Одне з двох: робота або власна справа

("Сім днів", 2 листопада 2017р.)РЦПТО 8

Майже стовідсотково гарантує працевлаштування своїм випускникам Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Можливо, комусь, зважаючи на нинішнє безробіття, у це важко повірити, але за випускниками Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості роботодавці вишиковуються в чергу. 

А інколи, як-от було на державній кваліфікаційній атестації слухачів-кухарів, їм доводиться відкрито конкурувати між собою, заохочуючи потенційних працівників кращими умовами праці та більшою зарплатою. До речі, нарозхват не тільки кухарі, а й фахівці решти професій сфери послуг та побутового обслуговування, які здобувають професію у навчальному відділенні Рівненського ЦПТО ДСЗ, що в Рівному на вулиці Івана Підкови, 17а. 

maya sulzhyk– Обов’язково в державній кваліфікаційній атестації випускників беруть участь і роботодавці, – розповідає старший майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Майя Сульжик. – Ось і цими днями на підсумковий іспит кухарів завітало сім роботодавців. Вони побачили, як наші підопічні відповідають на запитання, які страви власноруч приготували. Потім, скуштувавши гастрономічні витвори слухачів і персонально поспілкувавшись із ними, відразу, як кажуть, не відходячи від каси, фактично всім запропонували роботу. Отож, кожен з них, ще не маючи на руках документа державного зразка про здобуття робітничої кваліфікації, отримав стовідсоткову гарантію працевлаштування. Більше того, наші випускники, порівнюючи запропоновані роботодавцями умови праці та заробітну плату, мали з чого вибирати.

Навчальне відділення на вулиці І. Підкови – найбільше з усіх, які входять до складу Рівненського центру профтехосвіти державної служби зайнятості. Загалом у ЦПТО готують фахівців з 56 професій та понад 140 різноманітних напрямів, а безпосередньо тут – в основному спеціалістів сфери послуг та готельно-ресторанного сервісу. Зокрема перукарів, манікюрників, педикюрників, косметиків, візажистів, кухарів, кондитерів, барменів, офіціантів, майстрів ресторанного обслуговування, адміністраторів, агентів з організації туризму тощо. Для цього навчальне відділення має доволі потужну і сучасну матеріально-технічну базу, яка постійно оновлюється. Слухачів на навчання набирають із числа безробітних, які перебувають на обліку в центрах зайнятості. У центрі профтехосвіти здобувають нову професію або підвищують кваліфікацію як ті, хто має вищу освіту, так і слухачі із середньою, а буває, що й з неповною середньою освітою.

Серед переваг Рівненського ЦПТО над іншими навчальними закладами, які готують кваліфікованих робітників, слухачі в один голос називають комфортні умови. Адже групи комплектуються з 7–15 осіб, що дозволяє викладачам відводити підопічним більше індивідуального часу. А ще приваблюють стислі терміни навчання. 

Імпонує й те, що навчання проводиться в умовах, наближених до виробництва.

– Коли хтось каже, що не може знайти роботу, – це неправда, – каже Майя Степанівна. – Люди, які хочуть працювати, завжди знайдуть роботу. До Рівненського центру профтехосвіти постійно звертаються роботодавці і просять: «Дайте кухаря, дайте кондитера, бармена, перукаря...» Багато хто, як-от підприємець з Рокитнівського району Вікторія Кушнір, ще до відкриття свого закладу почав до нас навідуватися, підшуковуючи собі персонал працівників:адміністраторів, кухарів, кондитерів, офіціантів, барменів. Чимало наших працівників працевлаштувалося в готельно-ресторанному комплексі «Айвенго», де вони проходили виробничу практику. У нас немає відбою від власників кафе, ресторанів, салонів краси, перукарень, які, образно кажучи, забирають наших випускників з руками і ногами. Щоправда, нерідко трапляється й таке, що, провчившись у Рівненському ЦПТО три місяці на покоївку і набувши тут певні практичні навички, люди виїжджають за кордон на заробітки.

Багато з тих, хто пройшов кількамісячне навчання в Рівненському центрі профтехосвіти, започатковує власну справу. Цьому певною мірою сприяє такий вид навчання, як перепідготовка. Нові професії здобувають здебільшого вже дорослі люди, які свідомо обирають професію і знають, де вони хочуть працювати або якою справою будуть займатися. Зараз, скажімо, на кондитера вчиться 

55-річний чоловік, який мав роботу, побував в АТО, а повернувшись додому, зрозумів, що хоче реалізувати себе у тій справі, до якої лежить душа. Він сумлінно вчиться і виношує задум відкрити кондитерську, таким чином започаткувавши сімейний бізнес. 

Справжній бум, зі слів Майї Сульжик, нині спостерігається на ринку салонів краси і туристичних агенцій. Щоправда, аби вивчитися на косметика, необхідно обов’язково мати медичну освіту. А от фах агента з організації туризму в Рівненському центрі профтехосвіти Державної служби зайнятості може освоїти кожен, хто цю справу вподобає. 

– На агентів з організації туризму вчаться здебільшого люди з вищою освітою, серед яких учорашні держслужбовці та вчителі української та англійської мов. Слухачі не приховують, що хочуть відкрити власну справи, а отже прийшли у Рівненський ЦПТО за знаннями, що допоможуть їм реалізувати свої плани. Підготовку агентів з організації туризму практикуємо в режимі, наближеному до реального, навіть навчальна аудиторія нагадує туристичну агенцію. На здачу державної кваліфікаційної атестації слухачі, готуючи презентацію, розробляють власні туристичні маршрути. Люди з вищою освітою захищають свої розробки іноземною мовою, здебільшого англійською чи німецькою. 

У навчальних планах підготовки агентів з організації туризму багато годин відведено на вивчення іноземних мов, що дозволяє слухачам значно поліпшити рівень своїх знань.

Тисячі працевлаштованих і десятки новоспечених підприємців із числа вчорашніх випускників Рівненського центру професійно-технічної освіти вкотре підтверджують незаперечну істину: хто наполегливо шукає, той і має. І улюблену справу, і родинний достаток, і сімейний затишок.

 

Пряма мова

Слухачка Рівненського центру профтехосвіти 

Оксана ЯРМОЛЕНКО: 

– Я прийшла вчитися до Рівненського центру профтехосвіти, бо завжди хотіла бути перукарем. Це творча професія. Першу, на жаль, я вибрала не таку, як насправді хотіла. У Києві здобула освіту інженера землевпорядкування і кадастру. До речі, жила в Полтавській області, але спеціально приїхала додому, щоб тут стати на облік у центрі зайнятості і вчитися саме в Рівненському центрі професійної освіти, про який чула багато хороших відгуків. А коли сюди прийшла, то навіть розгубилася. Пам’ятаю, як нам організували екскурсію: все довкола таке неймовірно красиве, справжній салон. Абсолютно не шкодую про свій вибір. Після закінчення навчання маю намір вдосконалювати свої професійні навички, щоб працювати поруч з визнаними майстрами.

газета "Сім днів", 2 листопада

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6489114
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1648
1126
1648
6466835
90642
69298
6489114

Ваш IP: 3.145.65.134
На сервері час : 2024-04-29 15:32:59
return_links(3); ?>