Фах кухаря залишається незмінно популярним серед безробітних, які здобувають нову професію в стінах РЦПТО. Це ремесло, одне з найдавніших, затребуване завжди, оскільки смачно поїсти люблять більшість людей. Третього лютого майстер виробничого навчання Наталя Тис випустила чергову групу кухарів, кожним з яких вона пишається. За оцінками майстра, усі вони можуть стати висококласними фахівцями, попри те, що у групі зібралися люди дуже різного віку, підготовки та життєвого досвіду.
Святослав Лібега зі Здолбунова за своє життя спробував багато видів діяльності. Дванадцять років працював на залізниці помічником машиніста, потім внаслідок проблем зі здоров’ям вимушений був два роки лікуватися. Згодом ще десять років пропрацював на Здолбунівському ЦШК, паралельно розгортаючи бізнес – підприємство з виробництва цементних парканів, піноблоків, бруківки. Цей бізнес чоловік ділив з другом, пізніше, через розходження у баченні розвитку справи, довелося попрощатися. Святослав все почав з нуля, організувавши підприємство з ремонту електромоторів разом з дружиною. За кілька років бізнес почав приносити стабільні доходи, проте драматичні події в родині призвели до того, що чоловік знову втратив все.
Ставши на облік в центр зайнятості, досить швидко вирішив іти навчатися, адже ще нещодавно успішний бізнесмен не вважав гідним жити на соціальну допомогу. Та й нове заняття мало б відволікти від важких спогадів, тим більше, що навчатися вирішив на кухаря, оскільки це заняття усе життя було улюбленим хобі.
Святослав зізнається, що ідучи до навчального закладу служби зайнятості мав безліч сумнівів, проте побачене тут перевершило будь-які сподівання. Вражений матеріально-технічним забезпеченням, професійним рівнем викладачів і майстрів, дуже задоволений результатом. Вже під час навчання почав приглядатися до старої пекарні, яку саме виставили на продаж – планував відкрити піцерію. Тим більше, що завжди мріяв навчитися випікати «правильну» піцу – у справжній печі, яку, до речі, планує скласти своїми руками. Разом із приятелем написав бізнес – план, нині розглядає варіанти залучення інвестицій. А поки що знайшов роботу у невеличкому кафе, де клієнтам пропонують справжню домашню кухню. Тож запропонував кваліфікаційній комісії для оцінювання домашню ковбасу і соус-хрін.
Олексій Войтюк з Хмельниччини приїхав на навчання не випадково. Хлопець завжди мріяв стати кухарем. Він зізнається:
- Сам я живу в селі, де є лише одне підприємство і два кафе. Проте у майбутньому бачу себе шеф-кухарем елітного ресторану. А коли людина має мету, мрію – ніщо не може її зупинити. Тим більше – для кухаря завжди знайдеться робота, є можливості професійного зростання, отримання вищих розрядів, досягнення намічених вершин. Тому приїхав до Рівного із великою надією опанувати основи фаху, вивчити європейську та українську кухні. Дуже вдячний за можливість навчитися швидко та за рахунок державних коштів, адже без зайвої втрати часу отримав свідоцтво державного зразка. Практику проходив у кафе підприємства, яке функціонує у нашому селі. Його директор Сергій Іващук особисто переймався моєю долею, спостерігав за мною під час проходження практики. Побачивши, що дійсно дуже стараюся, налаштований на результат, на те, щоб стати висококласним фахівцем, зробив мені протекцію у київському ресторані Лаунж Кафе «Перлина». Так я зміг попрацювати у висококласному закладі, який, до того ж, має в меню найпопулярніші страви японської, італійської, французької, скандинавської, української, російської кухонь. Сподобалося усе, особливо ставлення керівництва, колег. Колектив ресторану – переважно мої однолітки, з радістю навчали мене, показували прийоми, тонкощі технологій, відтінки рецептур. Працюючи там, зрозумів, наскільки професія кухаря є відповідальною, якої майстерності потребує. Мрію навчитися готувати їх фірмову страву – «Фуагра під журавлиновим соусом на подушці з яблук» - це дуже смачно. А поки що запропоную кваліфікаційні комісії фірмовий салат, який я назвав «Перлина» - на знак поваги до людей, які багато чому мене навчили. Це – теплий салат зі смаженого м’яса, бекону, печериць та солодкого перцю з крутонами під медово-гірчичним соусом. Тепер мрію стати шеф-кухарем подібного ресторану.