Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!
Безробітна Софія Марк за направленням Костопільського управління Рівненської філії обласного центру зайнятості протягом 2,5 місяця навчалася за професією «Бармен» 4 розряду за дистанційною технологією. Софія нещодавно закінчила загальноосвітній навчальний заклад, тож професія бармена – перша сходинка у її трудовій біографії.
На запитання чому їй захотілося здобути саме цю професію Софія Марк усміхається:
- Подобається кафе «Cofesiti», що знаходиться у Костополі: тут цікавий сучасний інтер’єр, панує затишок, тому люди люблять тут бувати. А щодо професії, то мені імпонує той особливий шарм, з яким професійний бармен виконує свою роботу, довірча атмосфера, що встановлюється між ним і відвідувачем. До речі, крім обов’язків бармена паралельно працюватиму ще й баристою. Готуватиму модні зараз так звані бульбашкові чаї або, як на них ще кажуть, – бамблчаі.
Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!
Протягом чотирьох днів на базі Рівненського ПТО ДСЗ п’ятеро слухачів навчалися за професією «Оператор безпілотного літального апарату (дрона)». Треба сказати, що центр випускає фахівців за цією професією перший рік. Протягом цього часу з його стін вийшло 106 кваліфікованих операторів БПЛА.
У повсякденному мирному житті безпілотники широко використовують у аграрній сфері, кур'єрській службі (доставка товарів, посилок та продуктів харчування), при створенні художніх та документальних фільмів, рекламних роликів, музичних кліпів, репортажів новин, а також для висвітлення спортивних змагань та ігор, для забезпечення безпеки під час проведення масових заходів, під час рятувальних операцій тощо.
Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!
Вчора, 19 жовтня завідувач Костопільського навчального відділення Наталія Харченко та завідувач Сарненського навчального відділення Іван Гаврилюк побували у Вараській філії ОЦЗ. Метою їх робочого візиту стало проведення спільного з Вараською філією семінару для безробітних. Зареєстровані безробітні зацікавилися навчанням за професіями «Кухар» 3-5 розряду і «Кравець» 2,3,5 розряду та «Продавець продовольчих товарів» 3-5 розряду.
Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!
Сьогодні слухачки Галина Мацала та Ганна Чайківська направлені на підтвердження кваліфікації за професією «Кухар» 3 розряду Теребовлянським управлінням Тернопільської філії Тернопільського ОЦЗ успішно підтвердили свою компетенцію та отримали документи державного зразка. Слухачки навчалися за неформальною формою навчання.
Неформальне професійне навчання – одна із прогресивних форм здобуття освіти дорослими. В сучасних умовах відбувається активний перехід від принципу «освіта на все життя» до принципу «освіта впродовж життя». Навчання впродовж життя має на меті допомогти людині поліпшити або оновити свої знання і вміння, набути нових навичок для кар’єрного росту чи перепідготовки, або продовжити свій професійний розвиток.
Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!
Днями в Рівненському центрі ПТО ДСЗ відбувся тренінг-практикум на тему «Коучинг як технологія успіху». Цей цікавий захід на запрошення працівників центру провів бізнес-тренер, співзасновник та директор Тренінгового центру «Лотос-Інвест» Володимир Новацький. На ньому були присутні директор центру Наталія Бура, заступник директора із навчально-виробничої роботи Руслана Бодренко, викладачі, психологи, вихователі та майстри виробничого навчання.
Як сказав сам Володимир Новацький на початку тренінгу, його мета – вселяти в людей упевненість у власних силах, допомагати знайти своє місце у цьому світі, розкривати їх потенціал та здібності. Розвиваючи тему коучингу як технології успіху, він розповідав якими якостями повинен володіти наставник, наскільки важливим є розуміння своїх сильних й слабких сторін, вміння знайти точки мотивації у слухачів. Через елементи гри навчав вмінню продавати свої послуги в сучасних умовах.
Наближаємо Перемогу! Працюємо заради Миру!
Майже десять років тому в Україні набрала популярності дуальна форма навчання, яка ефективно поєднує засвоєння здобувачами освіти теоретичних знань у навчальному закладі і відпрацювання ними практичних навичок на виробництві, і дуже часто – за місцем майбутньої роботи слухача. Переваги цієї форми навчання першими належно оцінили роботодавці, адже в результаті вони отримують кваліфікованого робітника вже навченого працювати на їхньому виробництві.
- Наші слухачки протягом майже трьох місяців вивчали технологію приготування їжі з основами товарознавства, устаткування підприємств харчування, організацію виробництва та обслуговування, гігієну та санітарію виробництва, фізіологію харчування, – розповіла майстер виробничого навчання Рівненського центру ПТО ДСЗ Світлана Юріївна Клімчук. – Вони навчилися користуватись збірником технологічних карток, визначати відсоток відходів, користуватись таблицею взаємозаміни продуктів для страв, розрахувати сировину на необхідну кількість порцій, робити перерахунок овочів в залежності від сезону. Набуті знання стануть їм у пригоді, коли вони почнуть працювати кухарями.