Професію «Кондитер» у Рівненському центрі ПТО ДСЗ за 7 місяців здобули слухачі, направлені на навчання Рівненським міським центром зайнятості, Володимирецькою, Гощанською, Радивилівською та Рівненською районними філіями Рівненського обласного ЦЗ. Навчання тривало
Державні кваліфікаційні атестації випускників закладу освіти давно перестали бути офіційним, строгим заходом та відбуваються у форматі інтерактивного діалогу. Майбутні кваліфіковані робітники демонструють кваліфікаційній комісії та роботодавцям свої знання, вміння, особливі якості, унікальні вміння та комунікаційні якості.
Цікаво, насичено, яскраво, а головне, конструктивно відбулася ДКА і у групі кондитерів. Важливо, що іспит відбувся у присутності не лише членів комісії і роботодавців, але й майбутніх колег-кондитерів – слухачів інклюзивної групи. Увесь процес – від презентації кваліфікаційних виробів до обговорення, коментарів, дегустації та оцінювання - допоміг останнім краще усвідомити, як презентувати кондитерські вироби, які види оздоблення обрати та чим особливим можна привабити увагу потенційних клієнтів...
Заступниця директора РЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко звернулася до присутніх: «Цінним та важливим є досвід усіх наших слухачів... Сьогоднішню державну кваліфікаційну атестацію кондитерів ми організували таким чином, аби їхні презентації виробів могли оцінювати не лише члени кваліфікаційної комісії, але й майбутні колеги «по цеху» - слухачі інклюзивної групи. Ті, у свою чергу, підготували власні вироби – яблуко в тісті. Попереду у них виробнича практика на базі харчоблоку Рівненської міської лікарні. А на іспиті вони – почесні члени журі. Щиро вірю, що і нинішніх, і наступних випускників помітять, оцінять та запросять наші шановні роботодавці!».
Представниця роботодавця ФОП Жуковського О.А. (кейтерингові послуги) Ірина Жуковська, 5 років на ринку:
«Маємо хороший досвід співпраці із закладом освіти: у нас працює випускниця-кондитер. Сьогодні підбиратимемо наступні кадри, адже підготовкою кадрів у РЦПТО задоволені. До претендентів на роботу висуваємо обов’язкові вимоги: цікавість до роботи, прагнення новацій, розвитку і вдосконалення, оперативність, вміння працювати у команді. Натомість пропонуємо гідну оплату праці, гнучкий графік роботи та цікавий, насичений формат обслуговування клієнтів».
Підприємець Ярослав Сухецький вперше на ДКА в Рівненському центрі ПТО ДСЗ. Його підприємство впродовж 5 років виготовляє хлібо-булочні вироби. Роботодавець поділився, що на часі відкриття нової виробничої лінії, і динамічний процес можуть забезпечити лише кваліфіковані робітники. За словами пана Ярослава, на підприємстві створені відмінні умови, достойна зарплатня та зручний графік роботи.
Руслана Бодренко ознайомила нового партнера із умовами та перспективами співпраці в питаннях взаємодії і підбору робітничих кадрів.
Руслан Плясуля – почесний гість на ДКА, займається, зокрема, ресторанним консалтингом, є давнім партнером Рівненського ЦПТО ДСЗ.
Людмила Степанець, дизайнер-художник-конструктор, активна партнерка РЦПТО, в минулому слухачка-кондитер, досвідчена майстриня, нині представник Рівненського комбінату солодких прикрас «Добрик» : «Нам потрібні кондитери із художнім хистом та творчими здібностями. Я точно знаю, що віднайду такі кадри тут!».
Аліса Хагенбрух (на світлинах друга справа), Кейтерингова компанія «Кульбаба». Постійна партнерка закладу освіти. «Мені завжди цікаво спостерігати за новими тенденціями, ідеями та обмінюватися професійним досвідом!».
Ольга Михальчук (на свтлинах перша зліва), ФОП, активна партнерка закладу освіти. Її підприємство - ресторан «Foodies» - відмінний майданчик для здобуття сучасних практичних навичок кондитерів!
Олександр Невірковець представляє рівненський ресторан «Fortissimo». На ДКА кондитерів завітав із метою підбору кваліфікованих кадрів.
Випускники – кондитери після здачі теоретичного матеріалу презентували присутнім цікаві, якісні, корисні та смачні вироби – оригінальні торти, 3d печиво, ягідні тістечка... Кондитерські шедеври вражали вишуканістю, довершеністю та розмаїттям смакових якостей!
Особливо були відмічені вироби: мусовий торт «М’ятна свіжість» від Анастасії Тарасюк із Рівного та дивовижне імбирне печиво до Дня Незалежності України від Оксани Матвійчук із Рівненського району.
Презентація та дегустація виробів слухачів відбувалися жваво та емоційно. Поєднання смаків, використання інгредієнтів, температура самого виробу, кольорові гами... – усе було враховано, оцінено, прокоментовано та скуштовано. Назвали свого «фаворита» і присутні молодші слухачі. І це – оксамитовий торт Анастасії Тарасюк!
Слухачка Тетяна Струк із Рівного має особливий, піднесений настрій: успішно завершила навчання, здобула улюблену професію та отримала запрошення від роботодавця! «За освітою я – кухар. Про кондитерство мріяла завжди. Перший свій виріб виготовила для приятельки на день народження. Торт оцінили! Але мені було мало. Прагнула нових знань і нового досвіду. Сьогодні презентую «М’ятну насолоду» - «зелений» торт із бісквітних коржів, із ноткою шампанського, хрустким прошарком та смородиновим желе. Його вага до 1,2 кг. Скільки вартує? Собівартість – близько 300 грн.». Слухачка проходила виробничу практику у ФОП Михальчук, на базі рівненського ресторану швидкого харчування «Foodies». Роботою дуже задоволена: «Я змогла використати свій власний досвід і нові знання. Значно поліпшила навички.Чудова команда, професійні майстри! Мої печиво з кремом, тірамісу, кекси, брауні – перша самостійна робота на підприємстві – смакували відвідувачам. І це дуже приємно! Мрію згодом створити свою власну справу».
Слухачка Оксана Матвійчук: «Люблю, коли мої вироби їдять! Коли смакуєш кондитерські вироби – знову стаєш дитиною! Понад усе подобається працювати із печивом. Оздоблення – моє відкриття і моя «наснага»: ліпнина, вишивка, мереживо, портрети, міні-пейзажі, символіка... Подобається випікати тематичне печиво, до будь-яких подій, дат та святкувань. Дуже б хотіла виготовляти українське печиво для туристів! Прагну неодмінно нових знань і досвіду. Шукатиму саме таку роботу. Готова до самоосвіти. Кондитерство – та сфера, в якій я зможу реалізуватись сповна!».
Слухачка Софія Хомич із Гощанщини виготовила чудовий торт – ляльку. Кропітка робота з мастикою була високо оцінена. Навколо саме цього виробу виникла певна дискусія, і це чудово! Адже робота майстра повинна зацікавити, спровокувати, запам’ятатися... Справжнє лавандове літо оселилося у цьому оригінальному тортику!
Слухачка із Гощанщини Ганна Бокій презентувала не просто кондитерський виріб, а щиру подяку закладу освіти: вона оздобила свій торт глазур’ю, печивом, малиною і назвою улюбленого закладу освіти.
Катерина Гуменюк із Радивилівщини почастувала сирним тортом із печивом Орео. Присутні роботодавці відмітили чудовий смак і вдалу подачу виробу.
Червоний мусовий торт від рівнянки Анастасії Тарасюк – це дивовижне поєднання рисових кульок, базиліку, шоколаду, мигдалю, дзеркальної глазурі... Робота складна і відповідальна. Вимагає наполегливості, скрупульозності, професійності і натхнення. Пані Анастасія зізналася, що саме у декретній відпустці зайнялася тим, що подобається найбільше – творила кондитерські дива. «Муси – це моє!».
Рівнянка Світлана Кушнерук представила шпинатно-мятний торт «Мятна свіжість». Здивувала поєднанням інгредієнтів, цікавими нотками смаків та відмінним оздобленням. «Мусові торти їдять неодмінно охолодженими, за температури +4 градуси!», - зауважила випускниця.
Маргарита Свон, м. Рівне, наполягає: «Оцініть та насолоджуйтеся смородиною! Ця ягода недооцінена, на жаль. Цілющий та корисний пектин, якого багато у цій ягоді, виводить токсини з організму. Смородина – унікальна складова кондитерський виробів!» Смородинові тістечка підтвердили позицію випускниці: було смачно, красиво і корисно.
Своєрідний меседж-настанова прозвучав від присутніх роботодавців для кондитерів: «Важливо поряд із ідеями та кондитерськими проєктами мати відміні професійні знання, вдало застосовувати їх і постійно навчатися! Усі інгредієнти, що є у ваших виробах, мають давати свою «нотку», «звучати» та дарувати насолоду тим, хто куштує!».
За відмінне навчання, успішну державну кваліфікаційну атестацію, переконливі професійні досягнення випускники отримали свідоцтва державного зразка. «Щиро дякуємо вам за вибір нашого закладу освіти та вдалий вибір професії ! Нехай цей документ і нові професійні навички допоможуть досягти бажаних успіхів у житті!», - звернулася до випускників Руслана Бодренко.
У відповідь кондитери подякували за відмінні умови навчання, звернулися до улюблених педагогів. Майстер виробничого навчання Світлана Рибачок (на світлинах справа)прокоментувала: «Щоразу, коли набирається нова група, починаю відчувати споріднені душі, їхню фантастичну відданість професії, нове натхнення! Відверто: ми стаємо настільки близькими, що прощання на іспиті – як особлива подія. Але я завжди вірю у своїх випускників, у їхній талант та працьовитість, завжди запрошую до продовження співпраці!».
Найважливіше, знання і вміння кондитерів-початківців оцінили роботодавці та охоче запросили на роботу! А після іспиту ніяк не завершувалися діалоги - тривала конструктивна розмова між роботодавцями і випускниками, роботодавцями і педагогами. Як завжди - робилася ставка на професійну кваліфікацію та великий професійний потенціал випускників Рівненського центру ПТО ДСЗ.
Більше цікавих світлин - на офіційній сторінці у Фейсбук.