Голландський коваль навчав слухачів РЦПТО рідкісній технології

dscf4299 1 1368443644Слухачі Рівненського ЦПТО за професією «коваль» завжди із нетерпінням чекають травня. Адже цей місяць насичений надзвичайно цікавими подіями. У травні, перед участю у фестивалі «Свято ковалів» в Івано-Франківську, навчальний заклад традиційно відвідує відомий голландський коваль Хууб Сенсен. У Гощанській кузні патріарх ковальського мистецтва щорічно проводить майстер-клас для слухачів та випускників РЦПТО. Цього року поспостерігати за роботою майстра зібралися близько двадцяти початківців та досвідчених ковалів. Адже пан Сенсен продемонстрував присутнім технологію виготовлення дамаської сталі.

 

Технологія ця складна, потребує не лише високого рівня майстерності, але й наявності спеціальних матеріалів. Виріб створюється шляхом багаторазової перековки зварного пакету, який складається з декількох видів металів з різним вмістом вуглецю. Внаслідок перековки та нерівномірного розподілу вуглецю на поверхні виробу з’являються узори, що і вирізняє дамаську сталь поміж інших технологій. Хууб Сенсен, який займається виготовленням дамаску вже понад сорок років, наголосив, що матеріал примхливий, тому не слід розчаровуватися, якщо вироби спочатку будуть виходити неідеально. За його зізнанням зі зварного пакету солідних розмірів може вийти досить невеликий виріб, усе решту доведеться відправити у відходи. А часто – й усе, адже найменший збій у технології зводить нанівець усі зусилля. Саме тому, майстри, які опанували технологію виготовлення дамаску, цінуються шанувальниками ковальського мистецтва найбільше. Сам Хууб навчався у видатного російського коваля, професора, викладача старших курсів кафедри художнього обробітку металу СПГПХА ім. Мухіної Юрія Саркісяна.

Українські ковалі поставилися до майстер-класу дуже серйозно, оскільки навчатися у майстра такого рангу – велика честь навіть для досвідчених фахівців, не кажучи про початківців. Сам Хууб Сенсен усіма силами сприяє розвитку ковальського мистецтва у різних країнах світу. За його словами, у Голландії цей напрям занепадає, адже ручна робота дорога, а постійних замовлень небагато. Та й світ нині став глобальним, тому голландським шанувальникам ковальства простіше замовляти вироби інтернетом у китайських, індійських чи українських майстрів. Тому розвиток ремесла в Україні він усіляко вітає, адже це дає надію на те, що діяльність, якій він присвятив усе своє життя, матиме продовжувачів. З присутніх ковалів Хууб виділив Максим Сторожука – слухача з Запоріжжя, автора вивіски у вигляді дракона для Гощанської кузні. Зважаючи на те, що талановиті ковалі отримують запрошення на стажування у Голландії, Максим має усі шанси по завершенню навчального закладу персонально навчатися у Хууба Сенсена.

 

 

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6786468
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1529
2748
15432
6746389
94346
105507
6786468

Ваш IP: 3.15.21.42
На сервері час : 2024-07-27 08:07:04
return_links(3); ?>