Внесено зміни до законодавства, що регулює правовий статус та соціальні гарантії внутрішньо переміщених осіб

iГромадянам, які переміщуються з тимчасово окупованих територій України або районів проведення АТО

Верховною Радою України, 24 грудня 2015 року прийнято Закон України № 921-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Метою закону є удосконалення чинного законодавства у сфері надання допомоги внутрішньо переміщеним особам та посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб і спрощення процедури обліку таких осіб. Зокрема, законопроект вирішує питання щодо надання права іноземцю або особі без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання на території України, на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи.

Варто звернути увагу, що вказаний закон чітко врегульовує питання надання статусу безробітного особам, з числа внутрішньо переміщених, які не мають змоги звільнитися у роботодавця, що розташований на тимчасово окупованій території. Так, у разі неможливості продовження роботи (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття, така особа може припинити трудові відносини, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява таким громадянином надіслана роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього такої заяви). У разі припинення приймання поштових відправлень на/з території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, визначеними у статті 1 цього Закону, така заява подається до відповідного районного, міськрайонного, міського, районного у місті центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи.

Взята на облік внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6540397
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
245
2370
7476
6508066
47637
94288
6540397

Ваш IP: 3.138.124.143
На сервері час : 2024-05-16 02:19:23
return_links(3); ?>