Можливість підтвердити кваліфікаційний розряд за професією «Кухар» отримують усі кухарі - претенденти, які виявляють бажання і успішно заповнюють Анкету самооцінювання в своїх територіальних центрах зайнятості. Згідно зі встановленим порядком реєстрації, претенденти направляються до РЦПТО ДСЗ.
На минулому тижні з трьох претендентів, які подали заявки на оцінювання своїх навичок, до практичної частини було допущено лише двох – із Дубенщини.
Претенденти згідно з обраними білетами готували такі страви: Лариса Шулепа – «Картоплю смажену», «Битки з печінки», «Суп овочевий», «Галушки із салом та цибулею»; Валентина Мариняк – «Макарони відварені з сиром», «Тефтелі з соусом», «Суп каропляний з бобовими», «Яєчню смажену зі смаженою картоплею».
До комісії з оцінювання увійшли відомий шеф-кухар Рівного, член Асоціації Кулінарів України Олександр Медведь та досвідчений шеф-кухар, власниця кейтерингової компанії «Кульбаба» Аліса Хагенбрух, викладач спеціальних предметів Юлія Ганзюк.
Олександр Медведь:
- Маю більше 20 років професійного досвіду. Непрофесійне навчання кухарів, як на мене, обов’язково має бути оцінене. Це сьогодні корисний і затребуваний досвід, і добре, що в РЦПТО ДСЗ надають таку можливість. На вітчизняному ринку послуг сьогодні відчувається велика нехватка саме кваліфікованих працівників.
Аліса Хагенбрух:
- На подібних оцінюваннях переконуємося, що кухарі з досвідом прагнуть не лише підтвердити свою кваліфікацію, але й навчитися новому. Не секрет, що їхні робочі місця не завжди забезпечені сучасним обладнанням, тому нові можливості та перспективи професії претенденти вивчають саме завдяки Рівненському ЦПТО ДСЗ. Тут на навчальній кухні створено максимальні умови для підготовки кваліфікованих працівників.
Юлія Ганзюк:
- Претенденти намагалися проявити свої знання та навички. Ретельне приготування страв, дотримання рецептур, акуратність та відповідальність принесли бажані результати. Члени комісії відзначили гарні смакові якості усіх страв, особливо до вподоби були галушки з шкварками та цибулею. Традиції української кухні – невід’ємні на усіх іспитах.
Заступник директора РЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко подякувала кухарям за вибір професії і побажала подальших вагомих успіхів на робочих місцях. За результатами оцінювання обом претендентам вона вручила свідоцтва про присвоєння робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання за професією «Кухар» 3 розряду.