Лютий видався справді врожайним на іспити місяцем у Рівненському ЦПТО. Бармени стали черговою групою, яка завершила навчання.
На кваліфікаційній атестації, в присутності роботодавців, випускники не лише безпомилково відповідали на запитання по теоретичній частині, але й виготовляли різноманітні коктейлі, демонстрували флейрінг – та фаєр – шоу. Такий рівень підготовки став можливим завдяки відповідальному ставленню до викладання спеціальних предметів випускника РЦПТО Володимира Відьманова. Володимир не лише повністю виконав навчальний план із слухачами, але й, як практикуючий бармен, навчив їх безлічі додаткових технік і прийомів.
Найвище майстерність викладача оцінив Сергій Іщук зі Славути. Хлопець розповідає:
- Після завершення школи дуже хотів стати військовим. Навіть вступав до військової академії імені Петра Сагайдачного у Львові, але забракло одного балу до вступу. Намагався потрапити до морфлоту, але й тут не вийшло, може на краще. Зрештою, оскільки прагнув скоріше стати незалежним від батьків, пішов працювати дистриб’ютором до косметичної компанії «Брізар». Це не дуже проста робота, проте мені подобалося, я люблю спілкуватися. Якось, зайшовши в кафе до подружки на каву, на її прохання став за барну стійку. Несподівано зрозумів, що робота бармена дуже подобається, адже тут я міг би спілкуватися з різними людьми, а також забезпечувати їм приємний відпочинок завдяки майстерності бармена. Тому, коли ставши на облік в центр зайнятості, побачив можливість навчатися, одразу зголосився.
Тут зустрів Володимира Відьманова і «захворів» остаточно, адже флейрінг і фаєр-шоу просто заворожують. Почав тренуватися, жонглювати пляшками, шейкерами. Навіть коли приїздив додому, не припиняв тренуватися жодного дня. Навіть розбив мамі дві люстри і вікно (сміється). Але сьогодні гордий тим, що зміг на іспиті продемонстрували флейрінг досить високого класу.
Виробничу практику проходив у арт-кав’ярні «Сальвадор Далі», куди мене порекомендував Володимир. Пишаюся тим, що нині цей заклад презентує мій авторський коктейль – «Аполінарія». Його ми придумали із напарницею по зміні, і нині він дуже популярний серед відвідувачів кафе. До складу напою входять шампанське, м’ятний сироп, лимонний сік, лікер «Трипл-сек». Я люблю оригінальні рецепти, і варіанти оформлення. Сьогодні, наприклад, приготував піноколаду, яка подається у свіжому ананасі.
Працювати, до речі, залишаюся в Рівному, в кав’ярні «Сальвадор Далі». Найближчим часом планую взяти участь у чемпіонаті серед барменів-непрофесіоналів, і, звісно, перемогти. А насправді моя найзаповітніша мрія на сьогодні – перевершити у майстерності Володимира Відьманова. Якщо мені це вдасться, вважатиму, що готовий до роботи в престижних закладах України або Європи. Мрію про відкриття власного бару, адже можна і утримувати заклад і виконувати замовлення клієнтів з усієї України, зараз це можливо і так працюють багато «зірок».
До речі, перший крок до «зіркового статусу» Сергій вже зробив: разом із колегою по групі Андрієм Ярусем отримав від заступника з навчально-виробничої роботи Руслани Бодренко статуетку-відзнаку «кращий випускник».