Взали участь у семінарі з виробництва органічних ягід
2 та 3 серпня фахівці Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості - методист Раїса Ліхачова та викладач Віктор Ковальчук - відвідали семінар «Підготовка до виробництва органічних ягід в транскордонних районах відповідно до вимог ЄС», що проводився у м. Рівне в рамках проекту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу «Формування підприємницького середовища з виробництва органічних ягід в транскордонних районах України і Білорусі» на базі готельно-розважального комплексу «Софія» та приватного сільськогосподарського підприємства, що у с. Вільха Житомирської області.
Метою цього міжнародного проекту є сприяння створенню бізнес середовища із вирощування органічних ягідних культур для поліпшення життя місцевих громад в транскордонних регіонах України і Білорусі. Його специфічними цілями є: оцінка придатності транскордонних територій для органічного виробництва; проведення маркетингової, сертифікаційної, економічної й технологічної підготовки переходу до органічного виробництва, яке має високу додану вартість; створення інформаційного, ділового і освітнього бізнес-середовища в транскордонному регіоні; сприяння та організація в цілому органічного сільськогосподарського виробництва й переробки сировини за життєвим циклом (від поля до столу).
Цільовими групами цього проекту є: фермери, які вже займаються органічним виробництвом або які бажають перейти від традиційного сільського господарства до органічного; підприємства або організації з вирощування ягід і саджанців ягідних культур, органічні підприємства; студенти і науковці, які займаються дослідженням даних аспектів органічного виробництва, а також громадські організації та особи, зацікавлені в органічному виробництві.
Виконавцями цього Проекту з боку України є Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне) та з боку Білорусі - Поліський державний університет (м. Пінськ).
У рамках проекту створені та функціонуватимуть на постійній основі Регіональні консультаційно-освітні центри в Білорусі та в Україні, проводитиметься навчання населення і бізнесу організації органічного виробництва тощо.
Як відомо, виробництво ягід в Україні останніми роками швидко розвивається. Вирощування ягід (суниці, чорниці, малини, ожини та ін.) є вигідним через високу рентабельність, зростання попиту на зовнішньому ринку, придатність кліматичних умов України для такого виробництва. Щороку зростають показники експортних поставок ягідної продукції до ЄС, адже, у зв’язку з відсутністю зайвих земель сільськогосподарського призначення, європейці не мають можливості збільшувати вирощування ягід у своїх країнах, тому попит на українські ягоди зростає.
У зв’язку з цим все більшої актуальності набуває й питання професійного навчання безробітних та підготовки підприємців для роботи у сфері виробництва органічних ягід.
Найбільше фахівців РЦПТО ДСЗ на цьому семінарі цікавили питання стандартів ЄС для виробництва і контролю якості ягід, вимоги до сертифікації виробництва органічних ягід; продуктів, дозволених стандартами для використання в органічному виробництві; а також налагодження зв’язків з науковцями, фахівцями та роботодавцями, що займаються вирощуванням ягідної продукції, знайомство з досвідом як українських, так й білоруських колег та виробників.
Актуальні питання виробництва органічних ягід на семінарі висвітлювали: доктор економічних наук, професор, директор Регіонального консультативно-освітнього центру у м. Рівне Петро Скрипчук; директор ТОВ «Біолоджико-Компані» (Білорусь) Степан Сидорчук; провідний фахівець з сертифікації сертифікаційної компанії «Органік Стандарт» Віра Насацька; кандидат сільськогосподарських наук Михайло Капштик (Навчально-координаційний центр сільськогосподарських дорадчих служб департаменту Агроекології та органічного виробництва Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України), агроконсультант ТОВ Органік Експерт Консалтинг Богдан Гнатюк тощо.
Своїм практичним досвідом з організації органічного ягідника поділилися з учасниками заходу Олена Хуторна – агроном ТОВ «Зелена долина 2007», власник плодоягідного розсадника "Корець - сад" Віталій Чата.
Надзвичайно цікавою була поїздка учасників семінару на Житомирщину, де у с. Вільха вони мали можливість ознайомитися з досвідом роботи приватного господарства Івана Черняхівського, яке займається вирощуванням полуниці, суниці, малини, смородини, горіхів та різних плодових дерев.
Усі гості, які відвідали це господарство, щиро дякували дуже гостинному господарю та його працівникам, які ділилися набутим досвідом та застерігали від можливих помилок у виробництві ягід.
Сподіваємось, що результатом участі у цьому семінарі фахівців закладу професійно-технічної освіти державної служби зайнятості стане розробка нових, якісних навчальних планів та програм з виробництва органічних ягід для підвищення кваліфікації безробітних на курсах цільового призначення, затребуваних у роботодавців, а також підготовка підприємців-початківців з необхідними знаннями для сфери виробництва органічних ягідних культур; залучення до викладацької діяльності справжніх знавців у цій сфері.