У п’ятницю, 16 травня у Рівненському ЦПТО на базі навчального відділення з підготовки фахівців сфери туризму, готельного господарства та ресторанної справи відбувся аукціон-презентація професійних навичок слухачів за професіями «офіціант» і «бармен». Ця інноваційна форма презентації, запропонована заступником директора з навчально-виробничої роботи Русланою Бодренко, застосовується вперше. Її метою є демонстрація слухачами потенційним роботодавцям власного рівня професійно-практичної підготовки перед виходом на виробничу практику. Цього разу представники дванадцятьох закладів індустрії гостинності Рівного відвідали урок виробничого навчання, на якому змогли оцінити рівень підготовки офіціантів і барменів.
Розпочали презентацію офіціанти, які у форматі театралізованого дійства демонстрували, яким чином сервірувати стіл, зустрічати та обслуговувати клієнтів, вирішувати спірні моменти. Кожен з них представився і презентував окремі навички.
Бармени прийняли естафету і вразили гостей навчального закладу різноманітними коктейлями, кожен з яких був приготований за ексклюзивним, непоширеним рецептом. Справжньою прикрасою заходу стало приготування палаючого коктейлю, куштувати який необхідно за спеціальною процедурою. Бракераж цього коктейлю проводили представники кафе «Райський сад» і «Каштан». Вони одразу ж запропонували авторам укласти угоду на проходження виробничої практики із перспективою можливого працевлаштування. Загалом майже усі слухачі за результатами аукціону-презентації уклали угоди про проходження практики із провідними закладами індустрії гостинності міста.
Другою частиною презентації стала кваліфікаційна атестація слухачів за професією «кухар». Гості могли оцінити кваліфікаційні вироби випускників, покуштувати їх і зробити пропозиції про працевлаштування одразу на іспиті. За результатами дегустації і презентації власних навиків кваліфікаційна комісія визначила двох кращих випускників. Ними стали Анатолій Козелок і Наталія Писарчук. Вони отримали статуетки-відзнаки «Кращий випускник» та пропозиції про співбесіду від роботодавців.
Анатолій Козелок погодився поділитися враженнями від навчання:
- Я приїхав на навчання з Млинова. Вибрав саме цей навчальний заклад невипадково, адже тут отримали професію кухаря мої земляки – Тарас Приступа і Максим Машлай. Максим до того ж мій однокласник. Від них почув багато гарних відгуків про РЦПТО ДСЗ, умови навчання, проживання. Та й результат вражає – і Тарас і Максим сьогодні працюють в престижних київських ресторанах. Виявилося, що шість місяців підготовки для мотивованої дорослої людини – цілком достатній термін, щоб влаштуватися за спеціальністю і пристойно заробляти.
Сьогодні я презентую кваліфікаційній комісії фірмову страву ресторану Віденський, де проходив виробничу практику: телятину по-бельгійському із чорничним соусом та печеною картоплею. Планую влаштуватися на роботу спочатку у Рівному, а потім – за ситуацією. Але вже зараз замислююся над відкриттям власного ресторану.