Перетворити боротьбу твого минулого на силу твого майбутнього

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

Минулого тижня фахівцями психолого-виховної служби Оксаною Кондратюк-Якимець та Іриною Гарнагою на базі Рівненського навчального відділення була організована зустріч для працівників центру з провідними психологами краю. Її метою було вироблення алгоритмів реалізації Постанови Кабінету Міністрів № 984 від 15.09.2023 «Про реалізацію експериментального проєкту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості». Адже завдання служби зайнятості – зробити наших захисників після Перемоги конкурентоспроможними на ринку праці шляхом професійного навчання, щоб вони поверталися до ритмів мирного життя, мали можливість працювати і утримувати свої родини.

Першим кроком у цьому напрямку стало обговорення теми «Особливості організації навчально-виробничого процесу для учасників бойових дій та інших осіб, які постраждали від війни». Основним лейтмотивом стало обговорення прийомів роботи із такими слухачами. Перед присутніми із змістовними фаховими консультаціями виступили директор КЗ «Ветеранський простір» РОР Ольга Яковлєва, провідний фахівець КЗ «Ветеранський простір» РОР у сфері соціальної роботи Наталія Ханенко та кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології та психодіагностики Олена Главінська.

- Незабаром учасники бойових дій прийдуть до вас на навчання, тож викладачам і майстрам треба знати, як з ними працювати, – розпочала свій виступ Ольга Яковлєва. – У суспільстві закріпився стереотип, що ветеран має бути ідеальним, адже він герой. Але це не завжди так. Це – звичайна людина зі всіма своїми плюсами і мінусами, силою обставин поставлена в екстремальну ситуацію, в якій навчилася виживати. Наші військові в ході повномасштабної війни отримали грандіозний бойовий досвід, а разом із ним часто і травматичний (поранення, контузії, психологічний шок тощо). Тому що для людей, котрі перенесли травмуючи події, існують заборонені теми для обговорення. Треба усвідомити, що додому повертається інша людина, з якою певний час потрібно взаємодіяти за тими правилами, які для нею стали звичними. Адже певний час наші захисники ще житимуть за законами війни.

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології та психодіагностики Олена Главінська сформулювала практичні поради та рекомендації, яким чином можна побудувати екологічні взаємовідносини між викладачем та слухачами, які мають травмуючий досвід в умовах навчально-виробничого процесу. Вона висловила надію, що правила екологічного спілкування з військовими стануть базисом для подальшого налагодження комунікації.

Наші глибока повага і пошана мають проявлятися через так звану «жорстку» любов – ми повинні допомогти адаптуватися військовим до мирного життя. Діяти винятково в рамках правил, якими регламентується навчальний процес: дисципліна і дотримання правил внутрішнього розпорядку. Це і буде основним вияв нашої «жорсткої» любові.

В процесі обговорення активну участь взяли всі учасники зустрічі, адже піднімалися болючі і проблемні питання, які вирішити потрібно у якомога коротші строки

- Організовуючи навчально-виробничий процес для цієї категорії слухачів, варто знати психологічні особливості спілкування і взаємодії для того, щоб наші слухачі та педагогічні працівники перебували у безпечному і комфортному освітньому середовищі, – сказала практичний психолог Рівненського центру ПТО ДСЗ Оксана Кондратюк-Якимець. – Єдиного підходу у взаємодії з такими категоріями здобувачів освіти, на жаль, не існує, тому ми усі маємо проходити цей складний шлях, здобуваючи досвід зі всіх можливих джерел. Такі зустрічі надзвичайно важливі, адже дають розуміння у підборі ефективних прийомів комунікації з учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни.

В ході сьогоднішньої зустрічі ми здобули частину надзвичайно цінного досвіду, – прокоментувала вихователь Ірина Гарнага. – Тому й надалі в планах плануємо запрошувати провідних фахівців у сфері ментального здоров’я та спеціалістів, дотичних до адаптації та соціалізації учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни

Більше інформації про формування груп та умови навчання – на офіційному сайті   https://www.cpto.rv.ua

Контакти закладу освіти: 0362-68-37-95, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua,
а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube
З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,
aбо за телефоном +38096-539-53-59.

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6787915
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2976
2748
16879
6746389
95793
105507
6787915

Ваш IP: 3.138.170.21
На сервері час : 2024-07-27 18:03:16
return_links(3); ?>