Професійний робітник дорого коштує, або Рибний день гарантовано!

 DSCF4052Аби на нашому столі зявилася свіжа апетитна риба, потрібно забезпечити досить відповідальний процес із її вирощування. Сьогодні екологічно чиста, поживна та здорова їжа все більше цікавить людство, тому до представників рибної галузі особлива увага та шана. Короп, форель, осетрові – ці види риб особливо до вподоби українцям.

DSCF4044Беручи до уваги потреби роботодавців та враховуючи тенденції сучасного ринку праці, Рівненський центр профтехосвіти державної служби зайнятості вперше за свою історію провів навчання слухачів за професією «Рибовод (кваліфікований робітник)». Ініціаторами підготовки таких фахівців стали волинські роботодавці. До групи слухачів долучилися також безробітні з Хмельниччини, Львівщини та Рівненщини.

Слухачі, котрі пройшли навчання в РЦПТО ДСЗ, зауважили, що професія рибовода цікава та перспективна, адже дає можливість вивчати життя промислових видів риб та нарощувати постачання цінного продукту споживачам.

Навчання майбутніх рибоводів відбувалося на базах Млинівського навчального відділення РЦПТО ДСЗ та Млинівського державного технолого-економічного коледжу і разом із виробничою практикою тривало 6,2 місяця. Усі слухачі проживали у гуртожитку. Навчальна програма передбачала вивчення таких предметів, як «Основи анатомії та фізіології риб», «Технологія рибництва», «Основи гідрології», «Основи гідротехніки», «Механізація рибництва». Проте особливо бажаними були виробниче навчання та виробнича практика, яку слухачі проходили на волинських та хмельницьких рибницьких господарствах.

DSCF4007Анна Богайчук, вчорашня безробітна з Волині - спадковий рибовод, оскільки змалку спостерігала та долучалася до вирощування риби. Професію обирала свідомо, любить природу та віддає перевагу спокійному ритму життя. Серед чоловічого гурту проявила себе як сама активна та наполеглива, тому й обрали старостою.

-        Я знаю, що знаю дуже мало, тому готова навчатися якомога більше. Навчання в РЦПТО ДСЗ дало мені великий поштовх до подальшого професійного вдосконалення. Ймовірно, стану іхтіологом. На мою думку, окрім теоретичних знань, що ми їх отримали, дуже корисними є спілкування в групі та обмін досвідом. Вважаю, що важливо, аби на навчання приходило якомога більше слухачів, це завжди додасть нової інформації про роботу. Цікавими були практичні заняття, які я проходила у розважально-оздоровчому комплексі «Золота форель», що на Львівщині. Вважаю, що потрібно якомога більше знати про хвороби риб, адже це впливає на продуктивність.

DSCF4042Людмила Абрамова вітала такий прискіпливий інтерес до наук молодого рибовода та обмінялася із слухачкою думками щодо запровадження нових тем у навчанні та побудови практичного навчання слухачів РЦПТО ДСЗ у подальшому. До слова, Аня вже отримала декілька пропозицій щодо подальшої співпраці та навчання від українських та польських роботодавців.

Окрім Волині, слухачі відпрацьовували професійні навички і на Хмельниччині, зокрема, в Компанії ТОВ "ФІШ 4 СЕЗОНИ". Практика дозволила слухачам максимально зрозуміти особливості вирощування холодноводних та тепловодних видів, зокрема, форелі та коропа. Майбутні рибоводи спостерігали за нерестом, вивчали середовище ставків, види кормів, засоби захисту та лікування, а також дізнавалися, як на практиці забезпечити необхідний приріст та якість продукції. Головне в роботі рибовода – не допустити захворювання риби. Цієї думки дотримуються усі слухачі, тому й приділили відповідній темі максимум уваги.

Свої знання та набутий досвід майбутні рибоводи продемонстрували у пробних кваліфікаційних роботах. Кожен слухач підтвердив, що професія рибовода йому до душі, особливо тішить, що кожен випускник забезпечений робочим місцем. Практика та новий досвід допоможуть розвиватися і досягати бажаних результатів. Про це говорили і члени державної кваліфікаційної комісії (ДКК) та викладачі.

У складі ДКК: Аркадій Ревенко, генеральний директор Приватного акціонерного товариства «Рівненська рибоводно-меліоративна станція», Вячеслав Яцкевич, директор Млинівського державного технолого-економічного коледжу, Арсен Губиш, викладач механізації рибництва. На іспиті були присутні директор РЦПТО ДСЗ Володимир Псюк та його заступник Людмила Абрамова.

DSCF4045Аркадій Ревенко дохідливо та цікаво обговорював практично усі питання білетів із слухачами, адже як ніхто знає і любить справу рибовода, має свої унікальні напрацювання та знається на особливостях розведення риб. Слухачі намагалися якомога більше спілкуватися на професійну, тепер уже свою тему із знаним іхтіологом. Він розповів про «працююче» озеро, спільне в удобрюванні картоплі та риби, схожість поросяти і коропа, присутність молока в ікрі та багато іншого, про що не прочитаєш в книгах…

Слухачі, відповідаючи, охоче ділилися власними враженнями від навчання, пропонували додати до навчальної програми більше про тепловодних осетрових, про захворювання та запобігання хвороб риб. Дехто зізнався, що до навчання навіть уявити не міг, як воно – бути рибоводом, але тепер це стане улюбленою професією.

Із вітальним словом до випускників звернулися Людмила Абрамова та Володимир Псюк. Рибоводам бажали вдосконалення. DSCF4061

Директор РЦПТО ДСЗ зауважив, що професійний робітник завжди дорого коштує, а хороший спеціаліст завжди затребуваний. Людмила Абрамова подякувала усім за співпрацю та довіру.

DSCF4025Майстер виробничого навчання Маргарита Жуковська, яка викладала в даній групі «Технологію рибництва», зачитала кваліфікаційні характеристики рибоводів-початківців та запропонувала присвоїти їм 3-й кваліфікаційний розряд за професією «Рибовод (кваліфікований робітник)».

DSCF4063Привітав випускників і директор Млинівського державного технолого-економічного коледжу Вячеслав Яцкевич. Він виразив надію на подальшу співпрацю та наголосив на нових формах підготовки рибоводів.

 «Азарт - ось що повинно рухати нами в роботі, - зауважив досвідчений фахівець Аркадій Ревенко. Він вручив свідоцтва державного зразка випускникам РЦПТО ДСЗ та виразив надію на успішну працю і задоволення від обраної професії.

«Перша ластівка» - рибоводи уже розпочали самостійний політ. Долучайтеся і ви до команди професіоналів!

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6486798
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
458
6681
19962
6436083
88326
69298
6486798

Ваш IP: 3.139.81.58
На сервері час : 2024-04-28 12:48:15
return_links(3); ?>