Олександр Бовгиря із Здолбунова свій розвиток як професіонала бачить у сфері інформаційних технологій. Він навчався на факультеті прикладної математики та комп’ютерно-інтегрованих систем Національного університету водного господарства та природокористування. Має досвід роботи за фахом інженера з комп’ютерних систем та автоматики. Тому і вирішив започаткувати свій невеликий бізнес. За направленням центру зайнятості навчався на курсах підприємців-початківців у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. За словами Олександра, дуже важливо, що майбутнім підприємцям детально роз’яснюють організаційно-правові основи ведення бізнесу, знайомлять із системами оподаткування, допомагають визначити етапи організації власної справи і можливі джерела фінансування, розробити бізнес-план. Тема його бізнес-плану - «Роздрібна торгівля системами дистанційного визначення місця локації та надання послуг супутникового моніторингу транспорту». Олександр Богданович уже має деякі наробки щодо спеціальних програм і пристосувань та їх практичного застосування, формує портфель перших замовлень, продумує кроки становлення свого бізнесу. Він уже пройшов процедуру державної реєстрації як фізична особа-підприємець, а районний центр зайнятості незабаром виплатить одноразово усю належну допомогу по безробіттю. Молодий підприємець уже знає, на що витратить ці кошти, і з упевненістю дивиться у завтрашній день.
Фермерські родини Люшиних і Кіндзерських з Рівненського району та Поліщуків з Гощанщини побували в Олександрійському відділенні Рівненського центру профтехосвіти державної служби зайнятості. День відкритих дверей для них організували у рамках Тижня професій сільськогосподарської галузі.
Заступник директора РЦПТО ДСЗ з навчально-виробничої роботи Руслана Бодренко, зустрічаючи гостей та розпочинаючи презентацію освітніх послуг центру, підкреслила важливість роботи сільського трудівника і готовність навчального закладу запропонувати програми навчання як для дорослих, так і для молоді. Руслана Володимирівна за допомогою відеофільму ознайомила присутніх з професіями, які можна здобути в РЦПТО ДСЗ, напрямами підвищення кваліфікації, формами співпраці з роботодавцями, навчальною базою усіх відділень та перспективами розвитку.
В Олександрійському навчальному відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості 10 – 11 листопада провели конкурс фахової майстерності за професією «Робітник фермерського господарства». Мета конкурсу, який передбачений програмою Тижня професій сільськогосподарської галузі, – підвищення рівня професійної підготовки та майстерності слухачів, розвитку творчої активності, поглиблення знань із сучасних виробничих технологій у галузі сільського господарства згідно з державними стандартами професійно-технічної освіти.
В Олександрійському навчальному відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості 11 листопада у рамках Тижня професій сільськогосподарської галузі відбувся семінар-презентація для керівників сільгосппідприємств та управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій. Тема зібрання – «Можливості державної служби зайнятості щодо забезпечення потреби роботодавців агропромислового комплексу області у кваліфікованих працівниках».
Потенційних роботодавців ознайомили із матеріально-технічною базою відділення, яке спеціалізується на підготовці робітників для сільського господарства. Гості зацікавлено оглянули навчальні аудиторії, майстерні, лабораторії, побували у навчальній станції технічного обслуговування автомобілів, біля теплиці і пасіки, оглянули парк вантажних і легкових автомобілів та сільськогосподарської техніки з причіпними агрегатами, побували на навчальному полі.
10 листопада у Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості розпочався Тиждень професій сільськогосподарської галузі (Олександрійське навчальне відділення РЦПТО ДСЗ – с.Олександрія Рівненського району, вул. Санаторна, 26).
Метою заходів Тижня є презентація роботодавцям можливостей підготовки кваліфікованих працівників, розширення співпраці, вдосконалення навчального процесу та впровадження сучасних виробничих та навчальних технологій з аграрної галузі, підвищення престижу професій сільського господарства.
Роботодавці під час кваліфікаційної атестації оцінювали теоретичні знання і практичні навики чергової групи випускників-кухарів. А ще дегустували страви, представлені комісії, оцінюючи дотримання технології, смакові якості та презентацію.
Упродовж шести місяців під керівництвом досвідчених викладачів та майстрів виробничого навчання слухачі опановували технологію приготування їжі та основи товарознавства, вивчали устаткування підприємств харчування, організацію виробництва та обслуговування, правила гігієни і санітарії виробництва, практикувалися у веденні обліку, складанні калькуляцій та звітності. А під час виробничої практики в умовах реального виробництва пробували свої сили у приготуванні страв.