У Рівному обговорили перспективи впровадження дуальної форми навчання безробітних

 IMG 921114 лютого на базі Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості відбулася нарада в.о. Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерія Ярошенка з директорами обласних центрів зайнятості та директорами центрів професійно-технічної освіти ДСЗ, на якій обговорили питання щодо подальшого впровадження перспективних форм навчання безробітних, зокрема, дуальної (навчання під конкретне замовлення роботодавця) та дистанційної форм підготовки кваліфікованих робітників.

На нараді були присутні заступник Голови ДСЗ (ЦА) Юлія Жовтяк, державний експерт Директорату розвитку ринку праці та зайнятості Мінсоцполітики України Наталія Василенко, начальник Управління профорієнтації, профнавчання та навчальних закладів ДСЗ Ірина Вознюк, заступник начальника Управління міжнародного співробітництва зв’язків із громадськістю Святослав Лєшик, начальник відділу навчальних закладів Управління профорієнтації, профнавчання та навчальних закладів Олександр Калігаєв, директор Рівненського ОЦЗ Іван Ткачук, заступники директора РОЦЗ Тетяна Новорок та Андрій Грещук, директор Рівненського ЦПТО ДСЗ Володимир Псюк, заступники директора РЦПТО ДСЗ, директори Донецького, Дніпропетровського, Івано-Франківського, Львівського, Луганського, Одеського, Полтавського, Сумського, Харківського, Херсонського обласних центрів зайнятості, директори центрів ПТО ДСЗ, завідувачі навчальних відділень РЦПТО ДСЗ, представники Рівненського ОЦЗ та ЗМІ.

IMG 9193Відкриваючи нараду Валерій Ярошенко зауважив, що Рівненська обласна служба зайнятості – одна з передових у ефективному впровадженні прогресивних форм навчання безробітного населення, а взаємодія з обласними органами влади та роботодавцями сприяє наповненню вітчизняного ринку праці кваліфікованими кадрами.

Заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Ігор Тимошенко у вітальному слові до учасників наради зазначив: «Рівненська область стала своєрідною меккою з багатьох питань. Послуги, що надають Рівненський центр профтехосвіти та Рівненський обласний центр зайнятості, позитивно впливають на економіку області».

Валерій Ярошенко зосередив увагу присутніх на планах розвитку сфери соціальної політики, пріоритетних напрямках роботи, особливостях та модернізації послуг з професійної орієнтації населення: «Ми маємо працювати під конкретне замовлення роботодавця». Поглиблена співпраця із роботодавцями передбачає також аналіз подальшого працевлаштування слухачів на підприємствах, виявлення причин зміни місця роботи або ж звільнення, - зазначив він. Серед нагальних питань – фінансова участь ДСЗ у працевлаштуванні безробітних: важливим фактором успішного застосування знань та навичок підприємців-початківців, є одноразова допомога на започаткування власної справи. Її розмір необхідно переглядати та заохочувати до цього процесу місцеві громади, адже вони особливо зацікавленні в зменшенні кількості працюючих нелегально.

IMG 9206Іван Ткачук наголосив на доцільності впровадження дуальної форми навчання та позитивному досвіді Рівненської обласної СЗ у використанні дистанційного навчання. Він акцентував увагу присутніх на необхідності створення кабінетів онлайн навчання безпосередньо у центрах зайнятості, також модернізації технічних засобів.

IMG 9184Олександр Калігаєв ознайомив із статистикою працевлаштування слухачів ЦПТО ДСЗ за різними професіями у 2016 році та наголосив на проблемах офіційного працевлаштування слухачів ЦПТО ДСЗ.

IMG 9194Юлія Жовтяк зупинилася на профорієнтаційній роботі із населенням, профорієнтаційному «діагностуванні» дев’ятикласників, ознайомила присутніх із впровадженням нових форм обслуговування громадян, зокрема, створенням робочої групи кар’єрних радників, які будуть відслідковувати і аналізувати подальше працевлаштування випускників ЦПТО. Вона відмітила позитивні відгуки слухачів щодо якості професійного навчання у ЦПТО ДСЗ та наголосила на глибшій співпраці з представниками середнього бізнесу,

IMG 9196Учасники наради поділилися власним досвідом використання елементів дуальної форми навчання. Зокрема, Вікторія Кузнецова презентувала досвід Дніпропетровського обласного центру зайнятості та Дніпропетровського ЦПТО ДСЗ. Вона навела приклади ефективної співпраці із Дніпропетровською ОДА, профспілковою організацією та Федерацією роботодавців області. Усі учасники процесу застосування системи дуального навчання перебувають у виграшній позиції, наголосила доповідачка, - підприємство навчає потенційних робітників на власному обладнанні, навчальний заклад забезпечує вивчення теоретичного матеріалу та залучає до навчального процесу майстрів підприємства, а економіка регіону отримує необхідне реальне вливання продуктивних висококваліфікованих кадрів. Вона запропонувала увазі присутніх 10 послідовних кроків в організації навчання за дуальною формою: виявлення потреби роботодавців, пошук кандидатів, узгодження з роботодавцями потреби в навчанні (вхід до роботодавця), розробка спільних заходів щодо організації навчання, організація навчально-виробничого процесу, підбір претендентів на навчання, укладання договору на навчання, укомплектування групи, зворотній зв'язок (опитування), працевлаштування слухачів до роботодавця-замовника кадрів.

IMG 9200В обговоренні дуальної форми навчання взяли участь усі представники регіонів: директори ОЦЗ озвучили актуальні проблеми та поділилися досвідом роботи з роботодавцями.

IMG 9203Заступник директора Рівненського ЦПТО ДСЗ Оксана Зигалова у своєму виступі акцентувала увагу на роботі з впровадження дуальної форми навчання у рамках чинного нормативно-правового поля, зокрема, запропонувала включення ЦПТО ДСЗ до офіційного списку навчальних закладів, які у 2018 році здійснюватимуть таке навчання. Вона також ознайомила з «дорожньою картою» впровадження нових форм навчання безробітних та зупинилася на ефективності застосування онлайн навчання слухачів.
Ця форма отримала ефективне застосування у РЦПТО та набуває дедалі більшого використання, адже економить час та фінансові ресурси слухачів. Один із останніх прикладів – навчання та захист бізнес-планів за напрямом «Підприємець-початківець» слухачами Житомирщини.

Директор Рівненського ЦПТО ДСЗ Володимир Псюк запропонував створити дієву робочу групу представників ЦПТО ДСЗ, яка б готувала та щомісячно подавала до Державної служби зайнятості (ЦА) проекти, рішення, пропозиції та зауваження за результатами робочих нарад різних рівнів від навчальних закладів ДСЗ.

Наталія Василенко наголосила, що дуальна форма навчання – не новий напрям роботи ЦПТО ДСЗ, проте він потребує постійного вдосконалення та залучення передового досвіду іноземних колег. Ця форма навчання дозволяє службі зайнятості максимально наблизитися до роботодавця, - зауважила вона, - у профільних комітетах розглядатимуться пропозиції та зауваження щодо роботи у дуальній формі навчання, тому необхідно систематизувати та викласти усі конструктивні думки для відображення у нормативно-правових документах і законах. Наталія Власенко прогнозувала зменшення кількості ліцензованих професій та появу цифрових (віртуальних) робочих місць для держслужбовців.

Підсумовуючи нараду, Валерій Ярошенко зауважив, що головним підсумком ефективної роботи служби зайнятості у цілому є суттєве зменшення кількості безробітних, що стають на облік. Для цього необхідно розвивати ефективні напрямки взаємодії із роботодавцями, зокрема, застосовувати форму дуального навчання слухачів. Важливою вимогою у цьому процесі є вибір роботодавця. Ним має стати стабільно працююче підприємство із високими показниками організації роботи. Переконливим фактором застосування дуальної форми є 100-відсоткове працевлаштування випускників ЦПТО ДСЗ. І це головна мета роботи усіх підрозділів Державної служби зайнятості. Аби вчасно реагувати на виклики сучасного ринку праці, необхідно роботу з профорієнтації та профдіагностування зосереджувати у центрах ПТО ДСЗ., а роботу з навчання безробітних організовувати спільно з підприємствами.

Для учасників наради була організована екскурсія навчальним відділенням, на якій презентували потужну навчальну та матеріально-технічну базу Рівненського ЦПТО ДСЗ, зокрема, оновлені кабінети для навчання перукарів, кухарів, візажистів, косметиків покоївок та інші.

IMG 9226 IMG 9233

DSCF1796

DSCF1788

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6508746
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
679
3274
679
6487465
15986
94288
6508746

Ваш IP: 18.223.172.224
На сервері час : 2024-05-06 10:40:15
return_links(3); ?>