Робітник фермерського господарства - професія «на усі випадки життя»

IMG 3704У Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості завершилося навчання безробітних Рівненщини і Хмельниччини за професією «Робітник фермерського господарства». Майже рік слухачі опановували затребувану і перспективну професію, адже вона є універсальною і передбачає підготовку кваліфікованих тваринників та доярів 4 розряду, трактористів – машиністів сільськогосподарського виробництва категорії «А1», водіїв автотранспортних засобів категорії «С» та «В», слюсарів з ремонту с/г машин та устаткування 3 розряду. За цією укрупненою професією майбутні фермери навчаються в Олександрійському навчальному відділенні РЦПТО ДСЗ.

Зручний доїзд автобусом навчального закладу із гуртожитку у Рівному до с. Олександрія забезпечує оптимальні умови навчання для слухачів із сусідніх районів і областей.

За словами куратора групи, майстра виробничого навчання Павла Поліщука, серед найактивніших - Дмитро Товстий (Здолбунівська районна філія Рівненського обласного центру зайнятості), Дмитро Бурда (Костопільська РФ РОЦЗ) та Андрій Трохимчук (Рокитнівська РФ РОЦЗ). Ці робітники не лише відповідальні та акуратні у роботі, але й ініціативні, готові вдосконалюватися, що важливо для подальшої самостійної роботи.

ф1

Максим Прищепа, направлений на навчання у РЦПТО Білогірською РФ Хмельницького ОЦЗ, свідомо обрав навчання на фермера, адже прагне добитися вагомих результатів у роботі. Результатами його виробничої практики задоволені на ПрАТ «Зернопродукт МХП» (філія «Рідний край»).

Загалом, під час виробничої практики слухачі проводили підготовку обладнання та машини тваринницьких ферм: комплектування, технічне обслуговування оснащення, підготовка до роботи (налагодження та регулювання), а також безпосередньо використовували технологічне обладнання і інструмент при проведенні зооветеринарних, зоогігієнічних профілактичних заходів на тваринницькій фермі/

ф3

Слухачі навчилися виконувати дезінфекцію, дезінсекцію, дератизацію, годівлю та напування тварин, перегін тварин на пасовище. На господарствах роботодавців майбутні фермери прибирали стійла кормушок, поїлки, приміщення, вносили підстилки, допомагали ветеринарному лікарю при огляді дійних корів та корів при запуску і підготовці до отелення.

Відпрацьовуючи практичні навички, майбутні фермери професійно використовували технологічне обладнання і інструмент при проведенні технічного обслуговування, діагностики, налаштування і регулювання тракторів і сільськогосподарських машин. Вони вивчали та застосовували прийоми з проведення ремонту трактора агрегатним методом, виконували технологічні регулювання робочих механізмів с/г машин та пристроїв до них.     

ф4                                                              

Слухачі РЦПТО опанували також операції з технічного обслуговування с/г техніки, техобслуговування і ремонт посівної техніки, агрегатів для основного і передпосівного обробітку ґрунту, а також навчилися виконувати транспортні роботи на тракторах із дотриманням правил дорожнього руху та правил перевезення вантажів. Відповідальна робота практикантів передбачала і розбирання машин на одиниці і деталі, дефектування, ремонт і регулювання складальних одиниць, ремонт карбюраторних і дизельних двигунів, ремонт водяних насосів та генераторів, знімання та ремонт деталей і механізмів автомобілів і тракторів. Практиканти самостійно виконували підготовку і обкатування машин.

ф7

Приємно, що майбутні робітники фермерського господарства відмінно зарекомендували себе на підприємствах, де проходили виробничу практику – на провідних господарствах та підприємствах Рівненщини і Хмельниччини: ТзОВ «Захід Агропром», ПСГП «Шпанівське, ТзОВ СГП «Імені Воловікова, ФГ «Гарант», ТзОВ «Агролан Крупець, ФОП Таргонська К.Й., ПрАТ «Зернопродукт МХП», філія «Рідний край», «Інститут с/г Західного Полісся НААК», ФГ «Калина», ТзОВ «Полісем Агро», ФОП Кайданович Т.Я.

Присутня да державній кваліфікаційній атестації заступник директора РЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко зауважує: «Тісні зв’язки навчального закладу із роботодавцями с/г галузі дозволяють оперативно і ефективно планувати виробниче навчання і виробничу практику слухачів. Навчальні майданчики практикантів нерідко стають робочими місцями вчорашніх безробітних, а це головний результат спільної роботи. Приємно вітати із завершенням навчання цілеспрямованих і вже професійно підкованих робітників фермерського господарства. Нехай свідоцтво про професійну освіту та постійне самовдосконалення і наполегливість сприяють успіху і зростанню добробуту!»/

IMG 3691

Після ДКА своїми планами поділилися і випускники: Дмитро Бурда працюватиме трактористом, а Роман Стаценко водієм на Костопільщині, Дмитро Бондарчук влаштовується водієм у господарство Рівненського району, а Дмитро Кулакевич - у Рокитнівське господарство. Андрій Трохимчук вподобав трактор і залишається працювати трактористом у рокитнівського підприємця.

Професійних успіхів і задоволення від роботи, шановні випускники!

IMG 3689

IMG 3701

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6525501
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
3904
1670
17434
6487465
32741
94288
6525501

Ваш IP: 3.23.127.197
На сервері час : 2024-05-10 16:47:38
return_links(3); ?>