Вперше в Україні підтвердження результатів неформального професійного навчання відбулося у Рівному

DSCF3865Вперше в Україні результати неформального професійного навчання за професією «Кухар» підтвердили у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Як повідомлялося раніше, Постановою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2013 року за № 340 був затверджений Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями. Згідно Наказу Мінсоцполітики України за №256 від 16.03.2016, РЦПТО ДСЗ став одним із навчальних закладів, яким надано право проводити подібне підтвердження.

DSCF3665У Рівному першим кандидатом на присвоєння 3-го розряду за професією «Кухар» стала працівник закладу громадського харчування однієї з прикордонних військових частин Рокитнівщини Тамара Хомич. Напередодні вона звернулася до Рокитнівського РЦЗ за консультацією щодо отримання професійного розряду. Для початку їй запропонували заповнити Анкету самооцінювання, яка передбачає визначення рівня професійної підготовки заявника. За результатами цього анкетування спеціаліст ЦЗ порадив Тамарі звернутися до РЦПТО ДСЗ щодо подальшої процедури отримання кваліфікації.

DSCF3664
Маючи певний досвід роботи, що і є складовою неформального навчання, Тамара погодилася пройти державну кваліфікаційну атестацію для отримання розряду, в її випадку – 3-го (який не вимагає наявності попереднього досвіду роботи за професією). Старший майстер РЦПТО ДСЗ Майя Сульжик насамперед ознайомила кандидата із самою процедурою підтвердження результатів неформального професійного навчання, яка передбачає демонстрування теоретичних знань та виконання пробної кваліфікаційної роботи.

Підготувавшись теоретично та склавши технологічну карту страв, Тамара Хомич приїхала складати іспит до навчального відділення, що у Рівному на вул. Підкови, 17а.

DSCF3670До складу Державної кваліфікаційної комісії (ДКК) увійшли: голова комісії – власниця кейтерингової компанії «Кульбаба»Аліса Хагенбрух, члени комісії - старший майстер Олена Хоміна та викладач Юлія Ганзюк . Секретар комісії - старший майстер виробничого навчання Майя Сульжик забезпечила повний документальний супровід оцінювання.

Теоретичну частину іспиту особа-кандидат здавала у тестовому режимі на компютері. Для відповідей пропонувалося 40 запитань. Результати тестування члени ДКК оцінили в 92,5 бали, що дозволяло особі-кандидату приступити до виконання практичного завдання. Перед початком роботи Олена Хоміна провела детальний інструктаж.

До послуг особи-кандидата - обладнана усім необхідним навчальна кухня-лабораторія. Інгредієнти страв кухар забезпечила самостійно.

DSCF3804Під час кваліфікаційної пробної роботи на підтвердження 3-го розряду готувалися наступні страви - суп картопляний з бобовими, м’ясні тефтелі з соусом, яєчня смажена зі смаженою картоплею, макарони відварні з сиром та галушки з салом і цибулею, що загалом мало б підтвердити 7 обов’язкових трудових функцій кухаря.

Кваліфікаційна комісія уважно слідкувала за процесом: враховувала організацію робочого місця, оцінювала розрахунок та підготовку сировини, підготовку обладнання, посуду, інвентарю, інструменту, слідкувала за демонстрацією технологічних прийомів і операцій приготування страв, виробів, дотриманням технологічної послідовності під час виконання завдання, давала якісну оцінку напівфабрикатам та готовим продуктам, перевіряла дотримання вимог безпеки праці, правил особистої гігієни та санітарних вимог. До того ж, важливим були вибір посуду для подавання страв та термін виконання завдання.

Кухар старанно застосувала теоретичні знання на практиці. Приготування здавалося б простих страв вимагало уважності та акуратності. Готові страви для оцінювання та дегустування було викладено на дві порції.

DSCF3818Кожну страву ДКК оцінювала окремо за відповідними критеріями.

Своїми враженнями від роботи особи-кандидата поділилася Аліса Хагенбрух:

-        Тамара професійно працює із приладами. Незважаючи на те, що вона вперше на цій кухні, демонструє впевненість, грамотно організувала робочий процес. Щодо технологічних карт, то вони складені оперативно та без помилок. До того ж, темп роботи виявився вищим від заявленого. Варто відзначити відмінну якість заготовлених продуктів, скрупульозність в нарізці, дотримання правил приготування соусу.

Провівши засідання ДКК, врахувавши думку кожного члена комісії та підсумувавши роботу з оцінювання, Аліса Хагенбрух урочисто повідомила: Тамара Хомич за результатами неформального навчання отримує 3-й кваліфікаційний розряд за професією «Кухар».

Голова комісії щиро подякувала за довіру та зазначила, що має уже 2-річний цінний досвід співпраці з РЦПТО ДСЗ, до якого тепер додався і новий – оцінювання неформального навчання кухарів.А настільною книгою кожного професійного кухаря неодмінно має бути «Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів», - додала вона.

DSCF3861
Тетяна Новорок
, заступник директора Рівненського ОЦЗ вручила Свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання та побажала Тамарі в подальшому радувати вояків смачними кваліфіковано приготованими стравами, дивувати бездоганною подачею. А в подальшому - звертатися до державної служби зайнятості за наступним 4-м кваліфікаційним розрядом. Адже навчання триває усе життя.

DSCF3869Тамара Хомич щиро подякувала за цей відповідальний та необхідний етап у своєму житті. Отриманий 3-й розряд допоможе їй підвищити статус кухаря та отримувати вищу зарплатню. Особливо Тамару вразили умови складання іспиту – сучасна кухня, оснащена усім необхідним, зручні столи та чудові умови для практичних занять. Велика подяка Юлії Ганзюк за справедливі та щирі слова наставника. Ймовірно, вона повернеться сюди для наступного іспиту.

Саме таку мету й ставить перед собою РЦПТО ДСЗ - надавати змогу робітникам, котрі працюють чи планують працювати, підтвердити своє професійне вміння згідно з кваліфікаційними вимогами за професією «Кухар» та претендувати на вигідніші умови при працевлаштуванні. Запрошуємо усіх бажаючих!

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6507241
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2448
2945
19775
6466835
14481
94288
6507241

Ваш IP: 18.222.67.251
На сервері час : 2024-05-05 14:04:30
return_links(3); ?>