Про психологічну допомогу учасникам бойових дій та їх навчання професіям у ІТ-сфері

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

Минулого тижня відбувся ІІІ Регіональний форум на тему «ІТ-освіта в умовах сьогодення». Його організаторами були Департамент освіти і науки ОВА, Рівненський державний гуманітарний університет, ГС «Рівне ІТ-Освіта», Волинське регіональне управління Укрсиббанку та відділення Укрсиббанку у м.Рівне. Мета форуму – напрацювати алгоритм для адаптації учасників бойових дій до умов мирного життя через нову професію у сфері ІТ-технологій. Захід був побудований у формі панельних дискусій і поділений на три блоки. Піднімалися питання взаємодії закладів освіти та бізнесу Рівненщини в умовах сьогодення, було представлено цифрову екосистему професійного розвитку ветеранів в умовах воєнного й післявоєнного стану, питання розвитку ІТ-освіти, банківських та ІТ-послуг для підтримки ветеранів..

На захід прибули представники Рівненського державного гуманітарного університету, ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України», Рівненського міського Палацу дітей та молоді, компанії MVCOM, Центрального інституту післядипломної освіти Університету менеджменту освіти НАПН України, Рівненської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану, ГО «Ветеранське братерство» та ГО «Ветеранський простір».

Також у числі запрошених на захід прибула заступник директора Рівненського центру ПТО ДСЗ із методичної роботи Оксана Зигалова, яка розповіла присутнім про готовність освітнього закладу до роботи з учасниками бойових дій.

–Рівненський центр ПТО ДСЗ – заклад освіти для дорослих, який працює понад 32 роки. Наші клієнти – зареєстровані безробітні, громадяни, які бажають навчатися за власні кошти чи за ваучером, внутрішньо-переміщені особи, роботодавці. Сьогодні наш освітній заклад перебуває на стадії серйозної підготовки, бо очікуємо збільшення потоку комісованих учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. Тож ми вчимо своїх викладачів та майстрів виробничого навчання працювати з цією категорією населення: запрошуємо фахівців-психологів на семінари з викладацьким складом і вихователями, бо розуміємо наскільки необхідна якісна психологічна підтримка нашим захисникам..

Здобувач освіти може здійснити вибір з 52 професій або 140 програм підвищення кваліфікації з переліку, сформованого Державним центром зайнятості та розміщеного на його офіційному веб-сайті. Для зручності наших слухачів професійне навчання здійснюється за очною (денною, вечірньою), дистанційною, дуальною формами або шляхом їх поєднання. Строк навчання не перевищує 6 місяців. Навчання за професіями, визначеними переліком, сформованим Державним центром зайнятості для здобувачів освіти є безоплатним (за кошти Фонду державного соціального страхування України на випадок безробіття), як і проживання у комфортабельному гуртожитку готельного типу. Якщо для такої людини потрібен супроводжуючий, то його проживання також є безкоштовне. За результатами професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за робітничими професіями здобувачі освіти отримують свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації. Інформація про надання нашим центром освітніх послуг буде поширюватися через ЦНАПи

Якщо говорити про професії у сфері ІТ-технологій, то Рівненський центр ПТО ДСЗ розробив широкий перелік освітніх програм – створення тривимірної графіки у програмі AUTODESK 3DS, практичний веб-дизайн: проектування, створення та супроводження веб-вузла, розробка web-додатків засобами Java. Ми вчимо операторів інформаційно-комунікаційних мереж, операторів з обробки інформації та пропонуємо підвищити кваліфікацію за напрямом «Основи роботи з програмами комп’ютерної графіки Archicad, Autocad» та ін.

Хочу звернути увагу присутніх, що роботодавцю та й особам, які бажають оволодіти новою професією не стільки важливі повні професійні кваліфікації, скільки часткові або вміння виконувати ті чи інші роботи. Це стосується і сфери ІТ: не обов’язково бути програмістом широкого профілю, ми маємо орієнтуватися на трудові функції.

Подача інформації має йти грамотно. У цьому напрямку корисною була інформація представників Центрального інституту післядипломної освіти Університету менеджменту освіти НАПН України, які напрацювали надзвичайно великий об’єм роботи у напрямку розвитку інформаційних технологій в освіті. Ми також рухаємося у цьому напрямку: навчили своїх викладачів впроваджувати графічні планшети у дистанційне навчання, тож, користуючись можливістю, одночасно хочу прорекламувати 40-годинний курс навчання роботи на графічних планшетах.

Крім послуг у сфері ІТ ми пропонуємо учасникам бойових дій також курси, які допоможуть розпочати власний бізнес. Адже сьогодні успішно працює урядова програма «Власна справа», тож написавши і успішно захистивши бізнес план, учасник може отримати від держави до 250 тис. грн. на розвиток свого бізнесу. Наш освітній заклад оперативно розробив дві освітні програми, метою яких є одержання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Це – триденний курс «Написання бізнес-плану на отримання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу» та двотижневий курс «Розпочни свій бізнес: практичні аспекти роботи». Зауважте, що Рівненщина – на третьому місці в Україні за кількістю успішно захищених бізнес-планів, і в цьому велика частка роботи викладачів Рівненського центру ПТО ДСЗ. До речі, ми не тільки вчимо людей написання бізнес-планів, ми продовжуємо їх консультувати й надалі, в процесі провадження ними власного бізнесу.

Розповівши про можливості для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни оволодіти затребуваною на ринку праці професією у ІТ-сфері шляхом навчання у Рівненському центрі ПТО ДСЗ, Оксана Зигалова зокрема підняла важливу тему – відсутність злагодженості у напрямку психологічної допомоги у структурах різного типу:

- Насамперед сьогодні у цьому напрямку не узгоджені спільні дії між державними органами, приватними структурами та громадськими організаціями. На мою думку було б вірним рішенням, якби сьогоднішній форум завершився виробленням спільних пропозицій, стратегії у напрямку роботи з учасниками бойових дій. Наприклад, за які кошти готувати кризових психологів? Треба щоб нас почули на рівні Міністерств, відповідного комітету Верховної Ради, тоді буде результат. Наприклад, нині дуже актуальним є питання підготовки програм для вже практикуючих психологів у напрямку роботи з УБД. Вчора у цих же стінах це питання також звучало, а сьогодні, спілкуючись з учасниками форуму, виявилося, що над цією проблемою вже працюють у Кам’янець-Подільському університеті. Наш Центр також вносить свою лепту в напрацювання програм психологічної допомоги учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни і певні пропозиції ми направили в Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки народному депутату Соломії Бобровській. Але такі важливі питання у цьому напрямку треба акумулювати воєдино і напрацювати єдині рекомендації і програми.

Більше інформації про формування груп та умови навчання – на офіційному сайті   https://www.cpto.rv.ua

Контакти закладу освіти: 0362-68-37-95, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua,
а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube
З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,
aбо за телефоном +38096-539-53-59.

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6786400
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1461
2748
15364
6746389
94278
105507
6786400

Ваш IP: 18.223.213.177
На сервері час : 2024-07-27 07:39:32
return_links(3); ?>