Виклики сучасності згладжують гендерні кордони в професійному плані

Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!

stroitelnaya smeta

На початку 90-х спостерігався справжній «бум» у здобуванні населенням вищої освіти. Як показало життя, більше половини усіх дипломів так і не згодилися їх власникам. Натомість, в усі часи, а сьогодні – особливо, затребуваними були і залишаються саме робітничі професії. І у Рівненському центрі ПТО ДСЗ нині активно виправляють «освітні перекоси» 90-х, готуючи фахівців затребуваних на ринку праці робітничих професій.

Заступник директора РЦПТО з методичної роботи Оксана Зигалова розповіла про пріорети при виборі професії через службу зайнятості :

stroitelnaya smeta– Картина на ринку праці і у сфері професійно-технічної освіти змінилася з початком повномасштабного вторгнення. Чоловіки захищають кордони країни, а жінки заступають їх на робочих місяцях. За останні два роки у Рівненському центрі ПТО ДСЗ пройшли навчання, перепідготовку чи підвищення кваліфікації понад 14 тисяч осіб, з них близько 2 тисяч – за власні кошти чи кошти роботодавця. 70% наших слухачів нині – жінки. Ми спостерігаємо поступове згладжування так званих гендерних кордонів в обранні професії. Наприклад, не так давно в Олександрійському навчальному відділені дві жінки навчалися за професією «Електрозварник ручного зварювання 2 розряду». stroitelnaya smetaСеред наших випускників є жінки-верстатники деревообробних верстатів, фахівці ІТ-сфери. Є приклад, коли жінки отримували права водія категорії С, тракториста. Нині вже друга жінка в історії Гощанського навчального відділення опановує професію коваля. Чому це відбувається? Тому що прогрес не стоїть на місці і технологічий процес у так званих чоловічих професіях суттєво полегшився. Тому жінки фізично можуть витримувати ці навантаження

Слухачка Гощанського навчального відділення Тетяна Поліщук, що нині вчиться на коваля, раніше працювала заготівельником молока, продавцем у магазині. Проживає у селі Бочаниця Гощанської ОТГ. stroitelnaya smetaЯк звичайна сільська жінка, порається на городах, вирощуючи врожай, доглядає живність у хліві, виховує двох дітей і дає лад у своїй хаті. Голова сімейства нині на фронті. Тож усі клопоти – на її плечах. Проте не в характері жінки жалітися, адже зараз, у час війни, треба заміщувати чоловіків у тилу. Тож вирішила спробувати себе у новій професії і говорить, що їй вона подобається, у майбутнє дивиться із оптимізмом. А як інакше? Адже їй стільки треба зробити біля власної хати, яку недавно почали будувати, ну хоча б людський паркан і браму. Та й у побутових дрібницях знайде, де використати набуті навички.

stroitelnaya smeta– Чому саме професія коваля? А кажуть, що треба спробувати, щоб потім не шкодувати. Була зареєстрована як безробітна у службі зайнятості, передивлялася вакансії. Але чітко знала, що саме хочу і попросилася на навчання за професією «Коваль ручного кування». Не шкодую, бо майстер виробничого навчання Сергій Торуля дуже чітко і дохідливо усе пояснює. З боку працівників навчального відділення – дуже хороше ставлення. Полюбила практичні заняття у майстерні. Приємно відчувати, що ти можеш зробити елемент до кованого виробу із розжареного прута арматури. А перші мої вироби – скоби для ЗСУ.

stroitelnaya smeta– Рівненський центр ПТО ДСЗ є успішним закладом освіти для дорослих, – говорить директор центру Наталія Бура. – Наші викладачі і майстри виробничого навчання є андрагогами, які у повній мірі володіють професійними компетентностями для надання освіти дорослим з урахуванням їхніх вікових, освітніх, професійних, особистісних характеристик та мотивацій. Маючи великий досвід у навчанні дорослих, вони вміють знаходити індивідуальні підходи до слухачів, що позитивно відображається на реалізації особистості. Без перебільшення скажу, що вони дарують людям майбутнє і надію.

Увага! Наступна група за професією «Коваль ручного кування» стартує 9 квітня. Термін навчання – 5 місяців. Чекаємо саме на тебе!

Більше інформації про формування груп та умови навчання

– на офіційному сайті   https://cpto.rv.ua

 Контакти закладу освіти: +38 063-325-64-47, ел.пошта: cpto@cpto.rv.ua,

а також у   Telegram  Instagram  Facebook  YouTube

З питань реєстрації та направлення на професійне навчання звертайтеся до найближчого підрозділу служби зайнятості Рівненської області ,

в Telegram https://t.me/PidtrimkaDcz16Rivne 

aбо за телефоном +380442449504

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6486810
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
470
6681
19974
6436083
88338
69298
6486810

Ваш IP: 18.117.216.36
На сервері час : 2024-04-28 13:11:03
return_links(3); ?>