Тракторист у селі – шанований чоловік

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

Кажуть справедливо, що знання за плечима не носити. В цьому твердо переконаний вчитель трудового навчання, технологій і креслення Костопільського ліцею №1 ім.Т.Г.Шевченка Роман Середа. Маючи за плечима сім років педагогічного стажу, молода людина паралельно вирішила оволодіти фахом тракториста-машиніста сільськогосподарського профілю категорії А1. На питання чому вирішив поєднати інтелектуальну працю з робітничою професією відповідає:

- На життя треба дивитися з реалістичних позицій. Мої батьки все життя працювали на землі, мають у власності три гектари сільськогосподарських паїв, що годують усю родину. У нас на подвір’ї стоять два трактори – ЮМЗ-85 та новий ДТЗ, маємо повну лінійку причіпного інвентаря – плуги, обгортачі, сівалку, картоплесаджалку, обприскувачі, два причепи. Щороку сіємо пшеницю, жито, овес, ячмінь, сою, садимо картоплю. Тож логічно для мене було отримати ще й робітничу професію тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва. Тим більше, враховуючи доступність навчання (підвищення кваліфікації) через центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Здобувачі освіти за професією тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорія А1) навчилися самостійно виконувати сільськогосподарські та інші механізовані роботи на колісних і гусеничних тракторах з потужністю двигуна до 73,5 кВт (до 100 к. с.) на інвентарі, що агрегатується з тракторами цієї потужності згідно з вимогами агротехніки та агротехнології. Вони вміють виконувати їх щозмінне технічне обслуговування, визначати несправності та усувати їх. Розповідаючи про час навчання, Роман Середа відзначає, що його вразила потужна матеріально-технічна база Олександрійського навчального відділення Рівненського ПТО ДСЗ. Викладачі Віктор Академицький, Віктор Ковальчук, Олександр Сидорець та майстер виробничого навчання Павло Поліщук вчили слухачів працювати не лише на МТЗ-821, ДТ-75, а й на Foton 1254, Dongfeng 244, John Deere 8360 R, на комбайні John Deere 2084. Це – сучасна техніка і вміння керувати нею завжди стане в пригоді. Молодий чоловік переконаний, що нинішнім трактористам необхідно йти в ногу з часом і постійно вдосконалювати свої знання. Адже із розвитком механізації сільського господарства зміст їх роботи змінюється. Якщо спочатку трактори використовувалися лише для обробітку ґрунту, то сучасна техніка вже оснащена високотехнологічним обладнанням. Це автоматизовані системи, безпілотне обладнання, системи датчиків й інші складні пристрої, які полегшують роботу тракториста-машиніста.

- А ще нас навчили основних правил агротехніки і прогресивної технології механізованих робіт з вирощування сільськогосподарських культур. Заняття з нами проводила провідний науковий співробітник Інституту сільського господарства Західного Полісся НААН Людмила Ященко, – розповідає Роман Середа. – Тож відтепер, приступаючи до посіву будь-якої культури, я знаю як розрахувати кількість посівного матеріалу на конкретну площу, а не сію за дідівським методом – аби тільки кинути зерно у землю. Буду виконувати механізовані роботи з обробки грунту, внесення мінеральних та органічних добрив та догляд за рослинами на науковій основі. Нині чекаю лише дощу, щоб виорати площу і засіяти озимину.

- Не шкодую, що здобув таку потрібну для села професію. Дякуючи отриманим навикам, я став справжнім господарем на своєму полі, – говорить Роман Середа. – Трактор є одним з головних засобів виконання різноманітних робіт не тільки в сільському господарстві, а й в інших сферах господарювання. Адже подальше зростання виробництва продукції, зміцнення економіки України напряму залежить від рівня кваліфікації механізаторських кадрів та широкого спектру вітчизняної і зарубіжної сільськогосподарської техніки.

Більше інформації про формування груп та умови навчання – на офіційному сайті   https://www.cpto.rv.ua

Контакти закладу освіти: 0362-68-37-95, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua, а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube
З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,
aбо за телефоном +38096-539-53-59.

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6786677
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1738
2748
15641
6746389
94555
105507
6786677

Ваш IP: 3.137.210.110
На сервері час : 2024-07-27 09:14:30
return_links(3); ?>