За сертифікатом «універсального солдата» ІТ-галузі – до навчального центру

(«Вісті Рівненщини», 27.10.2017 р.)

 до статті ІТБагато хто з нас стикався із ситуацією, коли в житті усе доводилося починати спочатку, насамперед, у професійному плані. Попередня професія стала неактуальною і неконкуренто­здатною, а вступати до вищого навчального закладу чи професійно-технічного училища вже, ніби, й запізно, а головне, – немає часу для навчання, яке розтягнеться на роки.

Тож дедалі більшої популярності  у світі та й в Україні набирає не лише дистанційне навчання, але й дистанційна робота, коли людина вдома може виконувати високооплачуване замовлення для потужної віт­чизняної чи закордонної фірми. Розвиток інформаційних технологій зробив це реальністю.

Рівненський центр професійно-технічної освіти  державної служби зайнятості традиційно приділяє велику увагу впровадженню інформаційно-комунікаційних технологій у навчальний та управлінський процеси. У зв’язку з тим, що заклад має давню історію, тут  зібрано  чималий парк сучасної комп’ютерної техніки, який постійно модернізується, а програмне забезпечення поновлюється та оптимізується.
Наприкінці 2013 року в навчальному закладі було створено Ресурсний центр  інформаційно-комунікаційних технологій. На його базі акумульовано потужний ресурс: облаштовані навчальні кабінети, лабораторії, в яких відбувається навчання за сучасними професіями та напрямами сфери інформаційних технологій.
Нині в навчальному закладі ліцензовано чотири робітничі професії ІТ-сфери:  оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, оператор інформаційно-комунікаційних мереж, монтажник інформаційно-комунікаційного устаткування, оператор комп’ютерної верстки. На базі цих ліцензованих професій створено чимало  вузькоспеціалізованих напрямів навчання, тобто навчання за компетенціями.
Терміни навчання як за професіями, так і за напрямами є досить стислими, тому це особливо цікаво для дорослого населення. Якщо за професією, в середньому, навчаються п’ять місяців, то за напрямом навчання – три місяці. Навчання за професіями відбувається в сучасних кабінетах, лабораторіях упродовж двох місяців і решту три місяці слухачі опановують професію безпосередньо на виробництві: проходять виробниче навчання і виробничу практику; а навчання на курсах підвищення кваліфікації, що створені на основі цих ліцензованих професій, – це три місяці в навчальних кабінетах і лабораторіях РЦПТО ДСЗ.
– Ми залучаємо до навчального процесу найкращих фахівців, навчальні кабінети та лабораторії постійно оновлюємо, доукомплектовуємо сучасною навчальною технікою, актуальним програмним забезпеченням. До речі, усе програмне забезпечення у нас ліцензоване і, зважаючи на це, постійно розширюємо список курсів підвищення кваліфікації.
Базовою професією в нашому навчальному центрі є оператор  з обробки інформації і програмного забезпечення. Саме на базі цієї професії людина може розвиватися далі у всіх напрямах  щодо системного програмування, роботи з програмним забезпеченням,  тому що, власне, ці  напрями і закладені в основу навчальної програми. Випускник за цією програмою – це, свого роду, універсальний солдат, який зможе і поремонтувати комп’ютер, і працювати в пакеті  програм Майкрософт офіс, зможе впоратися з програмами комп’ютерної графіки, матиме базові знання програмування і системного адміністрування; тобто він зможе виконувати основні роботи у всіх цих напрямах, крім того, – бути менеджером чи консультантом у магазинах із продажу комп’ютерної техніки.
На базі цієї професії у нас створені й курси підвищення кваліфікації – це «Основи комп’ютерної графіки», «Практичний веб-дизайн (проектування, створення, супроводження веб-вузла)». До речі, ці напрямки у нас дуже цікаві і популярні. Слухачі за три місяці вчаться створювати веб-сайт із застосуванням нових сучасних технологій.
Навчання у нас цікаве тим, що слухачі мають великий стимул, адже на іспит чи на підсумковий залік ми завжди запрошуємо роботодавців, перед якими організовуємо конкурс робіт, а вони їх оцінюють.
У нас є як штатні, так й позаштатні викладачі, з якими ми працюємо вже не один рік. Вони є практиками і постійно вносять зміни до навчальних планів і програм, які, можна сказати, постійно крокують у ногу з часом.
«Наш випускник розробив веб-сайт обласного краєзнавчого музею. Слухачі над ним працювали, а в кінці навчання було організовано конкурс робіт, і переміг найкращий варіант сайту за версією конкурсної комісії», – розповідає заступник директора Рівненського центру професійно-технічної освіти ДСЗ Оксана Зигалова.  
А веб-сайт цього навчального  закладу у 2016 році зайняв друге місце на Всеукраїнському конкурсі серед професійно-технічних навчальних закладів України у номінації  «Веб-сайти навчальних закладів профтехосвіти». Він також є спільним продуктом  викладачів та слухачів  Центру.
До речі, керівники навчального закладу, у відповідь на наше прохання, запропонували нам свою допомогу в створенні нового сайту й для «Вістей Рівненщини».
Оксана Зигалова поділилася з нами ще однією приємною новиною: «7 листопада 2017 року розпочинається навчання  за напрямом «Розробка додатків у середовищі Uniti 3D на С#». Йдеться про створення додатків у сфері ігрової індустрії, адже навчальний заклад співпрацює з такими компаніями як JoyRocks,
Zagrava Games, Smokoko,
Pinokl Games.
Ініціатором цього нового напряму навчання була фірма JoyRocks, яка й порадила Центру впровадити його в життя. Навчання відбувається як за кошти Фонду, так і за кошти фізичних та юридичних осіб. Його орієнтовна вартість складає приблизно 6000 гривень. Слухачі з інших регіонів забезпечуються комфортабельним гуртожитком готельного типу.
У навчальний центр приходять вчитися й люди з вищою освітою. В університетах на сьогодні домінує академічна освіта, яка не дає практичних навичок і, на жаль, вітчизняна вища школа не має достатнього матеріально-технічного забезпечення. Натомість навчальний центр у цьому плані йде в ногу з часом і навіть діє на випередження, бо ми моніторимо ситуацію на  ринку праці, знаємо, які професії будуть затребувані на ньому найближчим часом; але ми обмежені тим, що можемо створювати напрями навчання лише на базі ліцензованих робітничих професій.
Коли до нас приходять роботодавці на підсумковий іспит, то часто між ними виникає супере­чка за того чи іншого хорошого випускника», – каже пані Оксана.
За її словами, великою популярністю серед слухачів традиційно користується напрямок «Комп’ютеризований бухгалтерський облік». А опановуючи курс «Створення тривимірної графіки», слухачі не лише створюють моделі об’єктів, наприклад, меблів, побутової техніки, автомобілів, будинків, інтер’єр, екстер’єр,  вони  мають можливість роздрукувати створений об’єкт на 3D-принтері.
Професії монтажника інформаційно-комунікаційного устаткування та оператора інформаційно-комунікаційних мереж сьогодні користуються значною популярністю, адже після навчання слухачі мають можливість працювати системними адміністраторами, монтажниками та проектувальниками мереж,  операторами інформаційно-комунікаційного устаткування, а також продавцями-консультантами в магазинах комп’ютерної техніки. Навчання за цими професіями відбувається в спеціально обладнаній комп’ютерній лабораторії, яка створена руками наших  слухачів і викладачів, обладнана сучасним устаткуванням, є своя локальна навчальна мережа. Після такого навчання слухачі мають можливість отримати міжнародний сертифікат.
Таким чином, будь-хто у стислі терміни може отримати базовий рівень знань, що дозволить розпочати якісно нове життя. Не секрет, що у перспективі конкурентна боротьба торгових марок, брендів, бізнес-корпорацій, товарів, послуг все частіше переміщатиметься на віртуальні майданчики. Кожна бізнес-структура вже сьогодні не може обійтися без власного сайту. Ця глобальна трансформація, безумовно, потребуватиме величезної армії якісно підготовлених високопрофесійних фахівців. Саме їх підготовку й здійснює Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості
Роман Вістенко 

 

visti.rovno.ua

до статті Зигалова 22532189 1538428792891658 694123828 o

до статті 3

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6488919
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1453
1126
1453
6466835
90447
69298
6488919

Ваш IP: 3.128.30.77
На сервері час : 2024-04-29 13:59:55
return_links(3); ?>