Взяли участь у семінарі з виробництва органічних ягід

 Взали участь у семінарі з виробництва органічних ягід

 2 та 3 серпня фахівці Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості - методист Раїса Ліхачова та викладач Віктор Ковальчук - відвідали семінар «Підготовка до виробництва органічних ягід в транскордонних районах відповідно до вимог ЄС», що проводився у м. Рівне в рамках проекту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу «Формування підприємницького середовища з виробництва органічних ягід в транскордонних районах України і Білорусі» на базі готельно-розважального комплексу «Софія» та приватного сільськогосподарського підприємства, що у с. Вільха Житомирської області.

1Метою цього міжнародного проекту є сприяння створенню бізнес середовища  із вирощування органічних  ягідних культур для поліпшення життя місцевих громад в транскордонних регіонах України і Білорусі. Його специфічними цілями є: оцінка придатності транскордонних територій для органічного виробництва; проведення маркетингової, сертифікаційної, економічної й технологічної підготовки переходу до органічного виробництва, яке має високу додану вартість; створення інформаційного, ділового і освітнього бізнес-середовища в транскордонному регіоні; сприяння та організація в цілому органічного сільськогосподарського виробництва й переробки сировини за життєвим циклом (від поля до столу).2

Цільовими групами цього проекту є: фермери, які вже займаються органічним виробництвом або які бажають перейти від традиційного сільського господарства до органічного; підприємства або організації з вирощування ягід і саджанців ягідних культур, органічні підприємства; студенти і науковці, які займаються дослідженням даних аспектів органічного виробництва, а також громадські організації та особи, зацікавлені в органічному виробництві.

Виконавцями цього Проекту з боку України є   Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне) та з боку Білорусі - Поліський державний університет (м. Пінськ).

У рамках проекту створені та функціонуватимуть на постійній основі Регіональні консультаційно-освітні центри в Білорусі та в Україні, проводитиметься навчання населення і бізнесу організації органічного виробництва тощо.

Як відомо, виробництво ягід в Україні останніми роками швидко розвивається. Вирощування ягід (суниці, чорниці, малини, ожини та ін.) є вигідним через високу рентабельність, зростання попиту на зовнішньому ринку, придатність кліматичних умов України для такого виробництва. Щороку зростають показники експортних поставок ягідної продукції до ЄС, адже, у зв’язку з відсутністю зайвих земель сільськогосподарського призначення, європейці не мають можливості збільшувати вирощування ягід у своїх країнах, тому попит на українські ягоди зростає.

У зв’язку з цим все більшої актуальності набуває й питання професійного навчання безробітних та підготовки підприємців для роботи у сфері виробництва органічних ягід.

Найбільше фахівців РЦПТО ДСЗ на цьому семінарі цікавили питання стандартів ЄС для виробництва і контролю якості ягід, вимоги до сертифікації виробництва органічних ягід; продуктів, дозволених стандартами для використання в органічному виробництві; а також налагодження зв’язків з науковцями, фахівцями та роботодавцями, що займаються вирощуванням ягідної продукції, знайомство з досвідом як українських, так й білоруських колег та виробників.

Актуальні питання виробництва органічних ягід на семінарі висвітлювали: доктор економічних наук, професор, директор Регіонального консультативно-освітнього центру у м. Рівне Петро Скрипчук; директор ТОВ «Біолоджико-Компані» (Білорусь) Степан Сидорчук; провідний фахівець з сертифікації сертифікаційної компанії «Органік Стандарт» Віра Насацька; кандидат сільськогосподарських наук Михайло Капштик (Навчально-координаційний центр сільськогосподарських дорадчих служб департаменту Агроекології та органічного виробництва Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України), агроконсультант ТОВ Органік Експерт Консалтинг Богдан Гнатюк тощо.

Своїм практичним досвідом з організації органічного ягідника поділилися з учасниками заходу Олена Хуторна – агроном ТОВ «Зелена долина 2007», власник плодоягідного розсадника "Корець - сад" Віталій Чата.

 3        Надзвичайно цікавою була поїздка учасників семінару на Житомирщину, де у с. Вільха вони мали можливість ознайомитися з досвідом роботи приватного господарства Івана Черняхівського, яке займається вирощуванням полуниці, суниці, малини, смородини, горіхів та різних плодових дерев.

 4        Усі гості, які відвідали це господарство, щиро дякували дуже гостинному господарю та його працівникам, які ділилися набутим досвідом та застерігали від можливих помилок у виробництві ягід.

 6        Сподіваємось, що результатом участі у цьому семінарі фахівців закладу професійно-технічної освіти державної служби зайнятості стане розробка нових, якісних навчальних планів та програм з виробництва органічних ягід для підвищення кваліфікації безробітних на курсах цільового призначення, затребуваних у роботодавців, а також підготовка підприємців-початківців з необхідними знаннями для сфери виробництва органічних ягідних культур; залучення до викладацької діяльності справжніх знавців у цій сфері.

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

8085685
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2784
4479
7263
8044859
34465
104238
8085685

Ваш IP: 216.73.216.242
На сервері час : 2025-07-08 11:57:56
return_links(3); ?>