Творець вишуканого мережива з металу

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

Гощанське навчальне відділення Рівненського центру ПТО ДСЗ відоме на весь західний регіон тим, що тут взялися відновлювати давні українські ремесла – ковальство, лозоплетіння, бондарство.

Мешканця Горлівки Павла Марченка давно заворожували вироби, що виходили з-під ковальського молота: чи то дивне мереживо металевих воріт, чи ексклюзивні ковані меблі чи на диво пластичні скульптури з металу. Вогонь вдихав життя у холодний метал і трансформував його у надзвичайну красу. Й так захотілося чоловіку самому оволодіти цим древнім ремеслом, що проїхав через усю Україну, щоб стати учнем відомого не тільки на Рівненщині, а й за кордоном, майстра ковальської справи Сергія Торулі.

– Минуло майже десять років з тих пір, як ковальство стало моєю професією,напрацьований достатній багаж знань, навичок – вже сам вчу учнів, але завжди із вдячністю згадую уроки свого вчителя - майстра виробничого навчання Гощанського навчального відділення Сергія Михайловича Торулю й донині не втрачаю з ним контактів, – розповідає Павло Марченко. – Не бачу іншої людини на його місці. Для нього ковальство – свята справа, він живе нею і щедро ділиться своїми знаннями й досвідом зі слухачами.

Сім місяців у Гощанському навчальному відділенні промайнули, мов одна мить. По закінченні курсів Пало якийсь час працював ковалем у Рівному на приватному підприємстві ВТФ «Вільха», що спеціалізується на виготовленні виробів з дерева, металу. Але молодому ковалю не сподобалася щоденна рутинна праця, як то кажуть, не вистачало кисню. Хотілося створювати унікальні речі, подібні до тих, що виходили з-під рук його талановитого вчителя. Подався до Польщі, де знайшов роботу у кузні, бо в іншій професії себе просто не уявляв. Там для себе відкрив прогресивну методу роботи з металом – без використовування зварювання.

– Цю методу в Україні майже не застосовують, бо тут збіглися воєдино кілька суттєвих аспектів – цінова політика, відсутність майстрів, більші затрати по ресурсах і часові, – ділиться враженнями Павло Юрійович. – Але ця метода варта застосування, бо речі виглядають естетичніше.

Свою долю Павло Марченко зустрів в 2014 році в Івано-Франківську, куди поїхав на фестиваль ковалів, а в 2019 – одружився і перебрався до своєї другої половинки. Перші два роки, як сам говорить, працював «на дядю» – у приватній кузні. А потім зрозумів, що найбільшу волю можна отримати тоді, коли працюєш на себе, розраховуєш тільки на свій потенціал.

– Тож відкрив власну кузню, яку назвав «Кузня-майстерня «Metal-Time» і почав випускати ужиткові речі. Маю велике замовлення на металеві меблі для ресторанів, виготовляємо металеві загорожі і ворота, – розповідає Павло Марченко. – Хоч роботи багато, та на особливі речі, котрі просяться із самого серця, час завжди знаходжу. Нещодавно створив лампу, яку назвав «Вишня» і запатентував її у відповідній організації, створив цільноковану скульптуру «Квітка» (за технологією без зварювання). А ще у моїй кузні виготовляють елегантні столи, які мають скляну поверхню та металеву основу, виконану теж без зварювання. На «Ігри нескорених», що відбулись минулого року в Гаазі, ми виготовили для нашої команди мілітарі коїни. Маю ще чимало цікавих неординарних задумок.

Павло Марченко не лише працює як приватний підприємець – він активно займається волонтерською роботою. Навесні минулого року німецька благодійна організація «Cadus» купила і пригнала до Івано-Франківська автобус «Мерседес», щоб його переобладнали на реанімобіль. І герой нашої розповіді взявся за цю роботу. Нині цей реанімобіль на колесах, де встановлено за волонтерські кошти дефібрилятор, апарат штучної вентиляції легень, пульсоксиметри та інші медичні апарати, що стабілізують стан пораненого, рятує життя наших воїнів. Реанімобіль може одночасно вивезти четверо лежачих важкопоранених та десять сидячих. Як розповідали самі медики, які працюють на цьому реанімобілі, лише за перші  пів року роботи вдалося врятувати життя понад 1200 поранених воїнів, а  пробіг авто складав майже 30 тисяч кілометрів.

– Той, хто обрав професію коваля залишиться вірним їй на усе життя. Це – як любов з першого погляду, – говорить Павло Марченко. – Бо в ній щасливо поєдналися можливість власноруч творити красу у металі, відчуття фінансової незалежності й визнання клієнтів.

Більше інформації про формування груп та умови навчання – на офіційному сайті   https://www.cpto.rv.ua

Контакти закладу освіти: 0362-68-37-95, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua,
а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube
З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,
aбо за телефоном +38096-539-53-59.

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6786666
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1727
2748
15630
6746389
94544
105507
6786666

Ваш IP: 18.118.24.3
На сервері час : 2024-07-27 09:11:14
return_links(3); ?>