Тут зможуть навчити і юнака, і дідуся

("Вісті Рівненщини", 6 жовтня 2017 р.)

Зигалова 2Далеко не всі мешканці області знають, що в Рівному є унікальний професійно-технічний навчальний заклад – Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Його унікальність полягає в тому, що вчитися сюди можна прийти у будь-якому віці, як після школи, так і в 50 чи в 60 років, а можна, не маючи спеціальної освіти, але довго працюючи, скажімо, кухарем, прийти в Центр і підтвердити свою кваліфікацію.

 Про нові сучасні можливості Центру з 25-річною історією, який за ці роки підготував і вчасно протягнув руку допомоги понад 95 тисячам своїх слухачів, – у нашому інтерв’ю із заступником директора Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості
Оксаною Мико­лаївною ЗИГАЛОВОЮ.

 

 

– Оксано Миколаївно, чим нині може привабити ваш Центр людину, яка втратила роботу або ж хоче набути інший фах, чому їй варто йти саме до вас, а не здобувати робітничу професію в тому чи іншому ПТУ?
– Нашому закладу вже понад  25 років, він створений для того, щоб оперативно реагувати на потреби ринку праці.  Ми тісно співпрацюємо з роботодавцями, різними соціальними партнерами  і дослухаємось до їхніх пропозицій щодо змісту програм, матеріально-технічного забезпечення тощо. Заклад має розгалужену структуру. Створено шість навчальних відділень у різних районах нашої області. Географія відділень така, що охоплює освітніми послугами усю Рівненщину. Але, за великим рахунком, заклад фактично є міжрегіональним. Із 23 регіонів України до нас сьогодні направляють слухачів на навчання. Протягом нинішнього року тут здобули освіту або ж підвищили кваліфікацію понад 6 тисяч осіб, з них 44 відсотки – це особи з інших регіонів України. Чому така велика кількість слухачів? Тому що ми навчаємо не лише за ліцензованими професіями, але й підвищуємо кваліфікацію за окремими компетенціями (вивчення сучасних виробничих технологій, програмного забезпечення, нових матеріалів, обладнання тощо).
Наш заклад – єдиний із 26 професійно-технічних начальних закладів області, який здійснює професійне навчання дорослого населення. Освітні потреби дорослих відрізняються від тих, що мають випускники загальноосвітніх шкіл.  Вони потребують інтенсифікації навчального процесу та стислих термінів навчання.  Адже, скажімо, людина у 45 років не піде вчитися в училище, вона буде некомфортно почуватися серед колишніх школярів.
Люди, які до нас приходять, мають свою мету, досвід і багаж знань за плечима, нову професію вони хочуть освоїти швидко та ефективно. І тут  ми зіштовхуємося  з такою проблемою, що терміни професійного навчання, передбачені державними стандартами професійно-технічної освіти, на жаль, не  розраховані на доросле населення. Слухач прагне, щоб програма була більш насиченою.
Але на сьогодні є і приємна новина: Міністерство освіти і науки України ініціювало створення робочої групи з розробки проекту нового Закону України «Про освіту дорослих». Сподіваємось, що й пропозиції нашого навчального закладу будуть враховані у новому законі.
До речі, нашому  закладу надано право проводити підтвердження результатів неформального професійного навчання за професією «Кухар» (3 – 6 розряду).   Наказом Міністерства соціальної політики України у 2016 році Рівненський ЦПТО ДСЗ внесений до Переліку суб’єктів підтвердження неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями. Наприклад, якщо та чи інша особа певний час працювала кухарем, тобто володіє навиками і знаннями з цієї професії, але належної освіти не має, то вона може звернутися до нас через службу зайнятості, і ми організуємо підтвердження результатів неформального професійного навчання.
Важливо те, що сьогодні налагоджено ефективну взаємодію з управлінням освіти і науки Рівненської ОДА,  навчально-методичним центром профтехосвіти у Рівненській області, які розуміють, що ми не є конкурентами іншим ПТНЗ області, а маємо свою власну нішу на ринку освітніх послуг. Наші спільні зусилля із забезпечення роботодавців області кваліфікованими робітниками є консолідованими. І така співпраця сприяє підвищенню рівня професійного навчання як у нашому закладі, так і в інших закладах області. Ми, до речі,  є піонерами із запровадження дистанційного навчання у сфері профтехосвіти: маємо вже чимало розроблених дистанційних курсів та застосовуємо різні інновації в цьому напрямі. Намагаємося спільно працювати, щоб, об’єднавши зусилля, дати новий поштовх для розвитку профтехосвіти області в цілому.
– Знаю, що ви є лідерами щодо кількості ліцензованих професій...
– Так. Заклад потужний не лише тому, що маємо багато відділень і навчаємо велику кількість людей, але й тому, що ми дійсно є лідером щодо ліцензованих професій. У нас їх – 56. Для порівняння, усі заклади профтехосвіти області разом мають майже 80 професій.
На сьогодні маємо вагомий перелік професій для 12-ти галузей економіки. Це і деревообробка, і металообробка, сільське та лісове господарство, легка промисловість, сфера послуг, торгівля, туризм, готельне господарство, ресторанна справа, інформаційно-комунікаційні технології тощо.
Однією з особливостей нашого навчального закладу є те, що ми навчаємо не лише за груповою формою (від 7 осіб), але й за індивідуальною, на пряме замовлення роботодавця. При цьому суттєво скорочується термін професійного навчання, а виробниче навчання та практика проводяться безпосередньо на майбутньому робочому місці.
До речі, у нас в закладі діє цілий Ресурсний центр інформаційно-комунікаційних технологій, який було створено у 2013 році. На його базі, зокрема,  проводяться апробації і втілюються в життя дистанційні технології навчання. Власне, зараз проводиться навчання із використанням дистанційних технологій із залученням безробітних з різних районів області. Викладач, який знаходиться у спеціалізованій лабораторії, проводить заняття зі слухачами, які в цей час знаходяться за місцем проживання.  Це дає можливість економити кошти та забезпечує сучасні підходи до навчання дорослого населення. Не кожен дорослий може покинути свою домівку, тим більше, в селі, якщо є власне господарство тощо. Зрозуміло, що меж досконалості немає, але наш Центр намагається забезпечити доступність якісного професійного навчання для будь-якої категорії громадян, оперативно втілює в життя освітні інновації. Велику підтримку в цьому відчуваємо від нашого керівництва –  Рівненського обласного центру зайнятості та Державної служби зайнятості (Центрального апарату).
– Замовлення на підготовку кваліфікованих робітників  якої професії ви сьогодні найчастіше отримуєте?
– Це професії галузі сільського господарства, скажімо, робітник фермерського господарства,  тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, професії готельно-ресторанного обслуговування (кухарі, офіціанти, бармени,) професії швейного напряму (кравці, закрійники), фахівці з розробки веб-сайтів, девелопери, фахівці зі створення тривимірних зображень, також підвищуємо кваліфікацію бухгалтерів.
– Які професії, на Вашу думку,  будуть затребуваними у найближчі 10-20 років?
Щодо професій, які будуть затребувані в найближчі десятиліття, то  давати прогноз дуже важко. Дослідники запевняють, що найближчі десять років затребуваними будуть бухгалтери, водії вантажівок та далекобійники, водії дронів та безпілотників (це будуть нові професії), медсести та медбрати. Ще затребуваними будуть фахівці по роботі з деревиною –  столярі, будівельники, майстри. Дивлячись на ситуацію в державі, може бути таке, що буде й  професія волонтер, принаймні, такі думки сьогодні вже звучать на рівні експертів, що проводять дослідження.
– А якою є ситуація щодо працевлаштування ваших випускників?
– Понад 90 відсотків наших слухачів працевлаштовуються. Направлення на навчання, як правило, здійснюється центрами зайнятості під конкретні замовлення роботодавців. Згідно із законодавством маємо право навчати кваліфікованих робітників як для заповнення вже існуючих вакансій, так і на перспективу, враховуючи розвиток ринку праці, щоб при потребі роботодавець міг оперативно отримати необхідні  кадри, а не чекати місяцями, поки ми їх підготуємо.
 – Як і де підвищують свою кваліфікацію ваші викладачі?
– Законодавство вимагає раз у п’ять років підвищувати кваліфікацію, і ми, як заклад системи освіти, дотримуємося цього. Наші майстри та викладачі підвищують свою кваліфікацію на базі різних  інститутів післядипломної освіти, в інших професійно-технічних навчальних закладах, проходять стажування в різних підприємствах, установах, організаціях.  У нас є ще Інститут підвищення кваліфікації державної служби зайнятості, в якому наші працівники здобувають другу або навіть третю вищу освіту. Є ще й неформальне підвищення кваліфікації, бо наші викладачі разом із слухачами беруть участь у різноманітних конкурсах, фестивалях. Гарним прикладом є щорічний фестиваль-конкурс ковалів «Металеве серце України». Наш майстер виробничого навчання Сергій Торуля разом із своїми слухачами щороку бере участь у цьому конкурсі, має хорошого партнера – Хууба Сенсена з Голандії, який приїздить до нас щороку, дає свої майстер-класи. Так само і перукарі беруть участь у різноманітних конкурсах і фестивалях, наприклад, «Кришталевий янгол». Окрім того, ми запрошуємо різноманітні фірми та підприємства, які із задоволенням долучаються до навчального процесу, даючи  майстер-класи нашим слухачам.
– Дякую, Оксано Миколаївно, за цікаву розповідь, впевнений, що інформація, яку Ви озвучили, обов’язково стане у пригоді нашим читачам.
• Розмову вів Василь Бурченя

газета "Вісті Рівненщини"

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6489062
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1596
1126
1596
6466835
90590
69298
6489062

Ваш IP: 18.222.35.21
На сервері час : 2024-04-29 15:12:35
return_links(3); ?>