Професії на вагу золота

DSCF0747(газета «Сім днів», 16 листопада 2017 р.)

Хто б що не говорив, а майбутнє – за інформаційними технологіями, які дедалі глибше проникають у всі сфери нашого життя. Відтак, на ринку праці ІТ-спеціалісти, яких цінять на вагу золота, стають чи не найбільш затребуваними фахівцями. Зважаючи на це, ще чотири роки тому в Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості створили Ресурсний центр інформаційно-комунікаційних технологій, де вже пройшли навчання і здобули професії за різними напрямами ІТ-технологій майже дві тисячі безробітних.

– Оскільки інформаційні технології – це галузь, яка розвивається рекордно стрімкими темпами, а комп’ютерні технології використовуються практично в усіх галузях, – каже заступник директора з навчальної роботи Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Людмила Абрамова, – безробітні мають слушну нагоду скористатися послугами нашого Ресурсного центру і за стислі строки опанувати затребувані на ринку праці спеціальності.

DSCF0743Зокрема, вони за власним уподобанням можуть обрати один із чотирьох напрямів навчання: програмування, мережеві технології, графічний дизайн і розробку web-проектів, або ж професії – оператор інформаційно-комунікаційних мереж, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, монтажник інформаційно-комунікаційного устаткування та оператор комп’ютерної верстки. Проводячи постійний моніторинг ситуації на ринку праці, ми намагаємося працювати на випередження, тобто готуємо фахівців тих професій, на яких буде попит і завтра, і через п’ять і більше років.

У навчальний центр, як зауважила Людмила Абрамова, нерідко приходять вчитись і люди з вищою освітою. Адже у вищих навчальних закладах, які, на жаль, здебільшого не мають належної матеріально-технічної бази, домінує академічна освіта, яка не дає практичних навичок. Натомість, у Ресурсному центрі для навчання слухачів, що проводиться в наближених до реальних умовах, та загалом у навчальному закладі обладнано 22 аудиторії та майстерні, які оснащені інтерактивними мультимедійними комплексами. Потужна матеріально-технічна база у сфері ІТ – це 14 комп’ютерних класів із персональними комп’ютерами, у тому числі клас із технікою виробництва Apple – MacMini. На кожному ПК установлено ліцензійне програмне забезпечення. Усі класи обладнані великодіагональним плазмовим дисплеєм або ж мультимедійним проектором чи інтерактивною дошкою. В закладі є конференцзала для проведення онлайн уроків, телеконференцій, запису відеоуроків тощо. Для створення об'ємних зображень використовується 3D-принтер. У спеціалізованій аудиторії для професії «Монтажник ІКУ» встановлено обладнання провідного виробника мережевого устаткування компанії Сisco.

Усі навчальні програми тут розроблені з урахуванням міжнародних вимог і особливостей сучасного ринку праці. Отож, обов’язковим є вивчення та практичне застосування хмарних сервісів Google та систем організації проектів AsanaтаTrello. Усе частіше застосовуються і технології дистанційного навчання. Так, більше тисячі слухачів саме дистанційно опанували навчальний курс за тими чи іншими напрямами.

– А яких викладачів залучено до навчального процесу?

– Окрім штатних, у нас працюють позаштатні викладачі, з якими налагоджено тісні стосунки. Оскільки всі вони – досвідчені практики провідних компаній, то постійно коригують навчальні плани і програми відповідно до найновіших вимог часу. До прикладу, плануємо навчання чергової групи слухачів за новим напрямом – «Розробка додатків у середовищі Unitу 3D на C#». Мова йде про розробку додатків у сфері ігрової індустрії. І, зауважу, це не випадково, бо наш навчальний заклад налагодив дієву співпрацю з такими відомими компаніями, як JoyRocks, ZagravaGames, Smokoko та Pinokl-Games.  До речі, ініціатором започаткування в нашому Центрі цього напряму стала фірма JoyRocks.

Людмило Дмитрівно, що Ви можете сказати про «географію» слухачів? Наскільки популярний ваш заклад?

– Постійна співпраця з регіональними центрами зайнятості дозволяє залучати до навчання і безробітних інших областей. Так, нашими слухачами стали вже мешканці Хмельниччини, Волині, Житомирщини, Харківщини, Чернівеччини, Закарпаття, Львівщини та Донеччини.

Яка вартість навчання у РЦПТО ДСЗ?

– Навчання фахівців за професіями різних напрямів ІТ-технологій проводиться як за направленням центрів зайнятості, так і за кошти фізичних та юридичних осіб. Зареєстровані безробітні навчаються у нас безкоштовно – за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. І, що не менш важливо, слухачів з інших регіонів на час навчання ми забезпечуємо місцями в комфортабельному гуртожитку готельного типу.

Розмовляв Василь Герус

Довідково  У Ресурсному центрі інформаційно-комунікаційних технологій Рівненського ЦПТО Державної служби зайнятості проводиться навчання за такими напрямами перспективних ІТ-професій:

«Основи комп’ютерної графіки та web-дизайну», «Практичний web-дизайн: проектування, створення та супроводження web-вузла», «Робота з програмами комп’ютерної графіки AutoCADта ArchiCAD», «Розробка додатків у середовищі Unitу 3D на C#», «Створення тривимірної графіки у програмі Autodesk 3dsMax» і «Комп’ютери-зований бухгалтерський облік», «Створення анімації у середовищі Unity 3D», «Створення додатків в середовищі Unity 3D на С#», «Організація обліку матеріальних цінностей з використанням комп’ютерних програм», «Основи цифрової фотографії».

Більше інформації на офіційному сайті навчального закладу http://rcpto.org.ua

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6494866
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2106
2441
7400
6466835
2106
94288
6494866

Ваш IP: 3.135.209.249
На сервері час : 2024-05-01 18:46:38
return_links(3); ?>