Усе з чистого аркуша

DSCF7291("Сім днів", 5 жовтня 2017р.)

Розпочати нове життя, пройшовши навчання в Рівненському центрі профтехосвіти державної служби зайнятості, мають можливість ті, хто досі не знайшов себе у професії. До слів відомої приказки «Від тюрми і суми не зарікайся» сьогодні сміливо можна додати й безробіття. Адже в часи економічної нестабільності ніхто не застрахований від того, щоб залишитися «на вулиці» через скорочення чи бути нікому не потрібним навіть із червоним дипломом престижного вишу. Це притому, що на розбалансованому ринку праці вже стільки років спостерігається надлишок так званих інтелектуальних професій (юристів, економістів, бухгалтерів і т.д.) і гострий дефіцит працівників робітничих професій. Знайти людям вихід з таких тупикових ситуацій і самореалізуватися в житті допомагає Рівненський центр професійно-технічної освіти ДСЗ. Чим саме він може їм зарадити, журналістові «7 днів» розповіла заступник директора Рівненського ЦПТО Державної служби зайнятості Руслана БОДРЕНКО.

- Руслано Володимирівно, Рівненський центр професійно-технічної освіти вже давно має репутацію одного з кращих в Україні. В чому його особливість?

Наш центр – державний навчальний заклад, який надає освітянські послуги понад 25 років. У структурі Державної служби зайнятості є 11 таких навчальних закладів, проте три з них – найбільші: одеський, рівненський і харківський. Вони мають потужну матеріально-технічну базу і не тільки. Якщо, скажімо, Одеський центр професійно-технічної освіти має 25 ліцензованих робітничих професій, за якими надаються освітні послуги, то Рівненський – 56. Цей факт переконливо говорить сам за себе.

– Але кількість, як кажуть, – це не завжди якість.

– У конкретному випадку недоречно переплітати кількість і якість. Бо наявність 56 ліцензованих професій свідчить про відповідну матеріальну базу. Зрештою, якщо говорити про якість, а точніше про ефективність навчання, наведу інший факт. Так, понад 92 відсотки наших випускників (а навчання в Рівненському ЦПТО лише минулого року пройшли 8574 слухача) мають гарантоване працевлаштування. І це головна, але далеко не єдина перевага нашого навчального закладу.

– А які інші?

– Перевагами нашого закладу є, скажімо, стислі терміни навчання. Якщо профтехосвітні навчальні заклади готують фахівців за 2–2,5 року, то в нас термін навчання – від трьох до шести місяців. Найдовше – майже рік – у нас готують лише робітників фермерського господарства. Але людина, яка закінчує навчання за фахом «робітник фермерського господарства», отримує відразу п’ять документів про освіту: водія автомобіля категорії «В», тракториста, слюсаря з ремонту автомобіля, тваринника і дояра!

Крім того, у нас немає такого, що навчальний рік розпочинається у вересні, а закінчується у травні. Ми працюємо цілорічно, враховуючи потреби роботодавців. Зрештою, тісна співпраця з роботодавцями – замовниками робітничих кадрів – є чи не основною перевагою нашого навчального закладу.

– На чому базується ця співпраця?

– Наш навчальний заклад, якщо можна так сказати, є дуже гнучким інструментом для подолання дисбалансу між попитом і пропозиціями на робітничі кадри. Ми намагаємося йти в ногу з часом, але при цьому на крок попереду. Наприклад, якщо відкривається нове підприємство, ми зустрічаємося з потенційним роботодавцем і цікавимося, які саме кадри йому потрібні.

Для нашого навчального закладу роботодавець був і є клієнтом № 1. Тому 2007 року при Рівненському ЦПТО створено дорадчий комітет, який спершу нараховував 8, а тепер нараховує 16 членів. Це – керівники потужних ринкоутворюючих підприємств різних галузей нашого регіону, які збираються раз на рік (або в міру необхідності), обговорюють тенденції на ринку праці і дають нашому навчальному закладові рекомендації: які професії найбільш затребувані, яке новітнє обладнання необхідне, що треба змінити, що вдосконалити в навчальних планах чи програмах. І ЦПТО оперативно реагує на ці пропозиції.

Водночас у нас працює п’ять консультативних рад, сформованих за конкретними професіями. Зокрема, швейної галузі (кравці, закрійники, швачки), сільського господарства, деревообробки, ІТ-галузі. А в 2011 році, коли готувалися до проведення ЄВРО-2012 і в нашому навчальному закладі було проліцензовано ще 12 професій (офіціанта, бармена, майстра ресторанного обслуговування, покоївки, манікюрниці та інших), ми створили консультативну раду за професіями готельно-ресторанного господарства та сфери послуг. На засіданні цих рад роботодавці, які дуже активно беруть участь у роботі кваліфікаційних атестацій, мають можливість більш детально вивчити ту чи іншу навчальну програму, ознайомитися з навчальним обладнанням. Саме за їхніми рекомендаціями вносимо відповідні зміни. Так, до професії «кухар» було введено блок «кондитер». Тобто виходили з того, що людина, яка вміє варити смачний борщ, повинна вміти спекти і пампушку. Це буде універсал, яким і має бути фахівець. Тим самим шляхом ми пішли при підготовці спеціаліста манікюру, навчаючи його робити також педикюр.

– Руслано Володимирівно, хто зазвичай є слухачами вашого навчального закладу?

– Насамперед зауважу, що у нашому центрі немає вікових обмежень. У нас навчаються дорослі люди, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, а також ті, що здобувають професію за власні гроші чи кошти роботодавців. Ще однією особливістю є те, що Рівненський центр професійно-технічної освіти має розгалужену структуру, що дає можливість здобувати ту чи іншу професію дорослому населенню. Адже ми всі розуміємо, що доросла людина не завжди може залишити свою домівку і приїхати до Рівного на навчання. Для наближення наших освітнніх послуг до місць проживання безробітних і було створено навчальні відділення у м. Сарни,  смт Гоща, смт Млинів та с. Олександрія. Крім того є два навчальні майданчики в Рівному. Кожне із цих відділень спеціалізоване. Наприклад, у Гощі готуємо ковалів ручного кування, а також навчаємо дещо забутої і популярної нині професії – виробник художніх виробів із лози. У Сарнах проводимо підготовку кравців, продавців і фахівців із професій, притаманних Поліському краю.

Якщо взяти Олександрію, то ми її називаємо важкою артилерією. Тут навчаємо водіїв і трактористів усіх категорій, слюсарів, токарів, фрезерувальників, зварників, верстатників тощо.

У Рівному, у відділенні, що на вулиці Пирогова, 8, велику увагу відводимо підготовці спеціалістів з ІТ-галузі, бо це професії майбутнього. Із 2011 року на вулиці Підкови, 17а відкрите відділення, де навчають манікюрників, педикюрників, косметиків, барменів, кухарів, кондитерів і т.д.

При цьому, що дуже важливо, кожне відділення забезпечене всім необхідним для навчання обладнанням, устаткуванням, технікою і витратними матеріалами. Слухачі вчаться на тому, з чим працюватимуть після закінчення навчання. Тобто їм не потрібен час на адаптацію. І це добре як для них, так і для роботодавців.

газета "Сім днів", 5 жовтня

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6547594
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
3991
2007
14673
6508066
54834
94288
6547594

Ваш IP: 18.219.213.27
На сервері час : 2024-05-18 16:38:54
return_links(3); ?>