Рівненський навчальний заклад державної служби зайнятості один із найкращих в Україні

 (газета "Вісті Рівненщини", 24 листопада 2017 р.)

DSCF0229 копияЦьогорічна осінь для колективу Рівненського центру професійно-технічного навчання державної служби зайнятості дуже багата на здобутки та перемоги.

Зокрема неабияк порадували своїми успіхами і досягненнями майстри виробничого навчання за професією «Перукар (перукар-модельєр)» Вікторія Рибальченко (Млинівське навчальне відділення РЦПТО ДСЗ) та Анна Зотік (відділення на вул. Івана Підкови, 17-А у Рівному). Так, на проміжному етапі Чемпіонату України з перукарського мистецтва «Бурштинові зорі-2017» вони разом зі своїми підопічними продемонстрували високу професійну підготовку, креативність, сміливе бачення образів, вишукані смак та стиль.

23557998 1995622627427564 2102162814 oА ось нещодавно на «ХХ ювілейному Чемпіонаті України з перукарського мистецтва, нігтьової естетики та макіяжу» довгоочікувану і впевнену перемогу відразу в двох номінаціях - «Денна зачіска на довгому волоссі (комерційний стиль) ОМС» та «Вечірня зачіска ОМС» у напруженій боротьбі серед кращих представників професії впевнену перемогу здобула Вікторія Рибальченко. А ще днями вона стала кращою у конкурсі перукарського мистецтва «Кришталевий Янгол». Журі конкурсів уже неодноразово визнавало саме рівненську команду перукарів найкреативнішою, найсильнішою та найстильнішою, а ще продуктивною і впевненою у собі. Долучаючись до вітань переможниць, ми попросили заступника директора Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості з навчально-виробничої роботи Руслану Бодренко розповісти про те, де, як і за якими професіями здійснюється професійно-технічне навчання, перепідготовка та підвищення кваліфікації слухачів Центру.

– Ми дуже раді перемогам наших колег і їхніх підопічних та будемо й надалі сприяти, щоб таких вагомих перемог і здобутків було більше. Професія перукаря зараз дуже популярна й актуальна, а фахівці, які працюють у цій сфері, завжди були затребуваними та цінувалися клієнтами. Ми це розуміємо і всіляко розвиваємо цей напрям. Для цього створені всі умови у Млинівському та Рівненському навчальних відділеннях. Загалом на цих базах із моменту їх відкриття  пройшли підготовку  майже 800 перукарів. Серед них і дві групи з Хмельниччини. Все це відбулося завдяки вдало підібраному персоналу, який  швидко і вміло передає свої знання і навички слухачам.
Та хочу наголосити, що Рівненський ЦПТО ДСЗ разом із районними навчальними відділеннями  здійснює навчання і перепідготовку за 56 професіями різних галузей, на які отримані ліцензії. Ми ведемо першість між 11 аналогічними закладами, які діють в Україні, адже  такої потужної навчально-матеріальної бази не має жоден із них. Навіть якщо порівнювати з Одеським ЦПТО ДСЗ, який входить до трійки кращих в Україні, то там ліцензовано лише 25 професій. Якщо ж звернутися  до цифр, то за минулий рік навчання у нашому Центрі пройшли 8764 особи, а цьогоріч вже 7069 чоловік одержали свідоцтва державного зразка про отримання нової спеціальності. Це засвідчує, що наш навчальний заклад знають, до нього звертаються, адже перевагами є те, що ми готуємо фахівців у дуже стислі терміни. Переважно це 3-4 місяці, залежно від рівня підготовки.  Найтриваліший термін – 11 місяців – у робітників фермерського господарства. Це тому, що ця професія включає «підблочні»: тваринник, дояр, слюсар з ремонту автомобілів, водій категорії  «В» та тракторист. Людина, яка звернулася до нас, може в стислі терміни здобути всі ці професії. Якщо ж  взяти професії сфери побуту – перукар, візажист, манікюрник, офіціант, то це 5-6 місяців. Половину з цього терміну слухачі засвоюють теорію, решту – практичні заняття у роботодавців, безпосередньо на робочих місцях.  Після закінчення навчання наш слухач може сміливо влаштовуватись на роботу, адже набуті знання дають змогу повноцінно працювати.
Ще варто зауважити, що наш навчальний заклад має розгалужену систему відділень. Це було створено для того, щоб безробітні, а це переважно доросле населення, не виїжджаючи далеко за межі свого постійного проживання, могли отримати навчальні послуги. З цією метою були відкриті відділення у Сарнах, Млинові, Гощі, Костополі, два майданчики у Рівному та в Олександрії Рівненського району. Кожне з них має свою специфіку. Якщо взяти до уваги Гощу, то на його базі ми готуємо спеціалістів призабутих професій  – коваль ручного кування та виробник художніх виробів з лози. Ці професії на сьогоднішній день є доволі затребуваними, а завдяки хорошим наставникам, майстрам, кваліфікованим викладачам, усі, хто пройшов там вишкіл, знаходять собі роботу до душі. Варто наголосити, що наші слухачі, які здобули професію коваля ручного кування, теж неодноразово перемагали в різних конкурсах не лише в Україні, але й за кордоном, а це є неабияким показником навчального закладу. Зокрема, ми налагодили тісні взаємозв’язки з майстром із Нідерландів Хубом Сенсеном, який при нагоді залюбки приїздить на Рівненщину і проводить майстер-класи для наших слухачів.
 А базу в Олександрії ми вважаємо важкою артилерією, тому що там готують велику кількість спеціалістів – водіїв усіх категорій, трактористів, верстатників широкого профілю, електрозварників ручного зварювання, слюсарів із ремонту автомобілів, токарів та багато інших. Маємо можливість у стислі терміни підготувати фахівців за різними напрямами. В Олександрії Центр орендує 52 га землі, що дає можливість все засвоєне опробовувати на практиці. Наш заклад тісно співпрацює з роботодавцями – кожна державна кваліфікаційна атестація проходить за їхньої участі. Коли роботодавці приїжджають і бачать якість підготовки слухачів, то дивуються, як в такі стислі терміни можна підготувати фахівця, котрий володіє інноваційними технологіями та освоїв найсучаснішу техніку. Так, у Сарнах ми готуємо кравців та робітників будівельних спеціальностей. У Костополі – це переважно продавці й фахівці кравецького спрямування. Що стосується Млинова, то там готують уже згадуваних перукарів, а ще рибоводів (кваліфікованих робітників). Ця професія зараз особливо затребувана. Нині у багатьох є можливість займатися розведенням риби, але немає практичних навичок, як правильно побудувати цю роботу. Отож, за 6 місяців людина, яка в нас навчається, набуває усіх необхідних знань.
 А ось у Рівному ми маємо два майданчики, на яких готується найбільша кількість спеціалістів різних профілів. Так, в адміністративному корпусі на вулиці Пирогова, 8 готують фахівців  ІТ-галузі:  операторів з обробки інформації та програмного забезпечення, монтажників, графіків, спеціалістів веб-дизайну. Тут слухачі, на сучасному обладнанні та апаратурі мають можливість як навчитися, так і вдосконалити свій рівень і підвищити кваліфікацію.  
Варто зауважити, що нині ми навчаємо слухачів з усієї України. Завдяки тому, що ми маємо власний гуртожиток готельного типу на 160 місць, до нас приїздять на навчання звідусіль – з Житомирщини, Хмельниччини, Волині та інших областей. Люди мають змогу, проживаючи в  комфортабельних умовах, отримувати нову професію. Розташований він на вулиці Івана Підкови, 17-А поряд із навчально-виробничим комплексом, де можна оволодіти 12 професіями: офіціанта, бармена, кухаря, кондитера, манікюрника, косметика, агента з туризму та іншими. 23874306 523634424659858 679933175 o
Готує наш навчальний заклад і  кухарів 3-6 розрядів. А два роки тому ми  отримали  статус суб’єкта оцінювання та підтвердження результатів неформального навчання за цією професією. До нас уже звернулося 26 чоловік, 21 з яких отримав документи державного зразка на підтвердження своєї кваліфікації. Це унікальна можливість для тих, хто з якихось причин не зміг зробити це вчасно. Ще хочу наголосити, що навчання в РЦПТО ДСЗ здійснюється за груповою та індивідуальною формами. Ми робимо все можливе, щоб наші слухачі отримали відповідні знання і навички та могли успішно працевлаштуватися.

• Спілкувалася Ольга Дем’янчук

http://visti.rovno.ua/article/rivnenskii-navchalnii-zaklad-derjavnoi-slyjbi-zainyatosti-odin-iz-naikrashih-v-ykraini/

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6507458
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2665
2945
19992
6466835
14698
94288
6507458

Ваш IP: 3.139.238.76
На сервері час : 2024-05-05 16:37:59
return_links(3); ?>