На іспиті кухарів роботодавці сперечалися щодо поданих страв, але були єдині в головному

DSCF0572Здається, ще ніколи державна кваліфікаційна атестація майбутніх кухарів у Рівненському центрі професійно - технічної освіти державної служби зайнятості не проходила так емоційно. Вчорашні безробітні із Житомирської та Рівненської областей, а нині випускники РЦПТО ДСЗ півроку навчалися за професією «Кухар» і нарешті продемонстрували свої знання і вміння. Присутніх членів кваліфікаційної комісії та запрошених роботодавців слухачі частували свинячими реберцями у вишневому соусі, свининою на грилі під винним соусом, «кільцями володаря», каштанами із сюрпризом, пловом «по-узбецьки» на свинині, штрудлем із грибною начинкою та славним українським борщем.

Першою частиною іспиту є підтвердження теоретичних знань слухачів у тестовому режимі з використанням дистанційних технологій на базі платформи «Moodle». Далі слухачі готують та презентують свої кваліфікаційні вироби.

На ДКА до кухарів завітали ресторатори відомих та нових закладів Рівненщини - Анатолій Лук’янчук, Олександр Павлов (ресторан «Кант»), Аліса Хагенбрух , голова кваліфікаційної комісії з оцінювання результатів неформального навчання кухарів (Кейтерингова компанія «Кульбаба»), Людмила Степанець (готель «ОПТІМА»), Алла Мірнова (ресторан розважально-оздоровчого комплексу «Підкова»), Вікторія Кушнір (ресторанно-готельний комплекс «Royal Wood», м. Рокитне). Іспит кухарів завжди відбувається у навчальному ресторані РЦПТО ДСЗ. Слухачі вчаться не лише готувати страви, але й презентувати їх, адже від подачі залежить загальне враження про майстерність кухаря.

Добра традиція навчального закладу працювати пліч-о-пліч із представниками усіх галузей приносить бажаний результат – навчання слухачів відбувається із врахуванням вимог та побажань роботодавців, а також тенденцій та змін на ринку праці. Роботодавці, як правило, під час іспиту підбирають собі персонал із числа кваліфікованих робітників, діляться досвідом та порадами щодо професійної діяльності.

Відмінна навчальна база та професійна команда викладачів РЦПТО ДСЗ сприяють повноцінній якісній підготовці кухарів. Приємно, що і самі слухачі дбають про саморозвиток та проявляють великий інтерес до професії. Так, Олександр Фінгерт із Здолбунова віддає перевагу стравам із м’яса, тому для кваліфікаційної роботи обрав реберця свинячі. Він майстерно поєднав їх із вишневим соусом, і це оцінили роботодавці та члени ДКК. Головною оцінкою ж його страви стало запрошення на роботу.

Вікторія Феськова із Рівного пригощала українським борщем. Кажуть, скільки господинь, - стільки і рецептів борщів. Знаменита українська страва. запропонована кухарем-початківцем чудово смакувала вибагливим рестораторам.

Здолбунівчанка Катерина Пилипчук ділиться:

  • У своїй кваліфікаційній роботі я втілила давню мрію – самотужки приготувати цікаву страву – свинячу вирізку, фаршировану сиром і спеціями. Сподіваюся, «Кільця володаря» сподобалися усім присутнім.

Кільця таки вразили дегустаторів: відмінні смакові якості свідчили про серйозну підготовку та старанність слухачки.

Ігор Тимощук із м. Дубно зацікавив роботодавців соусами до «Рибних каштанів». Вони таки не зуміли відразу розпізнати складові зеленого соусу. Анатолій Лук’янчук зауважив, що кухар, який знається на приготуванні соусів, цінується значно вище. А кухар-початківець зізнався, що під час навчання особливу увагу приділив саме соусам, а напередодні йому навіть наснився сон про подачу кваліфікаційної роботи. Присутні завзято сперечалися, що і як краще готувати задля презентації на ДКА: чоловіки наполягали на приготуванні добротного шматка м’яса, а жінки вподобали легкі оригінальні страви. Ігор Тимощук почувався достатньо впевнено, відстоював свою власну позицію кухаря, проте із вдячністю дослухався і до критики та порад. А ще він зізнався, що оцінюючи той чи інший продукт, завжди малює в уяві майбутню страву. Приємно, що Ігор вдало обрав майбутню професію і отримав максимальну користь від професійного навчання.

Подякувала слухачам за відмінні успіхи і стійку професійну позицію Аліса Хагенбрух. Вона має великий досвід комунікацій із слухачами, постійно співпрацює із РЦПТО ДСЗ, організовує майстер-класи та завжди переконливо підкреслює: головне в роботі кваліфікованого кухаря – бажання працювати, а досвід прийде обов’язково.

Старший майстер виробничого навчання Майя Сульжик завжди піклується про комфортні умови виробничого навчання слухачів. На її думку, дуже важливо підтримати безробітних в усіх починаннях – від власних ідей до вибору продуктів. І нехай перша серйозна робота не завжди вдається на всі «сто», головне, щоб слухачі повірили у власні сили, загорілися бажанням творити заради справжнього свята смаку. А успіх приходить до усіх, хто наполегливо навчається і з любов’ю готує.

Позитивні відгуки на свою адресу отримав Павло Кобилинський із Житомирщини. Роботодавці відмітили суттєвий професійний ріст кухаря. На виробничій практиці слухач відпрацьовував навички, переймав досвід майстрів кулінарії, і на ДКА здивував присутніх м’ясом на грилі в винному соусі. Його рецепт маринування також став темою активного обговорення.

А як смакував плов «по-узбецьки» зі свининою? Саме цю страву приготував Юрій Степанчук із Рівного. Колоритний та позитивний, кухар відразу привернув увагу роботодавців. Він поділився власними секретами приготування. Аби плов був розсипчастим і ароматним, Юрій застосував кращі поради відомих кухарів та додав особливого інгредієнта – любові до кухарської справи. Тому й мав успіх.

Його колега житомирянин Олексій Яворський запропонував штрудель із курячо-грибною начинкою. І хоча штрудлі зазвичай готують солодкими, з яблуками чи іншими фруктами, останнім часом популярними стали і інші варіанти. Запропонована страва стала гарним підтвердженням нових тенденцій.

Майстер виробничого навчання Наталія Тис задоволена групою. За її словами, усі кухарі до традиційних рецептів приготування прагнули додати щось своє, особливе, і це додавало стравам нового смаку. А завідувач майстерні (навчально-виробничої) Алевтина Дудаш ділиться:

  • В РЦПТО ДСЗ створено чудову матеріально-технічну базу для повноцінної підготовки кваліфікованих робітників. Наші майстерня, цехи, кухня дозволяють вчитися працювати в сучасних умовах, на сучасному обладнанні. Це допомагає слухачам максимально адаптуватися до вимог ринку праці.

За смаковими якостями - це найвдаліший іспит з усіх, які я відвідав, - зізнався Анатолій Лук'янчук.

Яскраві враження отримала на іспиті заступник директора РЦПТО ДСЗ Оксана Зигалова. Вона із вдячністю звернулася до слухачів. Головний вибір вчорашні безробітні вже зробили – стати кваліфікованими робітниками, віддатися справі із насолодою і професійним азартом. Тепер їх чекає наступний крок – успішне працевлаштування. ДКА підтвердило: успіх неодмінно приходить до наполегливих і працьовитих. Важливо, що роботодавці завжди цінують високий рівень підготовки слухачів РЦПТО, нерідко вони навіть завойовують прихильність талановитих початківців. Оксана Миколаївна зауважила, що актуальним було і залишається питання постійної взаємодії навчального закладу із представниками галузі. Так, остання зустріч дозволила запланувати ряд майстер-класів від провідних кухарів Рівного. Постійні та нові партнери завжди відгукуються на пропозиції РЦПТО ДСЗ поділитися досвідом із слухачами, адже ймовірно завтра останні увіллються у їхні трудові колективи.

Урочиста мить вручення свідоцтв державного зразка стала переломним моментом у житті вчорашніх безробітних. За плечима випускників – навчання і вагомі знання, в руках – документ про освіту, а в серці – велика віра і бажання працювати. Побажаймо ж усім сміливих цікавих ідей та успішної самореалізації!

DSCF0539

DSCF0532

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6488822
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1356
1126
1356
6466835
90350
69298
6488822

Ваш IP: 18.119.139.50
На сервері час : 2024-04-29 13:00:07
return_links(3); ?>