Подолання гендерних стереотипів починається з конкретних справ

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

Історії успіху

stroitelnaya smeta Нині ми є свідками успішного подолання гендерних стереотипів у визначенні жінок на професійній ниві. Жінки стають кваліфікованими зварювальниками, водіями вантажівок, верстатницями, операторами газових котелень та ін.

Героїня нашої розповіді – Ольга Романюк – жителька Нововолинська. Працювала продавцем продовольчих товарів, офіціантом. І, раптом, – верстатник деревообробних верстатів, нині на рівні з чоловіками працює на ТОВ «ІДЕАЛЛ», яке займається виготовленням дерев’яних фрезерованих плит.

stroitelnaya smeta

Шлях у професію для Ольги Романюк почався банально – діти росли і треба було заробляти на родину. Почула, що потрібні верстатники на ВМК-Україна (м.Нововолинськ), переконала кадровиків, що у неї руки – обидві праві і ростуть правильно й була прийнята на роботу. Спочатку була учнем, із неабияким завзяттям вчилася азів зовсім нової для неї професії. І невдовзі зрозуміла, що їй подобається все: і гул верстата, і запах стружки, а, головне, заробітна плата.

stroitelnaya smeta Правда, за якийсь час життя внесло свої корективи: за сімейними обставинами жінка розрахувалася з підприємства і поїхала на тривалі заробітки за кордон. Згодом зрозуміла, що життя нарізно із родиною не окупається ніякими грошима. Повернулася додому і почала цілеспрямовано шукати роботи саме верстатника деревообробних верстатів. І така знайшлася. Правда, за умови, що Ольга здобуде серйозні знання, отримавши професійну освіту. У службі зайнятості її скерували на навчання в Олександрійське навчальне відділення Рівненського центру ПТО ДСЗ. В групі вона була єдиною жінкою, але її характер і наполегливість довели, що вона ні у теоретичних знаннях,  ні у практичних навичках від слухачів-чоловіків не відставала.

stroitelnaya smeta– Як домашні поставилися до того, що ви збираєтеся вчитися новій професії?.

Ольга усміхається:
- Нормально поставилися. Тим більше, що навчання проходило за дуальною формою і у максимально стислі терміни – всього два місяці. Треба сказати, що із усіма тимчасовими викликами моя родина чудово справилася. Нині я маю свідоцтво державного зразка, котре підтверджує, що за професією я – верстатник деревообробних верстатів 3 розряду, працюю у дружному колективі на ТОВ «ІДЕАЛЛ», робота приносить мені моральне і матеріальне задоволення.

stroitelnaya smetaПриклад Ольги Романюк із Нововолинська нині явище не поодиноке. У травні слухачка Олександрійського навчального відділення Рівненського центру ПТО ДСЗ Марія Ярова вивчилася на водія автотранспортних засобів категорії «С», тобто має право керувати вантажівкою.  А зараз дві слухачки цього відділення –  це ВПО з Луганщини Наталія Шульц та жителька Рівненщини Наталія Лакіза – опановують професію електрозварника ручного зварювання 2 розряду.

- Я навчаюся на електрозварювальницю, бо це – творча професія. А взагалі-то, маючи такі цінні навички, планую розвивати власну справу, – сказала Наталія Лакіза, коли її запитали, чому свій вибір зупинила на цій професії.

Так наші україночки успішно долають гендерні стереотипи і борються за свої права та рівні можливості в різних сферах життя, зокрема у працевлаштуванні. Закликати до розширення можливостей для жінок у всіх сферах життя можна по-різному. Ці жінки почали з конкретних справ – заступивши на робочих місцях, призваних на війну чоловіків, кожна робить свій посильний вклад у нашу Перемогу.

Більше інформації про формування груп та умови навчання – на офіційному сайті   https://www.cpto.rv.ua

Контакти закладу освіти: 0362 68 37 95, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua, а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube

З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,

aбо за телефоном +38096 539 53 59.

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6514665
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
314
4465
6598
6487465
21905
94288
6514665

Ваш IP: 3.128.94.171
На сервері час : 2024-05-08 01:38:00
return_links(3); ?>