Не має меж досконалості. Цей вислів відомий усім. Саме завдяки творчим та ініціативним працівникам розвиваються і вдосконалюються технологічні процеси багатьох галузей економіки. Сьогодні нас приємно дивують і радують погляд вироби кондитерського виробництва. Ад же вправні руки кондитерів створюють справжні шедеври з тіста, цукру, яєць та інших компонентів.
Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості працює у напрямку підготовки майбутніх робітників саме цієї галузі. Нещодавно закінчила навчання чергова група слухачів за професією «кондитер». Тут проходили навчання 12 безробітних з міст Рівного, Здолбунова, Радивилова, смт Рокитного та Рівненського району.
У складі групи слухачів були саме ті, для кого професія кондитер є справою життя. Адже під час навчання, до якого вони прийшли з гарною початковою базою, слухачі постійно були в пошуку новітніх технологій, знайомились з рецептами кондитерських виробів найкращих рестораторів України.
І звичайно під час навчання вони серйозно відносились до вивчення технології приготування борошняних виробів з основами товарознавства, устаткування підприємств громадського харчування, питань гігієни та санітарії виробництва та обслуговування. Успішно слухачі засвоїли матеріали дисципліни «Малювання та ліплення».
Корисною для опанування набутих під час навчання знань та вмінь стала для слухачів виробнича практика, яка проходила безпосередньо на виробництві. Вони відпрацьовували технологічні процеси в кафе «Мармелад», кондитерській ФОП Тищук, кав’ярні «Фіка» « Рейкас Хотел Менеджмент».
Все, що слухачі виготовляли на практиці, вони робили якісно, впевнено, з любов’ю та гарним настроєм. Тому і на іспиті приємно вразили учасників атестаційної комісії і покорили їх серця дійсно справжніми витворами кондитерського мистецтва. Це були вироби справжніх майстрів своєї справи. Враховано було усе: і смак, і оформлення, і кольорова гама.
Кожний виріб це : використання новітніх технологій виготовлення, сучасних видів оздоблення. Кожний виріб враховував інтереси споживачів різних за віком, смаком та вподобаннями.
Серед представлених атестаційній комісії були: мусові тістечка, торти комбіновані з використанням різних начинок та кремів. Для оздоблення використовувалися фігурна карамель, ягоди, посипки, шоколад, різні поливки. Використовувалась і зеркальна глазурь.
Цікавими та продуманими були і назви виробів, які їм пасували і відповідали їх вмісту: «Червоний оксамит», «Цитрусовий махіто», «Ягідка», «Берікейк», «Шоколадний», «Рафаелло», тістечко «Лайм-мята».
Кваліфікаційні роботи були високо оцінені присутніми на іспиті представниками роботодавців: з розважально-оздоровчого комплексу «Підкова» Андрієм Ніколайчуком, ресторації «Кант» Іриною Брош, підприємства «Тортниця», Світланою Панасюк, кафе «Криївка» Юлією Івашкевич, кафе «Жар-піца» Богданом Стасюком, Усі слухачі успішно пройшли іспит і тримали 3 кваліфікаційний розряд.
Своє майбутнє випускники пов’язують звичайно з улюбленою професією, з подальшим своїм вдосконаленням. Зоя Кулінка та Дарина Найчук планують запроваджувати свої знання та вміння в кондитерській міста Радивилів.
Тетяна Ковба та Лариса Броновицька планують розпочати власну справу з виготовлення кондитерських виробів.
Ми впевнені, що у наших слухачів все буде так, як вони запланували, ад же професія кондитер їх покликання.
Після завершення ДКА за професією «Кондитер» відбулося засідання Консультативної ради.
Роботодавці, які були запрошені, а саме: Світлана Панасюк «Тортниця», Юлія Івашкевич «Криївка», Богдан Стасюк «Плеже», Андрій Ніколайчук «Підкова» та інші висловили загальне приємне враження від іспиту.
У ході засідання членам Консультативної ради був запропонований для обговорення новий державний стандарт за професією «Кондитер». Обговоривши програму, роботодавці висловили свої пропозиції щодо вдосконалення (осучаснення) програми ДСПТО.
Вони запропонували розширити перелік видів робіт, щоб випускник був конкурентоздатний на ринку праці. Були обговорені й інші питання стосовно співпраці з Рівненським центром професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.