Як розпакувати «тривожну валізку» і почати життя з чистого листка

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

Треба зрозуміти стан людини, котра змушена була у зв’язку із війною залишити  свій дім, роботу, друзів, рідне місто і із однією валізкою, а часто і без неї, має будувати своє життя з нуля на новому місці. Психологічний стан такої особи дуже складний, адже колишній дім і середовище проживання представляли не тільки фізичні зручності, а й емоційну опору, а нині ця опора втрачена. Розгубленість і стрес у цій ситуації часто помножуються на втрату улюбленої роботи. Щоб ВПО успішно подолали цей стан редакція газети «7 днів» організувала зустріч, на якій заступник директора Рівненського центру ПТО ДСЗ Оксана Зигалова презентувала широкий спектр послуг освітнього закладу, психологиня благодійного фонду «Рокада», кандидат психологічних наук, доцент Олена Ставицька запропонувала як варіант виходу із стресового стану для ВПО –  це «розпакувати валізу» і почати сприймати сьогодення, а спеціаліст з ігропрактик та ігротехнік Ольга Гнатьєва запросила присутніх на заняття Академії фінансової грамотності, щоб прийняти вірне рішення  при виборі професії.

– Життя триває і готове відкрити перед вами двері у нову професію, варто лише у ці двері постукати, – такими словами розпочала презентацію освітніх послуг заступник директора Рівненського центру ПТО ДСЗ Оксана Зигалова. – Ми – заклад освіти європейського взірця, наші навчальні програми охоплюють 12 галузей економіки, 58 ліцензованих професій, більше 140 курсів підвищення кваліфікації. Наш освітній заклад навчає слухачів за іноваційними технологіями, на сучасному обладнанні. Тож ми маємо що вам запропонувати.

Під час відео презентації Оксана Зигалова ознайомила присутніх із формами навчання: дуальною, дистанційною, очною, індивідуальною. Розповіла про можливість безоплатного навчання на підставі ваучера.

  – Наш заклад освіти підтримує тісні зв’язки із роботодавцями і дуальна форма нині –
одна із прогресивних, адже це навчання, що враховує потреби роботодавця і у 98% гарантує працевлаштування нашого слухача. А це – головна мета РЦПТО, – звернулася до присутніх Оксана Миколаївна. – Теорію і основи практики ми даємо у стінах закладу освіти, а вже під час виробничого навчання і виробничої практики на конкретному підприємстві слухача вчать працювати на існуючому обладнанні. Людина контактує із майбутніми колегами, адаптується до умов роботи, дізнається про оплату праці. У кінцевому результаті роботодавець отримує кваліфікованого працівника, а людина – гідну роботу і заробітну плату. Я не перебільшую, говорячи про напрацьований алгоритм роботи із перевіреними роботодавцями. Адже наші навчальні плани створюються із врахуванням їх побажань. І все це робиться, щоб людина, котра до нас звернулася, реалізувала себе як фахівець.

Оксана Зигалова розповіла, що в стінах освітнього закладу бажаючі можуть опанувати професії, пов’язані з ІТ-технологіями, пройти перепідготовку чи підвищити свою професійну кваліфікацію за отриманою раніше професією. Якщо, наприклад, особа має навики роботи електрозварника, але не має документа про відповідну освіту, що суттєво ускладнює офіційне працевлаштування, або бажає підвищити розряд, то вона може звернутися у Кваліфікаційний центр Рівненського ПТО ДСЗ. Впродовж двох днів комісія з оцінювання встановлює рівень наявної професійної кваліфікації слухача. За результатами успішного оцінювання видається Сертифікат, який  є підставою для подальшого офіційного працевлаштування.

Розповідаючи присутнім, що освітній заклад завжди йде в ногу із викликами, які «дарує» нам сьогодення, заступник директора Рівненського ПТО ДСЗ проанонсувала новий напрям з підвищення кваліфікації для отримання нових/додаткових компетентностей з курсу «Надання домедичної допомоги  постраждалим в умовах воєнного часу». А також вона зупинилася на подоланні  так званих гендерних стереотипів нашими україночками.

– Нині дві жінки, до речі, одна із них ВПО із Луганщини, навчаються в Олександрійському навчальному відділенні на електрозварників ручного зварювання, – сказала Оксана Зигалова. – Серед наших випускниць є водії вантажівок, верстатниці деревообробних верстатів, оператори котелень. І навіть одна жінка свого часу вчилася за професією коваль ручного кування.

Після презентації, яка зацікавила усіх присутніх, учасники заходу активно спілкувалися із заступником директора Рівненського центру ПТО ДСЗ Оксаною Зигаловою. Зокрема, ВПО із Слов’янська Наталія Лісняк, котра приїхала до Рівного у перші місяці повномасштабного вторгнення і нині працює медичною сестрою у міській лікарні, цікавилася можливістю опанувати ІТ-професію, щоб мати джерело додаткового доходу.

 

До речі буде сказати, що майже двісті внутрішньо переміщених осіб протягом минулого року здобули нову професію, пройшли перепідготовку та підвищили кваліфікацію на базі навчальних відділень Рівненського центру ПТО ДСЗ. Так підтримка ВПО освітнім закладом сприяє тому, що переселенці поступово починають «розпаковувати тривожні валізи» і приймати майбутнє. Подібний підхід до вирішення питання інтеграції людей, у яких війна відібрала все, є важливим етапом в створенні  цілісного суспільства.

 

  Більше інформації про формування груп та умови навчання – на офіційному сайті   https://www.cpto.rv.ua

Контакти закладу освіти: 0362-68-37-95, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua,
а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube
З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,
aбо за телефоном +380442449504.

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6497273
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
2179
2334
9807
6466835
4513
94288
6497273

Ваш IP: 18.191.84.32
На сервері час : 2024-05-02 16:27:18
return_links(3); ?>