Мислити і працювати на випередження

258116443Відбулося обговорення стратегічного розвитку РЦПТО ДСЗ

12 липня в он-лайн режимі відбулося засідання робочої групи Державної служби зайнятості та Рівненського центру професійно-технічної освіти ДСЗ з питань обговорення стратегічного розвитку РЦПТО ДСЗ до 2020 року.

До складу робочої групи увійшли:

Наталія Шевченко - начальник відділу навчальних закладів Державної служби зайнятості (Центрального апарату), Олена Поправка – начальник Управління профорієнтації, профнавчання та навчальних закладів, Іван Ткачук - директор Рівненського обласного ЦЗ, Андрій Грещук - заступник директора РОЦЗ, Володимир Псюк - директор РЦПТО ДСЗ, Людмила Абрамова та Оксана Зигалова - заступники директора РЦПТО ДСЗ.

DSCF3656Окреслюючи перспективи розвитку професійної освіти на Рівненщині, Іван Ткачук акцентував увагу і на низці проблемних питань. Зокрема, він наголосив на масштабному нелегальному працевлаштуванні дорослого населення у зв’язку із видобутком бурштину - близько 150 тисяч робітників та відтоком робочої сили на заробітки, зокрема, в Росію – до 20 тисяч чоловік. Навчання та працевлаштування такого населення вкрай необхідне, адже це потужний потенціал області, потенційні робітничі кадри для народного господарства.

В рамках дії Програми розвитку сільських територій на зустрічах представників служби зайнятості із сільськими та селищними головами окреслено перспективні професії, які необхідно розвивати на Рівненщині. Це стосується каменевидобувної, деревообробної, лісової, швейної, будівельної, а також сфери побутових послуг та ІТ-індустрії.

Іван Ткачук зауважив, що головним орієнтиром у ліцензуванні професій залишається роботодавець. Саме від його потреб у робітниках залежить напрям підготовки безробітних у РЦПТО ДСЗ. До того ж, роботодавець прагне «шліфувати» вже існуючі кадри із мінімальним відривом від виробництва, тому навчальний заклад має забезпечувати оперативну підготовку та перепідготовку фахівців. З огляду на це, в РЦПТО ДСЗ сформовані Дорадчий комітет і 4 Консультативні ради, які працюють із роботодавцями і сприяють максимальній організації роботи РЦПТО із врахуванням пропозицій в навчальному процесі.

Для реалізації планів розвитку РЦПТО ДСЗ на засіданні були названі заходи з реконструкції, модернізації та будівництва навчальних приміщень РЦПТО ДСЗ. Час вимагає серйозної підготовки робітників, які б мали можливість проходити виробниче навчання в умовах, максимально наближених до реальних. Це стосується навчальних майстерень, цехів і навчального обладнання. Їх необхідно розширювати та облаштовувати у відповідності до сучасних вимог. Роботодавець повинен відчувати мобільність, оперативність та гнучкість у співпраці, тоді він охочіше контактуватиме із службою зайнятості. Це стосується і взаємодії з іноземним інвестором.

Важливим напрямом розвитку РЦПТО ДСЗ є вдосконалення та розвиток матеріально-технічної бази для практичних занять слухачів. Необхідно в комплексі забезпечити бездоганні умови навчання. До слова, окремі професії вигідно здобувати винятково на Рівненщині, оскільки саме вона забезпечена природними навчальними ресурсами. Це дало б змогу готувати кадри і для сусідніх областей, таких, як Київська, Львівська, Івано-Франківська, Волинська. Зокрема, пріоритетним напрямом може стати підготовка робітників для видобутку та обробки каменю.

Особливої уваги потребує підготовка фахівців для ІТ-галузі, оскільки попит на них постійно зростає. Необхідно створити та облаштувати сучасним обладнанням додаткові навчальні кабінети для слухачів – ІТ-шників.

Інноваційним напрямом розвитку РЦПТО ДСЗ було названо створення центрів он-лайн зв’язку, що дозволило б оперативно інформувати населення та роботодавців про діяльність навчального закладу. Такий вид сервісу забезпечить роботу 10 базових ЦЗ у спільному режимі.

Володимир Псюк зауважив, що особливим завданням ЦПТО є підготовка кваліфікованих кадрів у достатньо стислі терміни, тому програма навчання повинна максимально враховувати усі потреби роботодавців. Як показує анкетування, яке постійно проводиться серед слухачів, роботодавців та соціальних партнерів, зміст навчальних програм часто не відповідає термінам навчання, які є надто тривалими. Передовий досвід свідчить про ефективність саме короткотермінового курсового професійного навчання при підготовці кваліфікованих робітників, проте відсутність законодавчої та нормативно-правової бази не дозволяє у повній мірі задовольнити потреби ринку праці.

По закінченню обговорення Наталія Шевченко запропонувала підготувати та направити до Державної служби зайнятості (Центрального апарату) детальне обґрунтування усіх запропонованих заходів для погодження програми стратегічного розвитку РЦПТО ДСЗ до 2020 року.

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6507185
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2392
2945
19719
6466835
14425
94288
6507185

Ваш IP: 13.58.39.23
На сервері час : 2024-05-05 13:48:00
return_links(3); ?>