Слухачка курсу «Надання домедичної допомоги» та викладач Рівненського центру ПТО ДСЗ допомогли людині з інфарктом

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

stroitelnaya smeta Слухачка Рівненського центру ПТО ДСЗ Ольга Ніколайчук того дня добиралася на заняття тролейбусом, коли чоловік пенсійного віку, який стояв поруч, раптово почав падати. Пасажири, – хто розгубився, хто злякався, а хтось нічого не зрозумів, – не зрушили з місця, немов заціпеніли. Першою на допомогу людині, котра втратила свідомість, кинулася Оля. Потім з другого кінця тролейбуса їй на допомогу прийшла ще одна жінка. Як з’ясувалося пізніше, це була викладач Рівненського центру ПТО ДСЗ Валентина Балацька. Спільними зусиллями чоловіка підняли і всадили у крісло. Чоловік то втрачав свідомість, то приходив до тями і було видно, що якнайшвидше потребує допомоги медиків.

stroitelnaya smeta– Ми почали гукати кондуктору, щоб зупинили тролейбус, бо треба людину винести з транспорту і викликати швидку, – розповідає Оля Ніколайчук. – А в пам’яті одразу почали спливати рекомендації інструкторів з домедичної допомоги. Тим більше, що день перед тим, наша група закінчила ці заняття.

– – Ми побачили усі ознаки інфаркту, тож розуміли наскільки важливо, щоб пенсіонер реагував на наші слова і докладали усіх зусиль, щоб він не втрачав з нами зв’язок, – до розмови долучається викладач Рівненського центру ПТО ДСЗ Валентина Балацька. – Навики з надання домедичної допомоги я отримала на початку війни, навчаючись на курсах у одній із громадських організацій. І відтоді у моїй сумочці завжди є турнікет, рукавички і маска.

На зупинці «Ринок» чоловік з числа пасажирів допоміг жінкам вивести людину на тротуар. Рятівниці одразу викликали швидку і в очікуванні медиків надавали посильну домедичну допомогу.

stroitelnaya smeta– Дуже важливо до приїзду швидкої підтримувати з потерпілим контакт, переконатися, що у його дихальних шляхах немає сторонніх предметів, дізнатися, які у нього були проблеми зі здоров’ям щоб, викликаючи медиків, можна було їх зорієнтувати до кого вони їдуть. У цьому випадку виявилося, що пенсіонер вже пережив інфаркт та інсульт. За десять хвилин приїхала швидка і медики підтвердили, що у пенсіонера інфаркт, – розповідає Валентина Балацька.

Так дві особи, які у різний час здобули навички з надання домедичної допомоги, врятували людину, котра знаходилася у критичному стані. І обидві наголосили, що кожен з нас має вміти допомогти потерпілому у будь-якій ситуації. У розвинутих європейських країнах – це норма. Стабілізувати положення потерпілого чи пораненого, зупинити кровотечу, повернути людину до свідомості чи провести серцево-легеневої реанімацію там вчать учнів шкіл. Це – ознака цивілізованого суспільства.

Опанувати такі необхідні навики вам допоможе Рівненський центр ПТО ДСЗ, який спільно з Центром готовності цивільних м. Рівне Благодійного фонду Сергія Притули підготував інтенсивний курс для цивільного населення «Надання домедичної допомоги  постраждалим в умовах воєнного часу». В програмі інтенсивного 40-годинного курсу слухачі опанують базові знання з правил надання домедичної допомоги при невідкладних станах, допомоги при кровотечах, забезпечення прохідності дихальних шляхів, надання допомоги при втраті свідомості, проведення серцево-легеневої реанімації, надання допомоги при травмах, опіках, обмороженнях, навчаться надавати домедичну допомогу при болях у животі, опанують основи побутової токсикології та психологічні особливості  комунікації з особами, які постраждали від війни. Навчання передбачає практичне відпрацювання теоретичних знань на манекенах (навички надання серцево-легеневої реанімації та тампонування ран), учбовому дефібриляторі та турнікетах для зупинки кровотечі. Понад 85% часу, виділеного на навчання, йде на відпрацювання практичних навичок!

– Нині в Україні ніде немає безпечного місця, бо точиться війна і «прилетіти» може скрізь. Ти можеш потрапити в аварію, або в тебе просто «прихопить» серце, – говорить Валентина Балацька. – Сьогодні ти пройшов повз того, хто потребував порятунку, бо подумав, можливо чоловік випив зайвого, тож не варто зупинятися біля нього. А завтра біда може трапитися з тобою. І добре, коли хтось знаючий і милосердний в ту мить опиниться поруч. А якщо ні?

1 лютого на базі Рівненського центру ПТО ДСЗ стартує наступна група з підвищення кваліфікації для отримання нових/додаткових компетентностей з курсу «Надання домедичної допомоги постраждалим в умовах воєнного часу». Запрошуємо на навчання! Стань ангелом-рятівником!

Більше інформації про формування груп та умови навчання – на офіційному сайті   https://www.cpto.rv.ua

 Контакти закладу освіти:+38 063-325-64-47, ел.пошта cpto@cpto.rv.ua, а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube

З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,

aбо за телефоном +380442449504.

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6490982
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
663
2853
3516
6466835
92510
69298
6490982

Ваш IP: 3.16.212.99
На сервері час : 2024-04-30 04:20:35
return_links(3); ?>