Про іспити кухарів, кейтеринг та борщ із пампушками

 227875484
Прослухавши тримісячний теоретичний курс та пройшовши практику в закладах громадського харчування Рівного та області, слухачі Рівненського Центру профтехосвіти Державної служби зайнятості 22 лютого складали державно-кваліфікаційну атестацію - іспит на кухарську майстерність, на вміння приготувати та презентувати страву. 17 вчорашніх безробітних  переконливо довели  готовність самостійно впливати на своє майбутнє.

Практично усім їм поталанило, адже  місця їхньої майбутньої роботи вже визначені: на кваліфікованих працівників чекають в кав’ярнях, барах, дитсадках, їдальнях безпосередньо за місцем проживання.

Варто відмітити, що на навчання до Центру ПТО окрім Костопільського, Зарічненського, Гощанського та Рівненського центрів зайнятості слухачів направили  також Білогірський ЦЗ Хмельницької області та  Макіївський ЦЗ Донецької області. Слухачі готувалися до іспиту, попередньо пройшовши 3-місячне навчання та практику.

Іспит приймали роботодавці  з  готелю «Марлен», кейтерингової компанії «Кульбаба», готелю «Орлан», ресторану «Баржа», кафе «Кобза», ресторану «Турист», кафе «Шинок». Серед присутніх був і новачок – представник їдальні ТЦ «Моріон».  Традиційно на атестації були й представники дирекції Центру. 

Презентувати страви слухачам допомагали викладач Юлія Ґандзюк та майстер виробничого навчання Наталія Тис. Цікаво, що під час дегустації м’ясних та рибних страв думки присутніх  різнилися: одним подобалися гострі приправи, інші радили спеції вживати обережніше. Майбутні кухарі здивували присутніх сміливістю в приготуванні соусів та порадували використанням як вишуканих інгредієнтів, так і традиційних поліських продуктів. Подача блюд супроводжувалася коментарями та рецептурою авторів.  Багатьом авторам доводилося «захищати» свої творіння, відповідаючи на несподівані запитання роботодавців. Нинішня атестація базувалася переважно на м’ясній, рибній їжі  та салатах. Був і десерт. Присутні оцінили кожну роботу, сміливим рішенням назвали  телятину в червоному вині та  фрикасе з індички. Слухачі порадували якісно приготовленими та гарно оформленими стравами. 

Не приховувала хвилювання слухачка з Рівного 29-річна Алла Цуканова.227875656

Готувати я любила завжди, - пригадує вона. І щоразу говорила собі, що піду вчитися на кухаря. Тепер остаточно переконалася -  справа кухаря мені до душі, тому обовязково  хочу влаштуватися в якесь невеличке, але з особливою кухнею кафе. На курсах опановували різні предмети: це охорона праці, гігієна, технологія, калькуляція, інформатика. Моїм викладачем і куратором була Юлія Миколаївна Ґандзюк. В нашій групі навчалися 18 слухачів віком від 17 до 32 років. Навчаючись,  ми отримували допомогу із ЦЗ і компенсацію за проїзд. Ставлення до слухачів у Центрі дуже хороше. За 6 місяців ми багато вивчили та зрозуміли.  Всі вже практично працевлаштовані. Навіть мій чоловік Ігор Жук (а навчалися ми разом!) має намір залишитися працювати в ГРК «Калина» в с. Карпилівка, де проходив практику. Проте  вірю, що і я віднайду роботу в Рівному. Деякі пропозиції вже є. Навіть після атестації до мене підійшли роботодавці з ресторану, мережі автозаправок та їдальні, ми обмінялися телефонами. Вже завтра знімуся з обліку в ЦЗ та поїду зайомитися із ними. Вважаю, що 3-й розряд, який я отримала, дозволить проявити себе не лише як помічник кухаря, але й як повноцінний спеціаліст. Люблю готувати солодощі. От і робота моя була присвячена фруктовим млинцям з апельсиновим соусом. Хочу відмітити, що страви на іспит ми обирали самостійно. Відповідної літератури було достатньо. Моя кваліфікаційна робота - «Солодкі страви і напої». Саме напої, адже їх - велике розмаїття (муси, коктейлі, компоти, холодні чаї, кава тощо). В кухарстві дуже хочу розвиватися. Мрію навіть відродити кафе «Млинці», що так подобалося рівнянам! Дуже вдячна усім, хто підтримав мене на шляху до мрії. Раджу тим, хто не може з якихось причин вступати до вишів,обовязково звертатися до центрів зайнятості. Адже саме вони – єдиний правильний і надійний спосіб віднайти себе. До того ж, щопівроку на курсах в ЦПТО можна підвищувати розряд. А це вже зовсім інші перспективи. В професії кухаря найголовнішими вважаю здоровя і фантазію.

Наприкінці атестації виступив директор ЦПТО Псюк Володимир Іванович. Він закликав роботодавців активно долучатися до підготовки кадрів, виказувати свої побажання та пропозиції щодо навчання. Адже, саме роботодавець гостро відчуває свого клієнта, найкраще знається на вимогах ринку. В нинішніх непростих для країни умовах акцент потрібно робити на так званих «бюджетних» продуктах. Володимир Іванович зазначив, що саме роботодавець знає, як правильно формується ціна страви, які смакові критерії того чи іншого продукту варто враховувати під час приготування. Отож, тісна співпраця Центру та роботодавців піде лише на користь слухачам – майбутнім кваліфікованим кухарям. Подальша доля кожного з них в руках саме роботодавця. Директор зауважив, що до Центру профтехосвіти приходять безробітні. Тут вони здобувають теоретичні знання, а дати їм максимальні практичні навички, вдосконалити їх фах  – це вже обовязок роботодавця. І лише тоді всі сподівання та зусилля будуть виправдані. Саме тому двері ЦПТО ДСЗ завжди відчинені для співпраці та подальшого розвитку. І саме тому в Центрі сподіваються на змістовні лекції від  роботодавців, на яких вони б ознайомили слухачів із своїми закладами та специфікою кухонь. Це дозволить підготувати максимально затребуваних фахівців.

Цікавими були і коментарі самих роботодавців.

227875002Так, ними відмічена була потужна технічна база відділення. Серед побажань прозвучала думка щодо ширшого вибору страв та їх компонентів. До згадуваних «бюджетних страв» радили підходити особливо, адже саме тут доречні творчість та сміливість. Представники ресторанів зауважили, що навіть звичайні страви потрібно готувати дуже смачно, а акцент робити на соусах та приправах. Було  відмічено, що сьогодні споживач надає перевагу салатам. І цей козир має бути на озброєнні. Серед присутніх прозвучала думка, що фаховість майбутніх кухарів на совісті тих закладів, де вони проходять практику. Не секрет, що практиканту нерідко  доручають нескладну роботу по підготовці продуктів. Тоді, як вони прагнуть вчитися саме готувати. І від того, яку насправді практику вони пройдуть і залежить їхня подальша майстерність. Отож, із самими роботодавцями також потрібно спілкуватися, вимагати від них серйозних доручень для своїх слухачів. Цікавою була  думка про певний виправданий ризик на кухні. Адже саме в експерименті, в сміливому поєднанні інгредієнтів і криється майбутній успіх. І саме сміливих фахівців чекають сьогодні сучасні заклади харчування. Прозвучало також, що лише в тісній співпраці із ЦПТО роботодавець сам може «зліпити» свого майбутнього працівника. Маючи унікальну національну рецептуру, унікальні поліські продукти наші  майстри запросто можуть виходити (і вже вийшли!) на світовий ринок.

Набирає популярності так званий віддалений сервіс – кейтеринг. Сьогодні замовник, обираючи кухню того чи іншого закладу, нерідко хоче провести своє торжество подалі від цивілізації, на природі. І тому дуже важливо оперативно та професійно реагувати на такі замовлення. Працівники таких закладів мають бути не лише високопрофесійними кухарями, але й сміливими експериментаторами. Саме таких фахівців чекають кейтерингові компанії. Справжній майстер сьогодні повинен бути універсалом – і борщ смачно приготувати, і пампушки до борщу подати. Саме таких якостей роботодавці чекають від своїх нових працівників – слухачів Центру.

Враженнями поділився іновий запрошений роботодавець Юрій Семенюк, їдальня в ТЦ «Моріон»:

Про цей захід я дізнався від знайомих кухарів. Спершу я познайомився із навчальними класами  та їхнім обладнанням, оскільки  підшуковував обладнання для своєї  кухні. Консультувався. А вже згодом зайнявся підбором персоналу. Планую взяти на роботу 4-5 досвідчених кухарів, можливо, це буде дві бригади. Побачене й почуте приємно вразило. Однак, не думав, що слухачі курсів практично працевлаштовані. Спробую «замовити» собі фахівця. Розумію, що кухарі з районів до міс та їдуть неохоче, адже потрібно оплачувати дорогу, або ж винаймати житло. А це недешево. Щодо запропонованих страв, то , на мою думку, варто більше приділяти увагу звичній для відвідувачів кухні. Адже в роботі мого закладу переважатимуть традиційні продукти, отож і визначати майстерність потенційного робітника я буду саме по цих стравах.  Відверто порадував гарнір до основної страви-печінки  – гарбузове пюре з мускатним горіхом. Простий та доступний продукт, а поданий одним із слухачів досить оригінально. Саме такі рішення мене особисто і приваблюють.

Насамкінець, директор Рівненського ЦПТО ДСЗ ще раз підкреслив, що головна мета закладу – це гарантована можливість вчорашньому безробітному віднайти достойну роботу. Для нинішніх слухачів курсу ресторанної справи мрії таки стануть реальністю. І, отримавши диплом кухаря ІІІ розряду, нові фахівці поповнять ряди професіоналів. А при бажанні завжди можуть вдосконалювати свій фах в Центрі ПТО.

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6492670
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2351
2853
5204
6466835
94198
69298
6492670

Ваш IP: 3.146.37.35
На сервері час : 2024-04-30 22:42:49
return_links(3); ?>