Головні зусилля спрямовані на підвищення якості навчання задля працевлаштування безробітних

     звіт150667866і5 лютого відбулися збори трудового колективу Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (РЦПТО ДСЗ), на яких зі щорічним звітом про роботу у 2014 році виступив директор Олександр Калюх. Він проаналізував усі напрями діяльності навчального закладу, поінформував про минулорічні досягнення та окреслив пріоритети на 2015 рік.

     Зокрема, директор РЦПТО ДСЗ зазначив, що у 2014 році зросли обсяги професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних. Навчання проходили 8904 слухачі (на 2,87 відсотка більше ніж у 2013 році). Серед слухачів, крім жителів Рівненської області, - 2911 осіб із 17 інших областей України. Найбільше слухачів було із Чернігівської, Волинської, Хмельницької, Запорізької, Тернопільської та Київської областей. Крім безробітних, направлених центрами зайнятості, частина слухачів навчалися за власні кошти чи коштом роботодавців.

     Зусилля колективу були спрямовані на роботу за пріоритетними напрямами, визначеними у бізнес-плані.Завершено процедуру атестації навчального закладу та отримано свідоцтво Міністерства освіти і науки України про атестацію (загальна кількість атестованих професій – 67). Продовжено ліцензії на надання освітніх послуг за професіями, які не проходили процедури атестації. З метою розширення переліку освітніх послуг підготовлені матеріали для отримання ліцензії на дві нові професії («візажист», «робітник зеленого будівництва») та для поновлення ліцензії на професію «бондар».

     Серед найбільш популярних і затребуваних професій та напрямів підвищення кваліфікації – професії ІТ-сфери, кравець, перукар (перукар-модельєр), манікюрник, кухар, робітник фермерського господарства, водій, продавець, кондитер, бармен, адміністратор, курси цільового призначення «Комп’ютеризований бухгалтерський облік «1С: Підприємство – Бухгалтерія для України 8.2», «Практичний web-дизайн: проектування, створення та супроводження web-вузла». Організовувалось навчання за трьома укрупненими професіями: робітник фермерського господарства, майстер ресторанного обслуговування, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення. Рівень працевлаштування випускників РЦПТО ДСЗ з Рівненської області становить 86,9 відсотка.

     Велику увагу у РЦПТО ДСЗ приділяють навчанню безробітних основам підприємництва. Короткотермінові курси із захистом бізнес-планів пройшли 2202 слухачі, з них 52 відсотки – безробітні з інших областей.

     Серед пріоритетів навчального закладу - впровадження в навчально-виробничий процес інноваційних форм та методів навчання, сучасних виробничих технологій. Наприклад, з цією метою було проведено апробацію платформ дистанційного навчання «Moodle» та «Віртуальний університет», розроблено низку курсів для такої форми навчання. Підготовлено та апробовано навчальні плани та програми двох перспективних і затребуваних на ринку праці курсів підвищення кваліфікації в ІТ-сфері: «Анімація в середовищі Unity 3D» та «Створення додатків в середовищі Unity 3D на C#», навчання за якими здійснюється на сучасній матеріально-технічній базі.

     При навчанні кваліфікованих робітників за різними професіями використовується новітнє обладнання та інструменти, програмні засоби навчання, проводяться майстер-класи, зокрема, й за участю іноземних фахівців. Олександр Ярославович розповів, що значно зміцнено матеріально-технічну базу чотирьох відділень, зокрема, повністю оновлено, із врахуванням змін у технологіях, навчальні приміщення Сарненського навчального відділення, створено лабораторію для навчання тваринників та доярів в Олександрійському навчальному відділенні тощо.

     Важливим засобом поєднання теоретичного навчання і відпрацювання практичних навиків слухачів є діяльність у структурі РЦПТО ДСЗ навчальних господарств. Одне з них (у с. Олександрія Рівненського району) допомагає здійснювати підготовку кваліфікованих робітників для сільського господарства, а навчальне господарство «Тандем+» (у м. Рівне на вул. Підкови, 17-а) сприятиме якісній підготовці працівників для готельно- ресторанного бізнесу. Проводяться конкурси фахової майстерності як серед слухачів, так і серед майстрів виробничого навчання та викладачів.

     Значно поповнився банк даних підприємств, установ та організацій, що надають робочі місця для проходження слухачами РЦПТО ДСЗ виробничого навчання та практики, - у ньому тепер понад 1000 роботодавців. Роботодавці очолюють кваліфікаційні комісії, оцінюють підсумкові роботи і проекти, надають пропозиції щодо вдосконалення навчальних планів та програм, використання новітнього обладнання і технологій, через Дорадчий комітет беруть участь в управлінні навчальним закладом та стратегічному плануванні його діяльності. Це свідчить про відчутне зростання рівня підтримки центру з боку замовників робітничих кадрів. Для роботодавців організовуються семінари-презентації, майстер-класи, ознайомчі екскурсії. Так, великий резонанс мали презентації можливостей підготовки кваліфікованих кадрів роботодавцям сфери обслуговування (липень, Сарненське відділення) та аграрної галузі (листопад, Олександрійське відділення, у рамках Тижня сільськогосподарських професій).

     Створено методичне забезпечення для нових напрямів навчання, а педагогічні працівники систематично підвищують свою кваліфікацію, працює «Школа молодого педагога».

     Досягненням навчального закладу сприяло підвищення ефективності інформаційно-роз’яснювальної та профорієнтаційної роботи, використання різних сучасних форм інформування та значне розширення кола інформаційних партнерів.

       Підбивши підсумки роботи у 2014 році, Олександр Калюх окреслив пріоритети 2015 року. Серед них – поліпшення якості навчання та посилення зв’язків з роботодавцями з метою працевлаштування випускників РЦПТО ДСЗ, подальше впровадження інноваційних ефективних технологій навчання дорослих, зокрема, й дистанційних форм. Директор центру наголосив на необхідності диференційованого підходу у навчанні слухачів із соціально вразливих категорій, внутрішньо переміщених осіб, зокрема, застосуванню розроблених психологічною службою центру спеціальних програм роботи із такими слухачами, дотриманні режиму економії і фінансової дисципліни.

     Заступник директора Рівненського обласного центру зайнятості Тетяна Новорок у своєму виступі зазначила, що професійне навчання безробітних як найефективніший крок до працевлаштування – пріоритет усієї обласної служби зайнятості. Вона також звернула увагу на надання якісних послуг внутрішньо переміщеним особам, посилення психологічної допомоги, тісну взаємодію працівників РЦПТО ДСЗ та базових центрів зайнятості, а також подякувала колективу центру за наполегливу і копітку роботу.

    

 

Головне меню


Лічильник відвідувачів

6509149
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1082
3274
1082
6487465
16389
94288
6509149

Ваш IP: 3.145.151.141
На сервері час : 2024-05-06 16:09:03
return_links(3); ?>