Сучасний обробіток землі: нові погляди, наукові обґрунтування, верховенство органіки. Освітяни долучилися до Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції з агровиробництва і природокористування

0 02 0a d85f813f48c5837ce6ef7f1fec4bd507ae388801e0bd5bcbdc9602b344c8b251 8b234b818ab82010

Сучасні аграрії прагнуть підготовлених робітників із універсальними знаннями та можливостями. Розробка короткотривалих, здебільшого, сезонних курсів цільової підготовки слухачів Рівненського центру ПТО ДСЗ – найкращий досвід реагування на потреби ринку і запити роботодавців. В Україні дедалі більше формується сімейних, фермерських господарств, які спеціалізуються на актуальних видах робіт (ягідництво, розведення кіз, свиней, овець, вирощування грибів тощо). Для ефективного ведення господарства необхідні спеціалізовані знання, і навчати усіх охочих готовий заклад освіти служби зайнятості. Успішний досвід такої співпраці підтверджує перспективність та затребуваність сучасних кваліфікованих аграріїв. Серед напрямів навчання у РЦПТО, - «Шляхи підвищення врожайності сільськогосподарських культур», «Сучасні технології підготовки насіння та захисту посівів на підприємствах АПК», «Технології вирощування плодово-ягідних культур та аспекти органічного виробництва їх продукції», «Технологія утримання та відгодівлі свиней» та «Правила відбору та підготовки корів до машинного доїння» та інші. Освітяни готові до нових викликів і оперативно реагують на тенденції галузі.

Днями на базі Інституту сільського господарства Західного Полісся НААН відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Інноваційні технології в агровиробництві та природокористуванні. Проблеми та перспективи». Вона об’єднала велике коло учасників. Свої позиції стосовно вирощування с/г культур презентували представники профільних закладів освіти, науково-дослідних установ – Національний університет водного господарства та природокористування (Навчально-науковий інститут агроекології та землеустрою), Інститут зрошуваного землеробства НААН.

До відеоконференції долучився і Рівненський центр ПТО ДСЗ. Зокрема, викладачі та майстри виробничого навчання Олександрійського навчального відділення, яке спеціалізується на підготовці кваліфікованих робітників для сільського господарства. Заклад освіти завжди позиціонує себе, як сучасний, оперативний, динамічний та мобільний майданчик кадрового забезпечення різноманітних сфер і галузей економіки. Серед популярних і затребуваних професій – робітник фермерського господарства, тракторист, різноманітні напрямки компетенцій.

#інноваційні_технології_агровиробництво_рівне_цпто

На заході були представлені доповіді та тези за такими тематиками: агроекологічний моніторинг ґрунтів (родючість); збереження та відтворення родючості  ґрунтів; системи удобрення сільськогосподарських культур; інноваційні технології в рослинництві; екологічні проблеми землеробства; економіка землекористування; сучасні технології збалансованого природокористування; технології точного землеробства; перспективні напрями розвитку машин для АПК.

IMG 2 1

У конференції взяли участь науковці науково-дослідних установ мережі НААН, викладачі вищих навчальних закладів, аспіранти, студенти, освітяни, представники підприємств. Всього 63 учасники, у т.ч. онлайн, наживо та заочно. Матеріали конференції будуть викладені у науковому збірнику «Аграрна наука Західного Полісся».

4

1

7

12

Наукове обґрунтування, тісна взаємодія із практиками, кращий досвід зарубіжних колег, інновації та сміливі ідеї нового покоління дослідників – ось той інструментарій, який готові використовувати в своїй роботі освітяни.

За словами завідувача Олександрійського навчального відділення РЦПТО ДСЗ Олександра Сидорця, конференція наголосила на найважливіших питаннях роботи на землі – бережному, дбайливому, відповідальному ставленню до нашої годувальниці. Доповідачі акцентували на помилковій позиції аграріїв, які сьогодні за будь-яку ціну прагнуть підвищення врожайності своїх угідь.

«Масштабний захід красномовно свідчить про необхідність професійного виховання та професійної підготовки саме молодих людей, котрі лише на початку свого трудового шляху і готові працювати у сучасних, науково обґрунтованих форматах, - наголошує Олександр Васильович. – Їхня кар’єра у сільському господарстві має базуватися на наукових роботах, особливому ставленні та любові до природи, розумінні своєї місії у найважливішому процесі – обробітку землі». Завідувач відділення зауважив, що за статистикою у 80-х роках був найвищий коефіцієнт вмісту гумусу в ґрунті. Тоді був забезпечений відповідний догляд за ґрунтами, перевагу надавали внесенню органіки... «Земля – живий, чутливий організм, і вкрай негативно на нього впливає позиція сучасних господарників, які ганяються за врожайністю і цифрами. Ґрунти необхідно досліджувати і вносити тільки необхідні органічні добрива. Тоді буде віддача та гармонія», - переконаний Олександр Сидорець.

В останні роки в Україні активно розвивається органічне землеробство. І хоча масштабності воно ще не набуло і господарств, що займаються цим, не так багато, у Рівненському центрі ПТО ДСЗ вже задумуються над підготовкою відповідних кваліфікованих кадрів для цієї галузі. «Ми візьмемо на озброєння відмінні матеріали, які були презентовані науковцями на конференції, для ефективної підготовки сучасних фермерів. Професія «Робітник фермерського господарства» неодмінно буде модернізуватися та вдосконалюватися», - впевнені освітяни.

Поза сумнівом, виснажену землю врятує наука! Педагоги разом із представниками науково-дослідних установ всебічно вивчатимуть проблеми вирощування, догляду, якості посівного матеріалу, підготовку ґрунту до посівів, а відтак ініціюватимуть створення нових напрямів навчання на базі Рівненського центру ПТО ДСЗ із обов’язковим залученням кращих спеціалістів сільськогосподарської галузі.

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6388311
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1639
2483
13798
6359095
59054
87467
6388311

Ваш IP: 34.206.3.58
На сервері час : 2024-03-29 09:29:57
Счетчик joomla
return_links(3); ?>