні страви – ковбаси, шинки, крученики, голубці, салати. З того що можна купити на ринку – мисливські ковбаски, дуже смачні. Знайти необхідні продукти – важливо. Я багато експериментую, шукаю рецепти в інтернеті. Ось нещодавно випікав італійську піцу, виявилося, що для її приготування потрібні декілька сортів сиру. А ціни – «кусаються». Тому вдячний навчальному закладу за забезпечення продуктами, за можливість практикувати.

Тут забезпечують усім, проте є один секрет, без якого не станеш кухарем ніколи. Усі страви треба готувати з великою любов’ю, вкладати в них душу, тоді навіть з простих продуктів можна створити шедевр. 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

8400185
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
9183
11351
25443
8328228
25443
177703
8400185

Ваш IP: 216.73.216.18
На сервері час : 2025-09-03 20:39:27

Статистика сайту

  • Перегляди статей : 4691894
return_links(3); ?>