Державна кваліфікаційна атестація у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості – це не лише підсумок і демонстрація професійних знань і навичок випускників. Все частіше на ДКА приходять провідні роботодавці, які зацікавлені у грамотних, кваліфікованих робітниках. Тут відбувається своєрідний кастинг претендентів на робочі місця, обговорюються перспективи, можливості і переваги того чи іншого підприємства, умови праці, зарплатня, вимоги і побажання до випускників. Проте відбирають не лише випускників: конкурс триває і між роботодавцями.
На ДКА слухачів за професією «Кухар», яка відбувається у навчальному відділенні на вул. І.Підкови,17а, щоразу зустрічаються представники різноманітних закладів ресторанно-готельної сфери. Знані ресторатори і початківці (нерідко, вчорашні випускники РЦПТО ДСЗ) оцінюють здібності слухачів, смакові якості їхніх кваліфікаційних робіт, подачу і презентацію страв.
На останній ДКА Сергій Пастушенко – представник рівненського ресторану «Барел» зауважив: «Нам важливі практичні навички кухаря, смакові якості його страв, але незмінними залишаються вимоги і до його готовності відстоювати свою точку зору, власної позиції майстра, вміння повністю розкрити переваги тієї чи іншої кухні, страви. Комунікаційні якості дозволяють новим людям повноцінно вливатися у наш дружний колектив, де імідж ресторану та враження відвідувачів – на першому місці. Ми – команда і працюємо для людей, об'єднаних однією філософією та особливим ставленням до життя, людей, які полюбляють якісну їжу, релаксуючу атмосферу та музику». І саме таким критеріям, на думку роботодавця, відповідають випускники РЦПТО ДСЗ, Представники «Барел» виділили декількох слухачів саме за згаданими критеріями – Артура Маркуса, який готував «Свинні медальйони з соусом» та Тетяну Бихалець, яка «повернула» призабуті оригінальні «Яйця по-шотландськи». Роботодавцям імпонують сміливі рішення, впевненість та професійний азарт кухарів.
Василь Кондрась (кафе-піцерія «Метро») наголошує, що у колективі його закладу панує повне взаєморозуміння і підтримка. Гнучкий графік роботи, постійна мотивація робітників, дружна атмосфера та лояльність кожного до підприємства дозволяють формувати професійну, надійну команду. Саме з такої кагорти роботодавець підбирає нові кадри, і саме таких кухарів він зустрів у РЦПТО ДСЗ.
Свої оцінки роботам кухарів на іспиті давали й підприємці – представники РОК «Підкова», Кейтерингової компанії «Кульбаба», ресторану «Баржа», кафе «Жар-піца», ГРК «Айвенго». Відбувся цікавий і динамічний діалог, у якому слухачі розповіли про вибір страви, свій шлях до професії кухаря, враження від навчання та про бажання працювати. Так, рівнянин Артур Маркус зізнався, що тепер прагне вищого рівня реалізації своїх професійних знань і шукатиме роботу лише у ресторанах. А талановита староста групи Ольга Ярош буде готувати страви, які б смакували не лише дорослим. Її страва – крученики із грибами. Навчання професії стало спільною захоплюючою справою і для Володимира Іжика. Його мама підтримує у нових починаннях, тому на ДКА до знаменитого українського борщу у виконанні сина додала спечених власноруч духмяних пампушок. Диригент хору за освітою Тетяна Андріюк зуміла організувати та поєднати усі інгредієнти в одну чудову композицію! Її куряче філе у білому соусі «зазвучало» яскраво і смачно.
Присутніх членів кваліфікаційної комісії та гостей кухарі дивували ще запеченою рибою з овочами, м’ясом тушкованим із печерицями, рибою тілапія зі шпинатом, рибними рулетами, телятиною із гранатовим соусом та запеченими овочами вегетаріанської кухні - «Рататуй».
Заступник директора РЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко наголосила, що результати ДКА дозволяють із усією впевненістю стверджувати про високий професійний рівень випускників, чудове відчуття якостей і поєднання продуктів, особливе ставлення до професії та готовність кожного максимально використати отримані знання. Із відчуттям поваги і подяки за обраний шлях вона вручила слухачам свідоцтва про професійну освіту.
Іспит закінчився – іспит триває! Схвильовані і щасливі випускники подякували навчальному закладу за новий етап у своєму житті, а присутніх роботодавців запевнили: не підведуть!