Профорієнтація та професійне навчання як взаємопов’язані інструменти для підвищення конкурентоспроможності безробітних у сучасних умовах

      Директор Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Ярослав Калюх нещодавно був учасником всеукраїнського дводенного семінару з питань організації профорієнтаційної роботи та професійного навчання як взаємопов’язаних інструментів для підвищення конкурентоспроможності безробітних у сучасних умовах. Семінар, у якому взяли участь начальники відділів організації профорієнтації обласних і Київського міського центрів зайнятості, а також директори центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, проходив на базі Львівського міського центру зайнятості та Львівського центру ПТО ДСЗ. Вітальним словом зібрання відкрив директор Львівського ОЦЗ Василь Барилюк, який побажав   конструктивної роботи та продуктивних дискусій.

          Начальник управління організації профнавчання та профорієнтації Державного центру зайнятості Інна Бондіні проаналізувала стан роботи державної служби зайнятості у сфері профорієнтації та профнавчання, окреслила головні проблеми й завдання на найближчий час і довгострокову перспективу. Досвідом роботи щодо орієнтації безробітних на професійне навчання в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості поділилася перший заступник директора, технолог-організатор Львівського ОЦЗ Оксана Іванчук. Роман Бубняк, директор Львівського ЦПТО ДСЗ, провів презентацію освітніх послуг свого центру.

           Олександр Калюх під час семінару презентував здобутки Рівненського ЦПТО ДСЗ у впровадженні елементів дистанційного навчання у навчально-виробничий процес.У навчальному закладі створено Ресурсний центр інформаційно-комунікаційних технологій, на базі якого і здійснюється впровадження. Протягом цього року за рекомендаціями Ради з конкурентоспроможності сфери інформаційно-комунікаційних технологій апробувалася платформа дистанційного навчання «Віртуальний університет». Уже зараз можна говорити, що цю систему можна використовувати у навчальних закладах державної служби зайнятості. Олександр Ярославович нагадав, що у лютому цього року між Рівненським ОЦЗ та Інститутом підготовки кадрів ДСЗУ було підписано договір про співробітництво саме з питань дослідження професійного навчання безробітних за дистанційними технологіями. Було розроблено декілька модулів дистанційного навчання, зокрема за професіями «оператор з обробки інформації та програмного забезпечення», «монтажник інформаційно-комунікаційного устаткування», «оператор інформаційно-комунікаційних мереж» та з предмету «Основи ринкової економіки». Ці модулі уже було застосовано під час навчання слухачів. Упроваджено також вхідне тестування за окремими професіями та напрямами, on-lineнавчання за допомогою відеоконференцзв’язку. На засіданні педагогічної ради РЦПТО ДСЗ було також прийнято рішення про вивчення та апробацію web-орієнтованої системи підтримки навчального процесу вільного доступу MOODLE, яка використовується у 197 країнах світу. Олександр Калюх запросив колег до співпраці за цим напрямом.

             Учасники семінару були присутні на захисті бізнес-планів безробітних, котрі завершили навчання за напрямом «Основи підприємницької діяльності», відкритому уроці майбутніх продавців продовольчих товарів з предмету «Техніка і механізація торговельних розрахунків», підсумковому занятті курсів цільового призначення «Технології комп’ютерної обробки інформації», взяли участь у тренінгах «Реакція на агресію: конструктивна поведінка», «Особливості роботи працівників служби зайнятості з особами, котрі постраждали внаслідок військових дій в рамках АТО, та внутрішньо переміщеними особами», практикумі «Досвід успішної професійної самореалізації осіб, котрі отримали одноразову виплату допомоги з безробіття для започаткування власної справи у сфері побутового обслуговування населення та туризму».

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6490788
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
469
2853
3322
6466835
92316
69298
6490788

Ваш IP: 3.145.186.6
На сервері час : 2024-04-30 03:08:28
return_links(3); ?>